miercuri, 25 septembrie 2013

GRIGORE LEȘE - de dragoste și istorie


         

·        27 septembrie 19, de la Literary Club Mihai Eminescu (la Restaurant Bucuresti, 43-45 40 St, Sunnyside, NY 11104)                 
·        28 septembrie 11 AM-14, și 29 septembrie 13 - 15, la Festivalul Romanesc de la Queens (42-14 74 Street Elmhurst, New York 11373)
·        01 octombrie 12 PM Fort Greene Park Memorial
 Grigore Leșe Este cunoscutul interpret si Mesager al Creatiei Populare si tradițiilor românești, născut în Țara Lăpușului, Stoiceni, UNDE Cantecul Doinei Este ONU act cultural de cand Lumea. El Este unul din marii rapsozi ce au reprezentat România la Importante Evenimente Internationale (Trento, Veneția, Berna, Strasbourg, Lausanne, Madrid, Berlin, Roma, Paris, Atena, Montreal, Bruxelles, Morelia, în Mexic, Aichi, în Japonia), CA UN Adevarat "Ambasador Cultural". Este cunoscut în America din 1995, cand un Fost invitat la Lotus World Music & Arts de la Bloomington si din 1999, cand a participat, la Festivalul Smithonian S Folk Live, de la Washington, DC. Grigore Leșe VA susține la New York Trei Concerte cu prilejul lansării ultimului Sau album multimedia intitulat  " De dragoste, de Razboi, de moarte Cu, de unul Singur " , apărut la Humanitas.
Grigore Leșe VA susține ONU considerentul prim, în 27 septembrie , 19, la Restaurantul București din Queens  Restaurant Bucuresti, 43-45 40 -lea St, Sunnyside, NY 11104) , însoțit de ONU atelier, în cadrul Cenaclului literar "Mihai Eminescu" , fondat de scriitorul Theodor Damian, de la un cărui INFIINTARE s-au sărbătorit 20 de ani.
El Este invitatul special la Festivalul Românesc din Queens, New York, în 28 septembrie (ora 11 - 14) si 29 septembrie (13 - 15), UNDE VA susține DOUĂ mari recitaluri , PRIMUL pe o Scena version aer liber (pe Strada 74, din Elmhurst, NY), însoțit de dansuri si defileuri de costum Populare din mai MULTE zona ale României având traditie pastorala. Cel de-al doilea considerent VA fi susținut la Sala SI VA cuprinde piese melodice, însoțind texte străvechi ce dezvoltă paradigmele muzicii Traditionale, recurgând la o adevărată Arheologie muzicală.
Ultimul album al rapsodului, intitulat  " De dragoste, de Razboi, de moarte Cu, de unul Singur " , VA aduce version Fața auditoriului, principiul piesele lui, interpretate în direct  de artist, Tezaurul cântecelor de Doina românești, Cantate in stil străvechi. IATA DESCRIEREA acestui stil, asa cum Este ea cuprinsă, Intr-o mărturisire a artistului: "Am avut Norocul sa ma NASC în Țara Lăpușului, acolo UNDE doina se canta de cand Lumea, acolo UNDE doina se poate Auzi, cand te astepti mai putin , săvârșită version grumaz, cu înturnături tulburătoare si pauze nefirești, Horita de stâmpărare, în cel mai străvechi stil cunoscut la noi. taumaturgic ritual Stilul, de vindecare si exprimare a Dorului de Parinti, de iubit, dupa barbatul SI FIUL plecați version cătănie, cu turmele pe munti, la oaste SAU luați la ceruri de dumnezeu. "
În Afara de Doine, rapsodul VA interpretarea MULTE hore, îngrijire pe Le considerabil matricea muzicală a românilor. Parafrazând Celebrul "Dubito, ergo cogito, ergo cogito suma" adagio, Grigore Leșe conchide: "CRED CA sunt eu cel cu Adevarat NUMAI cand horesc".
 Invitația lui Grigore Leșe la New York, fata Parte Dintr-ONU Proiect cultural de Mai Lungă Durata CE urmează SA Puna version Valoare personalitatea Polivalentă a celebrului rapsod. Mult îndrăgitul cântăreț de Doine, hore si Colinde Populare Românești Si-a susținut Doctoratul version Muzică, obținând calificativul Summa cum Laudae. Grigore Leșe Este specialist în arta fagotului Si o Altor INSTRUMENTE străvechi, folosite de comunitățile pastorale si Preda Cursuri de etnomuzicologie la Facultatea de Litere a Universității din București. El VA Fi puroi version Legatura, principiul această vizită la New York, cu universitățile de muzica si de arta spectacolului a scris o susține workshop-uri de muzica vocală, interpretată CEA mai veche manieră cunoscută în România "Horea version grumaz".
 Grigore Lese provine din regiunea cunoscută sub numele de județul Lapus in nordul România, unde oamenii fac o distincție între "o canta" (a cânta) și "o Hori" - o tehnică de gutural vechi. Pentru vârstele, muzica a fost o parte integrantă a vieții de români și de valoare sacră pentru ei. 
 Grigore Lese este un absolvent al Academiei de Muzică din Cluj-Napoca, România, și el deține o "Summa cum Laudae" Doctor în Muzică. El a dedicat viata lui la păstrarea tehnicii interpretative arhaice care a învățat în satul natal. El este un militant pentru păstrarea autenticității în folclor.
 Ca un "ambasador cultural", Grigore Lese a reprezentat România la evenimente internaționale importante din Trento, Veneția, Strasbourg, Lausanne, Madrid, Berlin, Roma, Atena, Montreal, Bruxelles, Morelia (Mexic), Aichi (Japonia), Statele Unite ale Americii (1995 Lotus World Music & Arts din Bloomington și Festivalul Smithsonian Folklife 1999).
 Cu ocazia lansarea albumului său multimedia "De dragoste, de Razboi, de moarte Cu, de unul Singur" (de la Humanitas), Lese va efectua în New York trei concerte:
Pe 27 septembrie, 19, de la Literary Club Mihai Eminescu (la Restaurant Bucuresti, 43-45 40 -lea St, Sunnyside, NY 11104).
Grigore Lese este invitatul special al Festivalului românești din Queens, New York, în 28 septembrie ora 11 - 14, iar la 29 septembrie, 13 - 15.
La 1 octombrie 12, Grigore Lese va efectua în Fort Greene Park Memorial, ca un tribut adus eroilor din Razboiul de Independenta american.
 Repertoriul Leșe cuprinde cântece autentice populare românești care marchează evenimente importante din viața omului, precum nașterea, botezul, nunta, și înmormântare. Prin cântecele sale, el reușește întotdeauna fascinantă publicul, făcându-le să-și intensifice dincolo de granițele culturale și lingvistice.

                          INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN din New York
                    200 East 38th Street (la 3rd Avenue), New York, NY 10016

            Tel: 212-687-0180 - Fax: 212-687-0181 icrny@icrny.org ; www.icrny.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu