miercuri, 17 februarie 2016

“Caravana Mărțișorului” în Maramureșul istoric

În perioada 21 - 29 februarie 2016, în mai multe localități din dreapta Tisei, în Ucraina, se va desfășura “Caravana Mărțișorului” în Maramureșul istoric, proiect derulat de Institutul Cultural Român prin Direcția Românii din Afara Granițelor.
Etnicii români din localitățile Slatina, Apșa de Jos, Glubochi, Apșa de Mijloc, Plăiuț și Biserica Albă se vor bucura de un mini-turneu de teatru și un concert de operă pop. Copiii vor fi delectați de actorii-cascadori de la Asociația Culturală „Lupii Albi" care, în frunte cu actorul, scenograful și regizorul Bogdan Jianu, vor oferi o interpretare nouă, cu o scenografie originală, a poveștii Dănilă Prepeleac de Ion Creangă. Prin grija partenerului local, Clubul Maramureșenilor din Dreapta Tisei, la evenimente vor lua parte colectivele de profesori și reprezentanții din conducerea instituțiilor de învățământ.
Turneul se va încheia, în prag de martie, cu un concert de muzică românească interbelică intitulat „Iubesc femeia - povestea bărbatului interbelic" dedicat doamnelor și domnișoarelor, susținut de tenorul Vlad Miriță și pianistul Alexandru Mihai Burcă. Concertul s-a bucurat de recenzii deosebite și de o primire călduroasă în comunitatea românească din Voivodina în anul 2014. În deschiderea evenimentului va avea loc și o reprezentație a Corului Asociației „Speranța" din Slatina (Solotvino).
În regiune se află una dintre cele mai mari concentrări de români (inclusiv volohii), de circa 40 mii de persoane, pe un areal de cca 7000 km pătrați, conform liderilor asociațiilor românești din dreapta Tisei. Mărțișorul este una dintre cele mai vechi și îndrăgite sărbători păstrate în rândul comunității din Maramureșul istoric.
“Lupii Albi” este o asociație culturală al cărei obiectiv este conservarea și promovarea istoriei, folclorului și a valorilor naționale. Asociația este formată din actori și cascadori profesioniști, care promovează obiective cultural - istorice și turistice aflate pe teritoriul României. Printre distincțiile primite se numără Diploma de Excelență la categoria EVENIMENTUL ANULUI - pentru realizarea primei ediții a Festivalului Medieval DRACULA, oferită de Primăria Municipiul Târgoviște (2014); Diploma de Excelență pentru contribuția adusă la realizarea obiectivelor sectorului zootehnic, privind organizarea evenimentului și expunerea exemplarelor de înaltă valoare genetică (cai), în cadrul expoziției INDAGRA FARM 2015 oferită de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurare (2015); Diploma de Recunoștință pentru contribuția adusă la desfășurarea manifestării științifico-culturale dedicată Zilei Eroilor, oferită de Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I" (2015); Diploma de Recunoștință pentru evocarea victoriei armatei române în luptele de la Mărăști, Mărășești, Oituz, oferită de Consiliul Județean Vrancea (2015); Medalie de Recunoștință oferită de Oficiul Național pentru Cultul Eroilor (2015).


                                                                                          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu