Seria acțiunilor
Peer Review a debutat cu Seminarul "Ambalarea produselor alimentare din
Emilia-Romagna: perspective de inovare și
sustenabilitate", la Bologna, pe 12 februarie 2019. Prezentările și discuțiile
s-au referit la cadrul regional privind ambalarea produselor alimentare locale,
exemple de cooperare la nivel regional de tip public-privat, precum și la preocupări și realizări în domeniul ambalajelor inovative, cu accent pe
păstrarea calității produselor,
reducerea consumului de materiale care afectează mediul, reutilizarea și reciclarea ambalajelor. Regiunea
Emilia-Romagna este caracterizată printr-un grad ridicat de dezvoltare a inițiativei antreprenoriale în domeniu, cu peste
5000 de firme în industria alimentară și
peste 300.000 de lucrători în sectorul agro-alimentar.
Vizite la companii
din regiunea Emilia-Romagna - abordări inovative și cooperare regională
În 12 februarie 2019, echipa de experți a vizitat o companie din Imola, cu o tradiție de 100 de ani în industria ceramică și fabricarea de utilaje pentru ambalaje
alimentare. Cu o preocupare permanentă în introducerea inovării și retehnologizare, SACMI constituie un
exemplu de continuitate în domeniu, dar și
de adaptare la condițiile de piață și
la cerințele de protecție a mediului. În cadrul vizitei din 13
februarie 2019 a fost prezentat procesul de fabricație și modul de ambalare
a produselor tradiționale, cu scopul de
a reduce greutatea ambalajului și
cantitatea de plastic, dar și de a
folosi materiale noi, biodegradabile, care să păstreze calitatea și să prelungească perioada de valabilitate a
produselor. Vizita la consorțiul
ACETUM, derulată tot în 13 februarie 2019, a evidențiat importanța
colaborării dintre producătorii de oțet
balsamic din Modena pentru a realiza în comun ambalarea, etichetarea și promovarea produselor, sub marca – Oțet Balsamic de Modena: produse cu Indicație Geografică Protejată (IGP) și
produse cu Denumire de Origine Protejată (DOP).
La Casa Mazzeti din Cavezzo, care face parte din consorțiul ACETUM, participanții la Peer Review au aflat detalii despre
modul de fabricare a oțetului balsamic
de Modena și despre rețeta tradițională
de producere a sortimentelor DOP. Ultima vizită din cadrul evaluării Peer
Review a avut loc pe 14 februarie 2019, la fabrica de ambalaje pentru fructe și legume ”CSO” și ”CPR System” din Ferrara, unde participanților la Peer Review le-a fost prezentat
sistemul integrat de producție,
transport, colectare, reparare, reutilizare și
reciclare a lădițelor pliabile pentru
legume și fructe.
Recomandări pentru
lanțul
alimentar din regiunea Emilia-Romagna
Pe baza observațiilor
și discuțiilor
de pe parcursul celor trei zile de activități,
echipa de experți a proiectului Food
Chains 4 EU a analizat elementele de interes și
a stabilit o serie de recomandări preliminarii, care au fost prezentate în
cadrul seminarului din data de 15 februarie 2019, la Bologna. S-a stabilit,
astfel, acordarea de consultanță,
instruire și sprijin financiar pentru
IMM-uri, pentru a facilita accesul acestora la cercetare, dar și creșterea
cooperării la nivel public-privat pentru a identifica noi tipuri de ambalaje
sustenabile și tehnologii asociate. S-a
decis realizarea de campanii de conștientizare
a consumatorilor privind importanța
ambalajelor care protejează mediul, dar și
faptul că autoritățile regionale ar
trebui să sprijine IMM-urile, pentru a se conforma cu reglementările europene
în domeniul ambalajelor alimentare sustenabile, prin acordarea de stimulente
financiare. Totodată, este necesară corelarea între diversele programe de finanțare ale UE, pentru următoarea perioadă de
programare, precum și dezvoltarea de
scheme de finanțare pentru reducerea deșeurilor în domeniul ambalajelor alimentare.
Pe baza raportului final al echipei de experți,
regiunea Emilia-Romagna va elabora planul de acțiune
care va fi pus în aplicare în a doua fază a Proiectului Food Chains 4 EU.
Consiliul Județean
Maramureș și-a propus ca, în cadrul Proiectului Food Chains 4 EU, să
dezvolte un plan de acțiune privind inițiativa ”Bun de Maramureș”, cu scopul de a sprijini și promova produsele locale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu