marți, 24 septembrie 2013

Comunicat de presă senator Sorin BOTA


Întâlnire cu Ministrul Fondurilor Europene

Senatorul Sorin Bota a adresat o serie de întrebari ministrului Fondurilor Europene Eugen Teodorovici, prezent ieri la şedinţa grupului PSD din Senat, referitoare la procedura de absorbţie a fondurilor europene. De altfel, la începutul acestui an, senatorul Sorin Bota a transmis ministrului o listă cu sugestii în vederea simplificarii procedurilor de accesare a fondurilor, printre care:
·       Crearea unui  ghişeu unic pentru obţinerea mai rapidă, dintr-un singur loc, a avizelor necesare pentru proiectele finanţate din fonduri europene, în vederea reduceri timpilor de aşteptare.
·       Crearea unui parteneriat între guvern şi băncile care acordă credite pentru cofinanţarea proiectelor, care să stabilească un număr minim de criterii financiare de eligibilitate şi de evaluare a proiectelor.
·       Eliminarea etapei de evaluare a proiectelor realizată de autoritatea de management/OI/etc., în cazul în care proiectul respectiv primeşte acceptul de finanţare din partea unui creditor (bancă, IFN sau chiar firme de leasing care să fie acceptate în procedură, mai ales pentru proiecte care implică achiziţia de utilaje).
·       Prezentarea devizelor pe obiect doar după obţinerea finanţării, întrucât implică costuri suplimentare pentru Beneficiar, care nu are nici o certitudine că proiectul  său va fi acceptat.
·       Eliminarea solicitării de prezentare a trei oferte în etapa de depunere a cererii de finanţare, întrucât, practic, se fac selecţii de oferte, fără a şti dacă se va achiziţiona şi când. Preţurile variază, iar etapele de evaluare şi selecţie se întind pe o periodă lungă de timp.
·       Eliminarea solicitării de prezentare a caracteristicilor tehnice ale echipamentelor.
·       Crearea unor iniţiative care să vizeze  combinarea fondurilor structurale cu  PPP.
·       Reducerea întârzierlior majore în faza de evaluare a proiectelor prin stabilirea unui calendar clar, public, privind fiecare etapă de evaluare, astfel asigurându-se transparenţa.
·       Standardizarea procedurilor de lucru şi a documentelor cadru pentru toate programele operationale.
·       Asumarea greşelilor de către proiectanţi, care ar trebui să răspundă şi chiar să li se aplice penalitaţi dacă un proiect este respins datorită erorilor de proiectare.
·       Beneficiarul, ca entitate legal desemnată, ar trebui să asigure din surse proprii penalităţile sau corecţiile pe proiecte, astfel încât să nu se reţină ca reduceri din bugetul proiectului.
“Dorim să subliniem faptul că noul sistem propus pentru gestionarea fondurilor europene 2014-2020 presupune întărirea procesului de coordonare și simplificarea procedurilor, astfel încât în cadrul viitoarelor sesiuni de cereri de proiecte să fie evitate situațiile dificile cu care ne-am confruntat în actuala perioadă de programare. Simplificarea vizează printe altele şi standardizarea procedurilor de lucru şi a documentelor cadru pentru toate Programale Operaţionale” a declarat ministrul Eugen Teodorovici.
„Domnul ministru a preluat multe din sugestiile mele din iarna. Îl felicit şi aştept rezultatele măsurilor luate!”, a punctat senatorul Sorin Bota la finalul şedinţei.


                                  Cabinetul senatorului


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu