luni, 25 aprilie 2016

PRAH, a doua premieră a lunii aprilie la Teatrul Municipal Baia Mare




După succesul repurtat săptămâna trecută cu premiera ”Puricele în ureche”, în regia lui Gelu Badea, Teatrul Municipal Baia Mare revine în atenția publicului cu spectacolul ”Prah”, de Spiró Győrgy,montat pe scena Sălii Studio de tânărul regizor Cătălin Mardale. Din distribuție fac parte actorii Wanda Farkas și Ioan Costin, iar premiera va avea loc duminică 24 aprilie, ora 19.00.

Spiró György născut la 4 aprilie 1946 la Budapesta. A absolvit Facultatea de Filologie a Universității “Eötvös Loránd” din Budapesta (limba sârbo - croată și rusă), în 1970, și Institutul de Jurnalism, în 1972. A lucrat ca ziarist la secția de politică externă a Radio Kossuth, a fost redactor al Editurii Corvina. Este cercetător al Institutului de Cercetări Europene al Academiei de Științe Ungare. Autor a peste 25 de volume (romane, piese de teatru, poezii, traduceri). Cele mai jucate piese de teatru ale lui Spiró György sunt: “Tacâmuri de pui”, ”Prah”, ”Quartet”.
”După o viață modestă și plină de lipsuri, câștigarea unei sume imense la loterie poate să-ți dea viața peste cap. Odată ajunși în posesia biletului buclucaș, cei doi protagoniști ai piesei îl ascund într-o cutie veche de cacao Prah și încep să viseze la elicoptere, drezină, un Saab, o insulă în Adriatica, călătorii în lumea largă, hoteluri de lux. Numai că perspectiva îmbogățirii peste noapte îi aruncă pe cei doi soți   într-un haos comunicațional și existențial. Bucuria fără măsură și pericolele nevăzute, pe care o viață îmbelșugată le poate aduce, le dărâmă orizonturile și le distruge echilibrul. ”Prah” este o comedie amară, care pune în lumină lupta personajelor cu temerile și angoasele lor, reliefând neputința acestora de a le face față. Nu mai rămâne decât refuzul unui astfel de câștig. Și trista nebunie.”                                                  
                                                                               Ana Liliana ILEA


Cătălin Mardale s-a născut în 16 ianuarie 1994 la Constanța. În prezent este  student la Regie Teatru, clasa prof. Gelu Badea, nivel licență, în cadrul Universității “Babeș Bolyai”, Facultatea de Teatru și Televiziune Cluj-Napoca. În cadrul Festivalului de Teatru Contemporan ACTING, Baia Mare, a coordonat workshop-urile: “De la imagine la situație scenică” și “Joc și joacă în arta actorului”. A fost membru în juriul Festivalului de Teatru Contemporan ACTING, Baia Mare, în 2015. A regizat spectacolele ”Electra” de Sofocle, la Studioul Radu Stanca – premiera 22 februarie, 2015, examen în cadrul Facultății de Teatru și Televiziune, și “Ucigașii” (dramatizare după povestirea omonimă scrisă de Ernest Hemingway) – care a avut premiera în iunie 2014, la Fabrica de Pensule, Cluj-Napoca, examen în cadrul Facultății de Teatru și Televiziune. A scris un text de teatru original, pornind de la povestirea ”Ucigașii” de Ernest Hemingway. “Prah” reprezintă debutul său ca regizor într-un teatru profesionist. 
A doua reprezentație a spectacolului va avea loc azi, 25 aprilie, ora 19.00.


Nota noastră. Ne vedem la teatru!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu