vineri, 19 februarie 2016

Instituția Prefectului a marcat Ziua Dezrobirii Romilor


Instituția Prefectului – Județul Maramureș a organizat vineri, 19 februarie, la Palatul Administrativ din Baia Mare, un eveniment cultural menit să marcheze împlinirea a 160 de ani de la Ziua Dezrobirii Romilor (20 februarie 1856). La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai comunității rome, copii și adulți, iar în prezidiu, prefectul ing. Anton Rohian, Gabriela Hofer, consilierul personal al primarului Băii Mari pe probleme sociale, Cristina Moldovan, inspector pe problemele romilor în cadrul Instituției Prefectului, Liviu Bozga, sociolog în cadrul Universității Tehnice Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare și Daniela Ciolpan, inspector școlar general adjunct în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Maramureș.
Manifestarea a fost deschisă de Elvis Romano, care a intonat Imnul romilor “Gelem, gelem”.
Gabriela Hofer i-a asigurat pe cei prezenți că administrația locală este alături de romi, una dintre cele mai numeroase minorități din România, însă a spus că romii trebuie să se integreze și să se adapteze societății în care trăiesc, iar asta se poate face numai prin educație.
Daniela Ciolpan a dat citire unei poezii de Vasile Alecsandri, dedicate dezrobirii romilor din Moldova și a arătat că educația trebuie adaptată lumii multiculturale în care trăim.
Sociologul Liviu Bozga a afirmat că este preocupat de cercetarea comunităților rome din România și, în special, a celor din Maramureș. El a spus că prejudecata conform căreia romii, ca indivizi și comunitate, nu se pot schimba, ei rămânând încremeniți în istorie, cu valori desuete, străine societății în care trăiesc, este cu totul falsă. Liviu Bozga a afirmat că se sprijină pe date factologice atunci când afirmă că, la fel ca oricare comunitate, și romii sunt deschiși schimbării, evoluează și își modifică valorile, comportamentul și atitudinile.
Prefectul ing. Anton Rohian a amintit că, în ultimii trei ani, de când se ocupă de destinele județului, a vizitat adesea comunitățile rome. El și-a exprimat admirația pentru poporul care are în spate o istorie atât de veche și a admis că există printre noi romi care au făcut un pas în față, educându-se. El i-a îndemnat, însă, pe cei prezenți să privească realitatea în față și să admită că o parte dintre reprezentanții romilor nu doresc să evolueze și să se integreze în societate. “Ceea ce trebuie să înțeleagă copiii prezenți aici, atât de frumoși, este că starea lor se poate schimba doar prin ei și prin modul în care înțeleg să se integreze. Puteți determina autoritățile să vă respecte doar respectându-vă voi înșivă. Sunteți importanți pentru județ și pentru societate, dar pentru a fi importanți trebuie să vă luptați și voi. Salvarea voastră o reprezintă educația și școala”, a spus prefectul Rohian, care i-a îndemnat pe romi să-și redescopere meșteșugurile, căci astfel prestigiul lor va crește. Anton Rohian a amintit, pe de altă parte, că sărbătorim 140 de ani de la nașterea sculptorului Constantin Brâncuși (19 februarie 1876), sărbătoare națională conform unei legi promulgate la 27 noiembrie 2015 de președintele României, Klaus Iohannis.
Au mai luat cuvântul actorul Paul Antoniu, care a amintit secvențe din propria viață legate de existența romilor, și inspectorul Cristina Moldovan. Apoi, cei prezenți au urmărit filmul documentar „Sclavia Romilor. Lungul drum către libertate”, primul film documentar tip docudramă despre robia romilor, realizat de Centrul Naţional de Cultură a Romilor Romano Kher.
În final, Ansamblul de copii romi din Țicău a susținut un moment de dans tradițional.

Instituția Prefectului – Județul Maramureș




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu