duminică, 24 noiembrie 2019

Salariile profesorilor vor creşte de la 1 ianuarie, dau asigurari sindicatele din învăţământ


 Profesorii vor avea salarii mai mari de la 1 ianuarie 2020, anunta presedintele FSLI, Simion Hancescu. Acesta a declarat ca, la intalnirea cu premierul Ludovic Orban de la Palatul Victoria, a primit asigurari ca majorarea prevazuta in lege la 1 ianuarie 2020 a salariilor din Educatie va fi acordata.
"Astazi am avut o intalnire cu premierul in cadrul careia am discutat anumite aspecte pe Educatie. In primul rand, ne intereseaza ce se va intampla in bugetul de stat pentru anul viitor, daca Guvernul va respecta prevederile legale in ceea ce priveste finantarea. Promisiunea este - vor creste alocarile constant, asa cum, de fapt, ne asteptam, ca a aplica 6% direct este mai complicat.
 De asemenea, am abordat probleme legate de ce se va intampla cu cresterea salariala in 2020, pentru ca avem, asa cum spune in lege, doua cresteri, la 1 ianuarie 2020 si 1 septembrie 2020. Ramane sa se faca in urmatoarele zile niste calcule referitoare la ce se va intampla cu 1 septembrie 2020, dar la 1 ianuarie 2020 nu se pune problema de a nu se acorda marirea", a spus Simion Hancescu, la iesirea de la discutiile purtate de sindicatele din Educatie cu premierul Ludovic Orban si ministrul Monica Anisie, conform ziare.com. 
 Mai mult, intrebat daca exista posibilitatea ca majorarea stabilita pentru 1 septembrie 2020 a salariilor in Educatie sa nu fie acordata, liderul FSLI a precizat: "Se fac calcule, nu a spus nimeni ca nu se va acorda aceasta marire, peste doua saptamani o sa discutam din nou acest aspect".
 La intalnirea stabilita peste doua saptamani urmeaza sa participe si ministrul Finantelor Publice, Florin Citu.
 "Domnia sa nu a venit pentru ca lucreaza la rectificarea bugetara, insa premierul l-a sunat de fata cu noi si i-a spus, printre altele, sa incorporeze in rectificare banii necesari pentru plata sentintelor si a Legii 5 din invatamantul superior si din cel preuniversitar, si alte lucruri pe care le-am discutat acolo.
 Intr-adevar, sub semnul intrebarii ramane 1 septembrie 2020, dar, peste doua saptamani, cand ne vom vedea, eu cred ca se vor gasi posibilitati financiare sa i se asigure Educatiei ceea ce i s-a promis.
Invatamantului superior i s-a promis un lucru foarte important, si anume posibilitatea de a accesa de catre universitati soldurile. Noi, de vreo 8-10 ani, nu putem sa folosim banii adunati cu ani in urma in anul viitor pentru ca devin solduri si, practic, sunt nationalizate. Avem vreo 3 miliarde acolo. Nu putem sa folosim nici pentru dezvoltare institutionala, nici pentru investitii.
 Domnul premier ne-a spus clar ca vom avea la dispozitie aceste fonduri, imediat, in anul viitor, sa speram ca asa va fi", a mentionat Hadar.
 Incepand cu 1 ianuarie 2019, personalul didactic de predare, personalul didactic auxiliar, personalul didactic de conducere si personalul de indrumare si control din invatamant a beneficiat de o prima transa de majorare salariala, reprezentand 25% din diferenta dintre salariul de baza prevazut de legea salarizarii personalului platit din fonduri publice pentru anul 2022 si salariul de baza din luna decembrie 2018. in 2020 vor mai exista doua astfel de majorari, pentru ca legea salarizarii sa se aplice intregral in cazul profesorilor.

Autor: Laura Galescu
Sursa: PortalInvatamant

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu