Proprietarii de
pensiuni nu vor mai putea tăia porcii decât în prezența medicului veterinar. Această
notificare este prevăzută într-un ordin al Ministerului Agriculturii publicat
recent în Monitorul Oficial. Prin același ordin al ministrului este prevăzută și
o limitare a numărului de porci care se pot crește într-o gospodărie și
anume maximum cinci animale.
Prin emiterea Ordinului 106 din 2019 al președintelui Autorității Naționale Sanitar
Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor se permite în continuare sacrificarea
porcilor și mieilor la nivelul exploataților din pensiunile agroturistice. Spre
deosebire de anii trecuți însă, în
acest an au apărut o serie de noutăți
care se aplică proprietarilor de unități
de cazare turistică, în ceea ce privește
tăiatul porcului. Direcția Sanitar-veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș
a anunțat primăriile din județ cu privire la aceste noutăți legislative. La fel au fost anunțați și proprietarii unităților de cazare turistică de pe raza județului, respectiv medicii veterinari din fiecare colț al Maramureșului.
”Acest ordin vine în
sprijinul pensiunilor agroturistice permițând organizarea acelor
activități tradiționale de Crăciun și de Paști
în care se sacrifică porcul, respectiv acea sărbătoare a sacrificării
porcului la care participă toți
turiștii,
iar de Paști, sacrificarea mielului crescut în exploatații.
Evident sunt obligatorii câteva condiții care trebuie îndeplinite pentru a realiza
acest obiectiv. Astfel, proprietarul de pensiune trebuie să știe
că poate sacrifica doar animalele din propria exploatație, respectiv pensiunea
trebuie să aibă o exploatație în spate, nu este permisă achiziționarea
unui animal dintr-o altă expoatație și sacrificarea acestuia la nivelul
pensiunii”, precizează Sirtonius Sima, purtător de cuvânt DSVSA Maramureș.
Unele reglementări nu
prea convin proprietarilor de pensiuni, însă trebuie impuse pentru a
proteja consumatorul, spune cei de la DSVSA Maramureș.
”Pe de altă parte, proprietarul de pensiune trebuie să
notifice cu 24 de ore înainte de sacrificare medicul veterinar pentru ca acesta să execute examenul
antemortem al animalului în viață, după
care va asista și la sacrificare,
executând examenul postmortem și bineînțeles și
examenul trichineloscopic în cazul sacrificării porcine”, explică Sirtonius
Sima.
La nivelul fiecărei pensiuni va trebui să existe un registru
în care vor fi înscrise animalele sacrificate , după care manoperele se pot
derula într-un ritm normal și firesc
pentru a satisface atât curiozitatea turiștilor,
cât și efectul proprietarului. În
perioada care urmează se vor intensifica controalele privind circulația cărnii și
a porcilor în județ. În continuare
autoritățile sanitar-veterinare din
județ sunt în alertă din cauza
virusului Pestei Porcine Africane, fiecare transport de suine fiind verificat
în cele mai mici detalii. În Maramureș
avem focar de pestă porcină Africană într-o gospodărie din Săbișa, restul cazurilor confirmate fiind la
porcii mistreți.
C.L.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu