luni, 29 ianuarie 2018

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

Familia, Moartea și... Dreptatea

1. "CRED ÎN BUNUL DUMNEZEU, ÎN ROADELE PĂMÂNTULUI  ŞI ÎN LINIŞTEA FAMILIEI".
Victor Surdu (1947-2011),
inginer agricol, deputat român (1990-1992), ministru al agriculturii (1989-1990), secretar de stat în Guvernul Petre Roman. Membru PSD, PDAR ŞI PDSR. A fost soţul îndrăgitei cântăreţe de muzică uşoară ANGELA SIMILEA. A murit la vârsta de 63 de ani suferind de cancer la pancreas. Era numit de ţăranii moldoveni de la conacul Schitul Duca "Boierul Surdu", fiind etichetat ca un gospodar de frunte şi de o omenie deosebită: "Păi, dom"le, pe vremea Surdului, tarlaua era tarla, munca -muncă şi distracţia -distracţie. Dădea pâine, vin şi muzică pe tarla ca să ridice moralul". Era "pâinea lui Dumnezeu""Acum... după moartea lui totul s-a dus pe apa... sâmbetei", spunea moş Eftimie. Angela Similia mărturiseşte: "Victor m-a cucerit prin poezia sa, pentru că mi-a scris poezii cu petale de flori aşternute în faţa mea, cu buchete imense, cu dragostea lui pentru muzică".

***

2. „Către moarte mergem singuri, vrem sau nu vrem. Cu fiecare clipă care trece ne apropiem tot mai mult de „marginea vieţii”.
Zaharia Stancu (1902-1974),
a fost scriitor, poet, romancier, prozator, director de teatru, jurnalist, publicist, academician, laureat al Premiului Herder. Rămâne controversat din cauza atitudinii politice reflectate în parte de literatura sa. Romanul „Desculț” (1948) a fost masiv promovat, fiind tradus în 24 de limbi, inclusiv în limba japoneză. În anul 1955 a devenit membru titular al Academiei Republicii Populare Române, a făcut parte din Marea Adunare Națională (1948-1952), iar în două rânduri devine președintele Uniunii Scriitorilor. A manifestat o atitudine vehement antifascistă pentru care  a petrecut o perioadă scurtă de detenție la Tg.-Jiu.

***

3. „DREPTATEA, LIBERTATEA ŞI ADEVĂRUL COMPUN SUBLIMA TRINITATE CE ÎNALŢĂ PE OM ŞI-L APROPIE DE DUMNEZEU".
Artemiu Publiu Alexi (1847-1891),
botanist, evoluţionist român. În studiile universitare la Viena şi Graz, dobândeşte titlul de Doctor în ştiinţe. Ca biolog, a studiat flora din Munţii Rodnei şi a descoperit o plantă pe care a numit-o "Sinedra alexiana". În calitate de cercetător ştiinţific, a scris 22 de lucrări, primind medalia "Bene Merente" clasa I  de la Prinţul Carol. A fost înmormântat, numai la 49 de ani, în cimitirul din Rebrişoara.
***
P.S. Eu (Dumnezeu) nu voiesc moartea păcătosului, ci ca păcătosul să se întoarcă de la calea sa şi să fie viu”  (Iezechil 33, 11).

„1001 CUGETĂRI” vol. XII,
Prof. Olimpia Mureșan L.S.R. Maramureș
Preot Ortodox Român Ilie Bucur Sărmășanul



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu