joi, 21 februarie 2019

COMUNICAT DE PRESĂ



100=100
Expoziție de pictură și sculptură dedicată Centenarului din
România și Polonia

            Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de cultură, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în parteneriat cu Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și în colaborare cu Asociația Universitart, Academia de Artă „E. Geppert” din Wrocław și Institutul Polonez din București, organizează, în perioada 28 februarie – 16 martie 2019, expoziția cu titlul 100=100, în cadrul căreia vor expune artiști profesori de la instituțiile de învățământ superior artistic mai sus amintite, reprezentanți ai departamentelor de pictură, respectiv sculptură.  Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu al UAD Cluj-Napoca, care a fost gândit pentru a marca Centenarul în cele două state România, respectiv Polonia. Vernisajul va avea loc joi, 28 februarie 2019, ora 18, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca (Palatul Bánffy, Piața Unirii nr. 30).

            Anul 2018 a marcat anul centenarului pentru două țări prietene, România și Polonia, ale căror destine s-au mai intersectat de-a lungul istoriei. Dacă polonezii au sărbătorit Centenarul Independenței, România a aniversat 100 de ani de la Marea Unire. În acest context, actuala expoziție cu titlul 100=100 se înscrie în tradiționala colaborare cu Academia de Artă „E. Geppert” din Wrocław, partener alături de care UAD Cluj-Napoca a derulat, în ultimii 13 ani, numeroase proiecte și a realizat schimburi de expoziții pentru studenți și cadre didactice.
            Matematic vorbind 10 x 10 este egal cu 100, iar simbolic 100 = 100 în cadrul acestui proiect gândit de către Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca în colaborare cu Academia de Artă E. Geppert” din Wrocław, o manifestare artistică de forță care să marcheze momentul centenarului în ambele țări.
Expoziția propune o celebrare a celor 100 de ani prin intermediul artei contemporane în formă picturală și sculpturală, care să aducă în atenția publicului iubitor de artă, dar și a celui larg, creația artiștilor profesori din Cluj-Napoca, respectiv din Wrocław.
Se vor regăsi, într-un dialog artistic, lucrări de pictură și sculptură reprezentative pentru spațiul artei contemporane din Transilvania și Silezia Inferioară, marcând de această dată nu numai o intersectare istorică, ci și una cultural-artistică.
Conceptul 100 = 100 susține acea „unitate în diversitate”, care are menirea de a reduce ostentația inerentă oricărui eveniment artistic. Scopul acestei expoziții nu se limitează la simpla radiografiere a producției artistice caracteristice fiecărui participant, ci oglindește o stare de fapt: un caracter aparte, o originalitate și o expresivitate specifică care contribuie la garantarea unei autenticități stilistice remarcabile.
Creațiile celor 20 de artiști propuși sunt puternic individualizate, iar din această perspectivă se poate vorbi de un contrast între idei, tehnici, maniere de lucru, dar și despre continuități stilistice și compatibilități estetice ce se pot realiza la nivelul juxtapunerilor fragmentare. Nu în ultimul rând, atât decalajele între generațiile celor reprezentați, cât și diversitatea ideilor și a discursurilor artistice constituie elemente-surpriză în toată această unitate expozițională.
            Vor expune artiștii:
            UAD Cluj-Napoca: Ioan Sbârciu, Kudor-Duka István, Ioana Olăhuț, Anca Mureșan și Olimpia Bera (Departamentul Pictură); Radu Moraru, Alexandru Păsat, Ionel Tănase, Kolozsi Tibor și Florin Marin (Departamentul Sculptură)
ASP "E. Geppert" Wrocław: Piotr Błażejewski, Marian Waldemar Kuczma, Wojciech Lupa, Norman Smużniak și Anna Kowalska-Szewczyk (Departamentul Pictură); Mateusz Dworski, Janusz Jasiński, Grażyna Jaskierska-Albrzykowska, Andzej Kosowski și Michał Staszczak (Departamentul Sculptură).

            Expoziția va rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 16 martie 2019, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

                                                   Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu