Vinul şi berea pot
avea efecte benefice asupra sănătăţii, dar consumate în exces pot provoca boli
grave pentru băutori.
În România, de mai
bine de un deceniu, vinul este considerat nu un produs alcoolic, aşa cum era în
trecut, ci un produs alimentar, situaţie care se regăseşte în ţările Uniunii
Europene. Se ştie că vinul, consumat în cantităţi moderate, este considerat un
medicament pentru sănătate. În special cel roşu, prin conţinutul ridicat de
polifenoli, nişte antioxidanţi care luptă împotriva îmbătrânirii pielii.
Cercetătorii au descoperit că vinul este un foarte bun vasodilatator şi previne
apariţia cheagurilor de sânge. Medicul Paracelsus afirma acum 1.000 de ani că
vinul este „un aliment, un medicament şi o otravă-diferenţa constă în
cantitate”.Cu alte cuvinte, dacă este consumat cu limite, vinul poate fi
considerat un foarte bun aliment şi medicament. Limita se reduce la un pahar de
vin de 125 mililitri pe zi pentru femei şi două de 125 mililitri pe zi pentru
bărbaţi. Consumul în exces poate duce la accidente vasculare, afectează
creierul şi stilul de viaţă, deci otrava la care se referea medicul sus
pomenit.
Vinul, un medicament?
Substanţele pe care vinul le are în conţinut fac din acesta
un vasodilatator, cu acţiune
tranchilizantă şi antivirală şi poate reduce considerabil nivelul de colesterol
din sânge. În plus, vinul roşu conţine tanin şi
acţionează pozitiv asupra sistemului nervos central şi ajută la
stimularea sucurilor care participă la digestie. Vinul alb poate înlesni
evacuarea toxinelor din ficat şi uşurează respiraţia. Pentru hipertensivi,
vinul este un echilibrant eficient, iar persoanele care suferă de angină pectorală
pot cunoaşte beneficii în urma consumului de vin, pentru că reduce crizele de
angină. „O parte din calităţile vinului se datorează alcoolului propriu-zis,
care şi-a dovedit eficienţa în prevenţia bolilor cardiovasculare”, spune
nutriţionistul Corina Zugravu.
Calciu şi fier de la
bere
Din cercetările istoricilor, se pare că berea este o băutură
mai veche decât vinul, atribuindu-i-se aproximativ 6.000 de ani de existenţă.
Aşadar o istorie bogată, având în vedere că este un aliment care se obţine relativ
uşor, din produse naturale precum drojdie de bere, malţ, hamei şi apă. Prin
urmare, energia berii provine din grâne iar studiile ştiinţifice au demonstrat
că oamenii care consumă bere asimilează cantităţi mai mari de calciu şi fier şi
sunt mai puţin predispuşi la diabet. Dar berea, consumată cu moderaţie, previne
apariţia bolilor cardiovasculare, îmbunătăţeşte sistemul imunitar, acoperă
necesarul zilnic de fibre solubile. De asemenea, aceasta are beneficii asupra
sistemului osos, deci reduce riscul de osteoporoză şi previne apariţia
ulcerului, dar şi factorul de risc de a dezvolta Alzheimer. În plus, berea nu
îngraşă, aşa cum auzim mai tot timpul, cu condiţia să nu se exagereze. Un pahar
de 200 mililitri de bere conţine doar 90 de calorii. „Aportul său de vitamine,
fibre, antioxidanţi, elemente atât de necesare organismului pentru a funcţiona
în parametrii normali. În contextul unui stil de viaţă echilibrat şi a unei
alimentaţii corespunzătoare, consumul moderat de bere poate completa foarte
bine o dietă sănătoasă şi în anotimpul rece”, este de părere Corina Zugravu.
Sursa ADEVARUL
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu