Academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca, spune despre istoricul Neagu Djuvara că „părea etern ca timpul”, a venit din istorie şi a trecut dincolo de lumea aceasta într-un moment istoric, în anul Centenarului, la un secol de viaţă, nu înainte de a lăsa în urma sa o bogată zestre culturală.
„S-a stins Neagu Djuvara şi nu pot să cred! Părea etern ca timpul, care vine de demult şi se îndreaptă departe. Numai la moartea Cellei Delavrancea am mai avut un astfel de sentiment al neputinţei noastre, pentru că şi fiica marelui scriitor fusese centenară şi devenise un simbol cultural. Neagu Djuvara a fost el însuşi istorie, venit din istorie, dintr-o mare familie boierească şi intelectuală şi transformat în istorie. Putea să scrie zeci de cărţi – cu inegalabilul său talent – numai despre viaţa pe care o trăise, despre oamenii pe care îi cunoscuse, despre evenimentele cărora le fusese martor”, a afirmat Ioan Aurel Pop.
Acesta a subliniat că Djuvara fost un om tonic, care a transmis încredere în viaţă şi îndemnul de a învinge provocările sorţii.
„L-am revăzut în Bucureşti, după ce împlinise 100 de ani, în casa inginerului Erbiceanu, casa în care trăia de o vreme – retras şi însingurat – stingher că nu mai avea contemporani de vârsta sa şi din lumea sa. Mulţumirea noastră este, totuşi, aceea că lasă în urmă o zestre culturală, lasă un univers în cărţile sale, univers care aşteaptă să fie cunoscut, mai ales de tineri. A trecut dincolo într-un moment istoric, la Centenarul Marii Uniri, încât a marcat şi prin moarte istoria, aşa cum a marcat-o prin viaţă. A fost un om tonic, care a transmis încredere în viaţă şi îndemnul de a învinge provocările sorţii. Dumnezeu sa-l odihnească în pace!”, afirmă Ioan-Aurel Pop despre cunoscutul om de cultură.
NN
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu