joi, 26 septembrie 2013

Cică nu suntem cei mai hoţi din lume!

Să fie clar! Hoţie nu înseamnă doar să bagi mâna în buzunarul altcuiva şi să iei de acolo ce găseşti: telefon, bani, cheile de la maşină sau prezervativul de urgenţă. Sau să păcăleşti nişte naivi că tu le poţi înmulţi bănişorii precum făcea Isus cu pâinile. Sau să vinzi unora ciori vopsite pe post de transformatoare noi. Să găseşti un portofel pe stradă şi să-l duci acasă, în loc de poliţie, tot furt se cheamă! Că doar am depăşit vârsta la care, descoperind vreo bomboană rătăcită, strigam “ce-am găsit al meu să fie!”
Sigur, când te-mpiedici pe drum de o hârtie de 10 lei, e mai greu s-o înapoiezi celui care a pierdut-o, chiar dacă, printr-o întâmplare, ai avea la tine un kit portabil de prelevat amprente. Dar, chiar şi atunci, cea mai sigură modalitate de a nu-ţi îngreuna conştiinţa este să faci cu banii aceia ceva bun pentru ceilalţi.
Cei de la Reader’s Digest, o revistă cunoscută în lume, au făcut un test de onestitate, la care i-au supus pe locuitorii a 16 mari oraşe din lume. printre care şi Bucureştiul. Au lăsat pe străzi câte 12 portofele, în care erau 40 de euro şi datele de identificare ale presupusului proprietar ghinionist. Şi-au aşteptat să vadă câte dintre acestea ajung, aşa cum e firesc, la poliţie. Ei bine, rezultatele sunt, cel puţin pentru mine, surprinzătoare. Şi nu doar pentru că românii au păstrat 8 portofele din 12. Ci pentru că, de exemplu, tot atâtea şi-au găsit noi stăpâni şi la Zurich, cel mai mare oraş din Elveţia. Şi mirările continuă. După noi, pe scala corectitudinii, s-au plasat cehii, cu 3 portofele returnate, spaniolii, cu două şi portughezii, cu unul singur. Nu fiţi răutăcioşi, nu vă gândiţi imediat că în Spania sunt foarte mulţi români!
În schimb, o altă surpriză vine din fruntea topului, acolo unde, pe locul doi, cu 9 portofele duse direct la poliţie, stau locuitorii din Mumbai, cea mai populată metropolă indiană! Dar nu e de mirare că pe primul loc e capitala Finlandei, Helsinki, cu 11 din 12!
Per total, din 192 de portofele “pierdute” pe străzi, doar jumătate au ajuns la cei în măsură să le caute stăpânii. Restul… au ilustrat gradul de corectitudine al oamenilor. Iată clasamentul complet:
1.  Helsinki, Finlanda – 11 din 12 portofele
2.  Mumbai, India – 9 din 12
3.  Budapesta, Ungaria – 8 din 12
3.  New York City, SUA – 8 din 12
5.  Moscova, Rusia – 7 din 12
5.  Amsterdam, Olanda – 7 din 12
7.  Berlin, Germania – 6 din 12
7.  Ljubljana, Slovenia – 6 din 12
9.  Londra, Marea Britanie – 5 din 12
9.  Varşovia, Polonia – 5 din 12
11.  Bucureşti, Romania – 4 din 12
11.  Rio de Janeiro, Brazilia – 4 din 12
11.  Zurich, Elveţia – 4 din 12
14.  Praga, Cehia – 3 din 12
15.  Madrid, Spania – 2 din 12
16.  Lisabona, Portugalia – 1 din 12
Sincer să fiu, locul 11 în acest clasament nu e deloc îmbucurător pentru noi. Şi nici faptul că i-am devansat pe iubitorii de vaci mov! Oricum suntem mult mai buni decât ei la capitolul marmote care învelesc ciocolata!


                                                                      Radu HERJEU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu