duminică, 24 noiembrie 2019

De ce nu este interesată lumea de alegerile prezidențiale?!

Aparent nemulțumiți de modul în care s-a desfășurat campania electorală, în realitate lipsind spiritul competitiv, este posibil să nu se prezinte foarte mulți alegători nici în turul doi al alegerilor prezidențiale de duminică.
Dacă ar fi să căutăm motivele acestui refuz de a merge la urne în primul rând ar trebui să aruncăm o privire asupra competitorilor.
Din motive care nu ne interesează, Klaus Iohannnis a refuzat o dezbatere față în față cu Viorica Dăncilă. Pot să vă asigur că mulți comentatori politici ar fi refuzat să intre într-o emisiune cu Viorica Dăncilă. Ce să dezbați cu ea?
PSD nu și-a ales omul potrivit pentru a intra în cea mai așteptată, și dură, competiție politică. PSD, în întregul lui, nu a fost pregătit pentru aceste alegeri.
Practic, PSD i-a pus pe tavă președintelui Iohannis cel de-al doilea mandat. Să nu ne prefacem că nu vedem. Încă de la desemnarea candidaților prezidențiali s-a știut că PSD aruncă în luptă o persoană nepotrivită.
Privind în urmă, putem ușor constata că întotdeauna candidații cu șanse era pregătiți din timp. Despre Adrian Năstase, despre Mircea Geoană, despre Victor Ponta se știa cu patru ani înainte că vor fi contracandidații celui pe care îl va desemna celălalt mare partid.
Despre Traian Băsescu și despre Klaus Iohannis se știa că vor candida pentru al doilea mandat încă de la începutul primului mandat.
În strategia prezidențială a PSD firul logic s-a rupt încă de la preluarea conducerii PSD de către Liviu Dragnea. Niciodată fostul lider al PSD nu a avut curajul să spună că va candida la președinție. Evident, din cauza condamnării sale, a problemelor sale penale.
Ajunsă președinte al PSD, Viorica Dăncilă nu a avut curajul să-și anunțe candidatura la președinție. Să ne aducem aminte câte săptămâni la rând i-au trebuit conducerii PSD până să-și desemneze candidatul prezidențial. Dacă gândim obiectiv, primii care au pus la îndoială capacitatea primului ministru Dăncilă de a deveni candidat prezidențial au fost chiar membrii CEx.
Comitetul Executiv al PSD și-a votat candidatul prezidențial în 23 iulie. Congresul PSD s-a reunit abia în 24 august și pe muzica din filmul Rocky 3 au votat în unanimitate candidatul la prezidențiale. Așadar, Viorica Dăncilă a avut la dispoziție abia vreo trei luni de zile să se pregătească pentru cea mai dificilă competiție politică din România.
În trei luni niciun Rocky din lume nu ar fi reușit să se pregătească pentru meciul vieții sale. În cât timp se pregătește candidatul prezidențial în SUA? În niciun caz în trei luni.
În trei luni nu poți deveni un profesionist în nicio meserie. Așadar, să nu o mai învinuim pe doamna Viorica Dăncilă. Este o victimă a propriului partid, a cantonării PSD într-o tradiție, aceea de a-l desemna automat pe președintele partidului candidat la președinție.
Emil Constantinescu s-a pregătit pentru alegerile din 1996 încă din 1992. Traian Băsescu a trecut prin alegeri grele până să intre în lupta pentru Cotroceni. Klaus Iohannis a intrat în competiții electorale din anul 2000. A câștigat trei alegeri de primar într-un oraș mare și a înregistrat o victorie la alegerile prezidențiale din 2014.
Viorica Dăncilă a intrat direct în luptă, fără nicio experiență politică. Pregătirea ei intelectuală nici nu mai contează.
Iată motivele pentru care lumea nu este interesată ca altădată de alegerile prezidențiale.
De ce să mergi la vot când unul dintre candidați își propune să obțină 40%?
De ce să participi la o dezbatere directă cu un contracandidat despre care chiar partidul lui spune că nu are nicio șansă să câștige alegerile?
Dar niciodată nu se știe. Lozul câștigător poate fi tras de oricine joacă la loto.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu