miercuri, 20 noiembrie 2019

Au apărut noi reglementări în cazul sacrificării porcilor și mieilor


Proprietarii de pensiuni nu vor mai putea tăia porcii decât în prezența medicului veterinar. Această notificare este prevăzută într-un ordin al Ministerului Agriculturii publicat recent în Monitorul Oficial. Prin același ordin al ministrului este prevăzută și o limitare a numărului de porci care se pot crește într-o gospodărie și anume maximum cinci animale.
Prin emiterea Ordinului 106 din 2019 al președintelui Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor se permite în continuare sacrificarea porcilor și mieilor la nivelul exploataților din pensiunile agroturistice. Spre deosebire de anii trecuți însă, în acest an au apărut o serie de noutăți care se aplică proprietarilor de unități de cazare turistică, în ceea ce privește tăiatul porcului.  Direcția Sanitar-veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Maramureș a anunțat primăriile din județ cu privire la aceste noutăți legislative. La fel au fost anunțați și proprietarii unităților de cazare turistică de pe raza județului, respectiv medicii veterinari din fiecare colț al Maramureșului.
”Acest ordin vine în sprijinul pensiunilor agroturistice permițând organizarea acelor activități tradiționale de Crăciun și de Paști în care se sacrifică porcul, respectiv acea sărbătoare a sacrificării porcului  la care participă toți turiștii, iar de Paști, sacrificarea mielului crescut în exploatații. Evident sunt obligatorii câteva condiții care trebuie îndeplinite pentru a realiza acest obiectiv. Astfel, proprietarul de pensiune trebuie să știe că poate sacrifica doar animalele din propria exploatație, respectiv pensiunea trebuie să aibă o exploatație în spate, nu este permisă achiziționarea unui animal dintr-o altă expoatație și sacrificarea acestuia la nivelul pensiunii”, precizează Sirtonius Sima, purtător de cuvânt DSVSA Maramureș.
Unele reglementări nu prea convin proprietarilor de pensiuni, însă trebuie impuse pentru a proteja consumatorul, spune cei de la DSVSA Maramureș.
”Pe de altă parte, proprietarul de pensiune trebuie să notifice cu 24 de ore înainte de sacrificare medicul veterinar  pentru ca acesta să execute examenul antemortem al animalului în viață, după care va asista și la sacrificare, executând examenul postmortem și bineînțeles și examenul trichineloscopic în cazul sacrificării porcine”, explică Sirtonius Sima.
La nivelul fiecărei pensiuni va trebui să existe un registru în care vor fi înscrise animalele sacrificate , după care manoperele se pot derula într-un ritm normal și firesc pentru a satisface atât curiozitatea turiștilor, cât și efectul proprietarului. În perioada care urmează se vor intensifica controalele privind circulația cărnii și a porcilor în județ. În continuare autoritățile sanitar-veterinare din județ sunt în alertă din cauza virusului Pestei Porcine Africane, fiecare transport de suine fiind verificat în cele mai mici detalii. În Maramureș avem focar de pestă porcină Africană într-o gospodărie din Săbișa, restul cazurilor confirmate fiind la porcii mistreți.

                                                                                                      C.L.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu