Marea Adunare a Moților și citirea Proclamației de la Câmpeni (19 octombrie 2013)
19 octombrie este a 292-a zi a calendarului gregorian și a 293-a zi în anii bisecți. 73 de zile până la sfârșitul anului.
Sărbătorile Zilei de 19 octombrie
(BOR) Sfântul Prooroc Ioil; Sfântul Mucenic Uar; Sfânta Cleopatra; Sfântului Ioan de la Rila
(BRU) Sf. Ioil, profet († secolul al VI-lea î.Hr.); Sf. Var, martir († 307)
(BRC) Sf. Paul al Crucii, preot; Sf. Ioan de Brébeuf, preot și însoțitorii, martiri
Sf. Paul al Crucii, (1694-1775), preot, fondator al pasioniştilor.
Ziua juristului in Republica Moldova
Astăzi în Istorie pentru 19 octombrie
Evenimentele Zilei de 19 octombrie în Istorie:
- 19 octombrie 1981 – Revolta minerilor de la Motru;
- 19 octombrie 2013 – Marea Adunare a Moților și Proclamaţia de la Câmpeni
19 octombrie Anul 202 i.I.Chr. - Al doilea război punic – În bătălia de la Zama , legiunile romane se confrunta cu armata invadatoare cartagineză. Aceasta a fost bătălia finală și decisivă a celui de-al doilea război punic, armata romană condusă de Publius Cornelius Scipio, supranumit Scipio Africanul, înfrângand fortele cartagineze conduse de Hannibal Barca. Războiul s-a încheiat cu un tratat de pace dintre Cartagina si Senatul Roman. Spre deosebire de tratatul care a pus capăt primului război punic , termenii impusi de romani au fost duri:
– să renunțe la flotă
– să recunoască cucerirea peninsulei Iberice de către Roma
– să devină stat dependent de Roma
– să cedeze toți elefanții de război
– să plătească 10000 de taleri pe an
– să accepte că nu va putea declara război unei țări fără acordul Romei
– să îl demită pe Hannibal de la comanda armatei cartagineze .
În urma acestui război, Roma, a devenit o putere imperială hegemonica in bazinul Marii Mediterane.
Publius Cornelius Scipio Africanus cunoscut și ca Scipio Africanul (n. 235 î.Hr., Roma – d. 183 î.Hr.) general și politician roman, strateg în timpul Războaielor Punice.
19 octombrie 439 - Vandalii, conduși de către regele Gaiseric, ocupă Cartagina în nordul Africii
“Gaiseric, celebru printre romani pentru dezastrul pe care l-a facut in oras, a fost un om de înălțime moderată și șchiop, ca urmare a unei căderi de pe cal. Era un om de gândire profundă , lacom de câștig, abil în a semăna semințele vrăjmășiei printre adversari “. (Din “Originea și faptele goților” de Iordanes).
19 octombrie 1433 - S-a născut umanistul italian Marsilio Ficino, întemeietorul Academiei platoniciene, primul traducător al operei lui Platon în limba latină; (m. 1 octombrie 1499).
Marsilio Ficino (n. 19 octombrie 1433 — d.1 octombrie 1499, Careggi), unul dintre cei mai influenți filosofi umaniști ai Renașterii italiene, întemeietorul faimoasei Academii platoniciene, primul traducător al operei lui Platon în limba latină.
19 octombrie 1466 - Se incheie Tratatul de la Torun, prin care e pune capat Razboiului de treizeci de ani intre Regatul Poloniei condus de regele Cazimir al IV-lea si Ordinul cavalerilor Teutoni.
19 octombrie 1467 - Ferdinand al II-lea de Aragon și Isabella I a Castiliei s-au căsătorit, eveniment ce a dus la unirea Aragonului cu Castilia și formarea Spaniei.
19 octombrie 1469 - Ferdinand al II-lea de Aragon s-a insurat cu Isabella de Castilia, eveniment care a dus la formarea regatului Spaniei.
19 octombrie 1497 - Polonezii ridică adediul cetăţii Suceava, in Moldova. Armata polonă a regelui Ioan Albert începe retragerea din Moldova, hartuita de oastea lui Ștefan cel Mare, care ii cauzeaza mari pierderi in batalia de la Codrii Cosminului si, la 30 octombrie, in lupta de la Cernăuţi in care resturile acesteia sunt decimate si alungate din ţară .
19 octombrie 1512 - Martin Luther a devenit doctor în teologie.
Martin Luther (n. 10 noiembrie 1483, Eisleben, Saxonia – d. 18 februarie 1546), pastor și doctor în teologie, a fost primul reformator protestant ale cărui reforme au dus la nașterea Bisericii Evanghelice-Luterane. Primele idei ale Reformei protestante au fost enunțate de Martin Luther în 1517, în calitatea sa de preot catolic și profesor de exegeză la Universitatea din Wittenberg. Excomunicarea sa din Biserica Catolică a survenit în anul 1521.
19 – 20 octombrie 1595 - Bătălia de la Țuțora (1595) – parte din Războaiele magnaților polonezi în Moldova și Războaiele Polono-Otomane.
Bătălia de la Țuțora a fost o bătălie dintre Uniunea statală polono-lituaniană (sprijinită de trupele Moldovei) și Imperiul Otoman, (sprijinit de Hanatul Crimeii), care a avut loc între 19 – 20 octombrie 1595 în Moldova, la Țuțora, pe malurile Prutului.
19 octombrie 1745 - A încetat din viaţă scriitorul şi publicistul irlandez Jonathan Swift, cunoscut pentru lucrarea “Călătoriile lui Gulliver”, apărută în anul 1726; (n. 30 noiembrie 1667).
19 octombrie 1781 - Lordul Cornwallis, general al armatei coloniale engleze, capitulează în Yorktown, Virginia, în fața generalului George Washington, comandantul armatelor americane. Această capitulare marchează victoria americanilor in războiului de independență fata de Anglia.
George Washington (n. 22 februarie 1732, Westmoreland, Virginia Virginia — d. 14 decembrie 1799, Mount Vernon, Virginia) general și om de stat american, militant și factor activ în obținerea independenței față de Regatul Unit a coloniilor din America de Nord, primul președinte al Statelor Unite ale Americii
19 octombrie 1812 - Trupele conduse de imparatul francezilor Napoleon Bonaparte încep retragerea din Moscova.
19 octombrie 1813 - Armata franceză condusă de Napoleon Bonaparte a fost înfrântă de armatele Rusiei, Prusiei, Austriei și Suediei în Bătălia de la Leipzig, supranumită Bătălia Națiunilor.
Bătălia de la Leipzig, supranumită Bătălia Națiunilor, a fost cea mai mare confruntare militară din Războaiele Napoleoniene, opunând o armată a celei de-a șasea coaliții unei armate conduse de Napoleon I. Armata Coaliției era formată din prusaci, austrieci, ruși, suedezi și, începând cu 18 octombrie, din saxoni, care, deși inițial aliați ai francezilor, au întors armele; armata franco-aliată era formată din francezi, polonezi, italieni (atât din Regatul Italiei cât și din Regatul Neapolelui).
Cele trei zile de lupte s-au încheiat cu victoria decisivă a Coaliției, Napoleon văzându-se obligat să se retragă în Franța. Pe lângă cei aproape 70,000 de morți, răniți, dispăruți și prizonieri, francezii l-au pierdut și pe prințul polonez Poniatowski, Mareșal al Franței. Coaliția a pierdut la rândul său un număr mare de oameni, dar victoria sa a fost incontestabilă.
19 octombrie 1826 - A încetat din viaţă actorul François-Joseph Talma; (n. 15 ianuarie 1763).
A debutat la Comedia Franceză în 1787 şi la scurt timp a declanşat reforma rostirii (în favoarea unei mai mari naturaleţi) şi a costumului (în favoarea acurateţii istorice). După Revoluţia din 1789, a condus Comedia Franceză.
19 octombrie 1845 - La Dresda avut loc premiera operei Tannhäuser, a compozitorului Richard Wagner.
19 octombrie 1862 - S-a nascut inventatorul francez, Auguste Lumiere care, alaturi de fratele sau Louis, este consideraț inventator al primului aparat de filmat și a primului aparat de proiecție cinematograficăi; (d. 10.04.1954).
August Lumière (n. 19 octombrie 1862 – d. 10 aprilie 1954), impreuna cu fratele sau Louis Lumière, sunt considerați inventatorii primului aparat de filmat și a primului aparat de proiecție cinematografică. Primul aparat „cinematograf” al fraților Lumière era folosit atât la filmare, cât și la proiecție prin adaptarea unei surse de lumină.
19 octombrie 1868 - S-a născut geograful şi etnologul, academicianul, geograf şi geopolitician român, Simion Mehedinţi; (n. Soveja, Vrancea; (d.14.12.1963).
Simion Mehedinți (n. 19 octombrie 1868, Soveja – d. 14 decembrie 1962, București), academician, geograf și geopolitician român. A fost director al revistei “Convorbiri literare” .
19/31 octombrie 1869 - Principele Suveran Carol I a inaugurat oficial linia de cale ferată Bucureşti-Giurgiu şi prima gară a Bucureştilor, Gara Filaret. În ziua de 7 septembrie 1869, cu o lună şi jumătate înainte de inaugurarea oficială, din Gara Filaret a plecat primul tren spre Giurgiu, avându-l ca pasager pe Principele Suveran Carol I.
Ceremonia de la 19/31 octombrie 1869 a fost solemnă şi plină de entuziasm, conform site-ului www.familiaregală.ro. A fost prezent şi “capul” Bisericii Ortodoxe Române, mitropolitul Nifon. Carol I i-a invitat în tren pe membrii Guvernului şi pe cei ai Corpului Diplomatic. Drumul pe calea ferată de 67 kilometri a fost străbătut în 90 de minute. Vagoanele scurte (7-8 metri), aveau 3-5 compartimente cu uşi care dădeau direct afară şi erau iluminate cu ulei de rapiţă. Instalaţiile sanitare şi de încălzire lipseau.
După ce în 13 decembrie/25 decembrie 1872, Gara București Nord este legată la linia căii ferate, Gara Filaret își pierde din însemnătate. În 1960 gara este dezafectată și este transformată în autobază, deși inițial s-a propus amenajarea unui muzeu. În prezent în clădirea gării funcționează Autogara Filaret. Clădirea este declarată monument istoric.
cititi mai mult pe: www.agerpres.ro; www.radiooltenia.ro
19 octombrie 1881 - S-a nascut baronul Ferenc Hatvany, pictor și renumit colecționar maghiar; (d.1958).
19 octombrie 1897 - A murit George Pullman, inginer şi inventatorul american al trenurilor Pullman ( cu vagoane de dormit );(n.03.03 1831).
19 octombrie 1899 - S-a născut scriitorul Miguel Angel Asturias, un luptător împotriva influenţei exercitate de SUA în Guatemala.
Miguel Ángel Asturias (n. 19 octombrie 1899; d. 9 iunie1974, Madrid) cel mai important scriitor din Guatemala, creația sa literară fiind răsplătită cu un Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1967; este cunoscut pentru scrierile “Oameni de porumb” – 1949 şi “Maladrón” – 1969; (m. 9 iunie 1974).
19 octombrie 1908 - S-a născut prozatorul şi istoricul român Dumitru Almaş, autor de romane istorice şi de biografii romanţate; (“Fratii Buzesti”, „Oana”, „Necunoscuta de la Sucevita”). A iniţiat in 1967, şi a condus, ca redactor şef, revista „Magazin istoric” până în anul 1971; (d. 12.03.1995).
19 octombrie 1909 - A murit Cesare Lombroso, medic si antropolog italian, precursor al criminologiei moderne („Omul criminal”); (n.06.11.1835).
19 octombrie 1910 - S-a nascut Subrahmanyan Chandrasekhar, astrofizician american de origine indiană, laureat al Premiului Nobel; (d. 1995).
19 octombrie 1912 - Italia ia în posesie de la Imperiul otoman in Libia, Tripolitania.
19 octombrie 1916 - S-a nascut Endre Vészi, scriitor, poet și scenarist maghiar; (d.1987).
19 octombrie 1920 - A murit John Reed, ziarist si om politic american, unul dintre fondatorii Partidului Comunist din SUA (n. 1887).
19 octombrie 1921 - In urma unei lovituri de stat in Portugalia, prim-ministrul portughez António Granjo şi alţi politicieni sunt ucişi.
19 octombrie 1926 - A încetat din viaţă medicul şi bacteriologul Victor Babeş, vicepreşedinte al Academiei Române (1899-1900; 1918-1919).
Victor Babeș (n. 4 iulie 1854, Viena – d. 19 octombrie 1926, București) bacteriolog și morfopatolog român, membru al Academiei Române din 189. În 1887, a pus bazele Institutului de Patologie şi Bacteriologie din Bucureşti, acesta fiind primul institut de cercetări ştiinţifice înfiinţat în ţara noastră. Aici a organizat unul dintre primele centre de vaccinare antirabică din lume, după cel creat de Pasteur, la Paris. În 1900 a fondat Societatea anatomică. A publicat în 1885, împreună cu savantul francez A.V. Cornil, cel dintâi tratat complet de bacteriologie din lume. În 1895, a formulat principiul serovaccinării ; (n. 4 iulie 1854).
19 octombrie 1928 - S-a nascut Adriana Fianu, personalitate a lumii literare româneşti, redactor erudit şi discret al revistei “România literară”, executor testamentar al lui Al. Rosetti; (d.28.06.2000).
19 octombrie 1929 - A încetat din viaţă dramaturgul, prozatorul şi regizorul Alexandru Davila, fiul doctorului Carol Davila; este cunoscut pentru drama în versuri “Vlaicu Vodă”, publicată în anul 1902; (n. 12 februarie 1862).
19 octombrie 1931 - S-a nascut scriitorul englez John Le Carré, celebru pentru romanele sale de spionaj.
19 octombrie 1933 - S-a născut Adrian Petringenaru, regizor de film şi doctor în estetică; este cunoscut pentru filmele “Cireşarii” – 1984 şi “Cetatea ascunsă” – 1987; (m. 29 mai 1989).
19 octombrie 1933 - Comitetul de organizare a Olimpiadei de la Berlin (1936) anunță că baschetul va fi admis printre competitiile sportive olimpice.
19 octombrie 1933 - Germania se retrage din Liga Naţiunilor .
19 octombrie 1934 - URSS a devenit membru al Ligii Naţiunilor.
19 octombrie 1935 - Liga Naţiunilor instituie sancţiuni economice asupra Italiei fasciste care a invadat Etiopia.
19 octombrie 1935 - A încetat din viaţă prozatorul şi dramaturgul Gib Mihăescu; este cunoscut pentru scrierile “Donna Alba”, “La “Grandiflora” – 1928 şi “Femeia de ciocolată” (n. 23 aprilie 1894) .
Gib I. Mihăescu (n. 23 aprilie 1894, Drăgășani – d. 19 octombrie 1935, București), prozator, romancier și un dramaturg român interbelic. A fost decorat pentru acte de bravură în timpul primului război mondial.
19 octombrie 1936 - A murit eseistul si poetul chinez Lu Xun (n. 1881).
19 octombrie 1937 - A decedat Ernest Rutherford, fizician englez de origine neo-zeelandeză, laureat al Premiului Nobel (d. 1871).
19 octombrie 1941 - La Moscova este instituita starea de asediu ca urmare a atacului militar german împotriva Uniunii Sovietice.
19 octombrie 1942 - S-a nascut Peter Medgyessy, politician, fost premier al Ungariei. Nascut la Budapesta, într-o familie originara din Transilvania, Medgyessy nu avea decît cinci ani când tatal sau a fost numit consilier la Ambasada Ungariei la Bucuresti.
19 octombrie 1943 - Streptomicina, primul antibiotic capabil să vindece tuberculoza, a fost izolat de cercetătorii de la Universitatea Rutgers. Streptomicina este un antibiotic cu acțiune bactericidă din clasa aminoglicozidelor care acționează asupra bateriilor Gram-negative, fiind utilizat în tratamentul unor infecții bacteriene.
Printre acestea se numără tuberculoza (în combinație cu alte antituberculoase: izoniazidă, rifampicină și pirazinamidă), tularemia, ciuma, bruceloza și endocardita enterococică. Alte infecții includ infecțiile oculare. Căile de administrare disponibile sunt locală (sub formă de colir), intravenoasă și intramusculară. Se află pe lista medicamentelor esențiale ale Organizației Mondiale a Sănătății.
cititi mai mult pe: ro.wikipedia.org; en.wikipedia.org
19 octombrie 1943 - A decedat sculptorul francez Camille Claudel ; (n. 1864).
Camille Claudel (8 December 1864 – 19 October 1943) was a French sculptor and graphic artist. She was the elder sister of the poet and diplomat Paul Claudel.
19 octombrie 1944 - Trupele germane ocupă orașul Belgrad.
19 octombrie 1944 - Trupele SUA debarca in Filipine.
19 octombrie 1950 - Armata comunista chineza invadeaza Tibetul, preluand controlul asupra oraşului din Qamdo .
19 octombrie 1950 - Republica Populară Chineză intervine in războiul din Coreea trimitand mii de soldati in lupta impotriva fortelor S.U.A si ale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.
19 octombrie 1956 - URSS si Japonia semneaza o declaratie comuna care pune capat oficial starii de razboi intre cele doua tari, care exista de facto dupa august 1945.
19 octombrie 1960 - SUA au instituit embargoul comercial împotriva Cubei.
19 octombrie 1961 - A încetat din viaţă scriitorul roman Mihail Sadoveanu, membru al Academiei Române (din 1921),considerat a fi unul dintre cei mai importanţi prozatori români din prima jumătate a secolului XX (n. 05.11.1880, Pascani).
Mihail Sadoveanu (n. 5 noiembrie 1880, Pașcani – d. 19 octombrie 1961, Vânători-Neamț) scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician și om politic român. A publicat aproape o sută de volume (“Hanu Ancuţei” – 1928, “Împărăţia apelor” – 1928, “Fraţii Jderi” – 1935 – 1942, “Baltagul” – 1930, “Zodia Cancerului” – 1929, “Creanga de aur” – 1933, “Ostrovul lupilor” – 1941).
A fost membru al Prezidiului Adunării Deputaţilor (din 1947), vicepreşedinte al Prezidiului Marii Adunări Naţionale (din 1948). A condus delegaţia română la Congresul Mondial al Păcii de la Paris (1949) şi a fost distins cu ordine şi medalii; a fost, de asemenea, director al Teatrului Naţional din Iaşi (1910-1919) ;(n. 5 noiembrie 1880).
19 octombrie 1964 - A încetat din viaţă cântăreţul de operă George Niculescu-Basu, solist al Operei Române din Bucureşti; (n. 9 aprilie 1882).
19 octombrie 1967 - Ministrul Afacerilor Externe al României socialiste, Corneliu Mănescu , a fost ales preşedinte al celei de-a XXII-a sesiuni a Adunării Generale a ONU; a fost pentru prima dată când un reprezentant al unei ţări socialiste era ales în această funcţie; (d. 26.06.2000).
19 octombrie 1972 - Scriitorul german Heinrich Böll primește Premiul Nobel pentru Literatură.
19 octombrie 1981 - A inceput revolta minerilor din Motru, care contestă condiţiile dificile de lucru şi înfometarea. Protestul a fost oprit în câteva ore, după intervenţia în forţă a autorităţilor.
Revolta minerilor de la Motru, din 19 octombrie 1981 a reprezentat o grevă și în același timp un protest desfășurate în bazinul carbonifer al Olteniei. Factor determinant imediat al evenimentelor a fost reprezentat de introducea raționalizării consumului unor produse alimentare în zonele miniere, areale care alături de orașul București fuseseră până atunci exceptate de la această măsură.
În după amiaza zilei de 19 octombrie, în centrul oraşului, în faţa unui bloc în care se aflau sediile tuturor instituţiilor se strând 3000-4000 de mineri. Manifestaţia se desfăşoară paşnic. Ceauşescu discută direct cu Bobu despre situaţia de la Motru. Alături de mineri mai protestează şi locuitorii oraşului. Numărul protestatarilor creşte.
„În faţa ripostei hotărâte a minerilor, autorităţile comuniste renunţă la aplicarea Decretului de raţionalizare a pâinii. Decizia este luată la cel mai înalt nivel. Cu toate acestea, minerii nu încetează revolta. Aceasta înseamnă că revendicările lor sunt mult mai serioase. Au pornit de la lipsa pâinii, dar, de fapt, s-au săturat de regimul comunist opresiv“, mai notează istoricul Gheorghe Gorun.
Minerii devin din agresivi şi de necontrolat. Treptat, acţiunile se radicalizează. În jurul ora 18.00 este aruncată prima piatră într-un geam. Cei aflaţi pe scara de la intrare, activişti şi miliţienii se retrag în interiorul blocului. „Cei de la Roşiuţa veneau compact, cal legiunile romane. Aceasta exprimă coeziunea sufletească a minerilor, solidaritatea generată de greutăţi“, a spus Victor Baroianu, şeful Miliţei Motru.
Autorităţile organizează un „comandament de criză“ şi pregătesc represiunea. Din comandament fac parte şeful Miliţiei Judeţene, al Securităţii, Emil Bobu, Nicolae Gavrilescu, primul secretar, şeful Procuraturii militare etc. Potrivit unor mărturii, toate geamurile clădirii în care se aflau sediile instituţiilor sunt sparte şi se dă foc sediului miliţiei aflat la parter, după ce au fost rupte gratiile. Pompierii civili au încercat să intervină, dar maşina a fost distrusă. Aceasta era plină cu fecale. Oamenii securităţii infiltraţi îi îndemnau pe oameni să meargă acasă că sunt filmaţi.
„În jurul ore 22.00, Motrul este în stare de război. Atitudinea autorităţilor îi îndârjeşte pe răzvrătiţi. Ei nu fac decât să toarne gaz pe foc. . În piaţă se găseau câteva mii de oameni. Alte mii umpleau străzile şi aleile învecinate. (…) În disperare de cauză, diriguitorii politici aduc la Motru sute de tone de pâine, carne, conserve şi brânzeturi“, menţionează Gheorghe Gorun.
cititi mai mult pe adevarul.ro
19 octombrie 1983 - Primul ministru al Grenadei. Maurice Bishop, a fost împuşcat mortal de către forţele armate ale acestei mici insule din Caraibe. Anterior, mii dntre suporterii sai au mărşăluit la reşedinţa acestuia din capitala tarii, St George, reuşind să-l elibereze pe prim-ministrul aflat in arest la domiciliu. Maurice Bishop a fost lider al unui guvern de stânga in Grenada din 1979, a intretinut legături strânse cu Cuba lui Castro şi a incheiat un tratat pentru cumpararea de arme din URSS în 1982.
19 octombrie 1988 - Izbucnește criza politică din Iugoslavia, care marchează începutul procesului de dezintegrare a fostei federații iugoslave.
19 octombrie 1993 - Benazir Bhutto devine prim-ministrul Pakistanului.
19 octombrie 1996 - A încetat din viaţă Serafim Duicu, critic şi istoric literar; (n. 6 august 1938).
19 octombrie 2001 - Parlamentul României a adoptat hotărârea de participare a ţării, ca aliat al NATO, la lupta împotriva terorismului, inclusiv prin mijloace militare, dacă va exista o cerere în acest sens, ca urmare a atacului de la 11 septembrie 2001.
19 octombrie 2003 - Maica Tereza este beatificată de Papa Ioan Paul al II-lea.
Sfânta Tereza de Calcutta, născută Anjezë Gonxhe Bojaxhiu și cunoscută ca Maica Tereza, (n. 26 august 1910, Üsküp, Imperiul Otoman – d. 5 septembrie 1997, Calcutta, India), călugăriță catolică de origine albaneză care a fondat ordinul Misionarii Carității în Kolkata (Calcutta), India în 1950. Timp de peste 45 de ani, ea a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii și muribunzii, conducând și extinderea Misionarilor carității, mai întâi în toată India, apoi și în alte țări. A întemeiat ordinul „Misionarele Carității”.
A primit Premiul Nobel pentru Pace în anul 1979. A primit D.D.h.c. (Doctor of Divinity honoris causa) de la Universitatea din Serampore. A fost beatificată de Biserica Catolică în 19 octombrie 2003. La 4 septembrie 2016 a avut loc canonizarea Fericitei Maici Tereza de Calcutta, la Vatican, în Piața Sfântul Petru.
19 octombrie 2003 - A încetat din viaţă fostul preşedinte bosniac Alija Izetbegovici, unul dintre personajele-cheie ale războiului din Bosnia (1992 – 1995), rămânând membru al preşedinţiei până în octombrie 2000, când a demisionat din cauza stării de sănătate; (n. 8 aug 1925).
19 octombrie 2004 - A murit Liviu Vasilica, renumit cantaret roman de muzica populara; ( n. 02.07.1950, Plosca, jud. Teleorman).
19 octombrie 2005 - A murit tragic, sinucigându-se în apartamentul său din Ploiești, Ion Stratan, unul dintre cei mai buni poeţi ai generaţiei ’80. (n. 1 octombrie 1955).
19 octombrie 2005 - Se deschide la Bagdad procesul intentat fostului dictator Saddam Hussein si altor lideri irakieni pentru crime împotriva umanităţii.
Sadam Husein (n. 28 aprilie 1937, satul Al-Awja, Irak; d. 30 decembrie 2006, Bagdad), președinte al Irakului în perioada 1979 – 2003 și prim-ministru al acestei țări între 1979 – 1991 și 1994 – 2003. Impreună cu șapte dintre membrii regimului său, va fi judecat de Tribunalul Special Irakian (TSI), pentru rolul jucat în masacrul din 1982 din satul Dujail, situat la nord de capitala irakiană, condamnat la moarte si executat prin spanzuratoare.
19 octombrie 2006 - A încetat din viaţă actorul roman de teatru si film Ernest Maftei, cunoscut pentru rolurile din “Neamul Şoimăreştilor” – 1965 şi “Dumbrava minunată” – 1980; ( n.06.03.1920, comuna Prajesti, jud. Bacau ).
19 octombrie 2008 - A decedat tenorul italian Gianni Raimondi . A interpretat roluri de neuitat in “Traviata”, “Boema”, “Don Pasquale” şi a cântat alături de Maria Callas); (n. aprilie 1923).
19 octombrie 2009 - A decedat politicianul român Radu Timofte;(n. 1949).
Alexandru-Radu Timofte (n. 7 aprilie 1949, comuna Horia, județul Neamț – d. 19 octombrie 2009, București) om politic român, membru al PSD și senator între anii 1990-2001. El a îndeplinit funcția de director al Serviciului Român de Informații între anii 2001.
19 octombrie 2013 - Marea Adunare a Moților și Proclamaţia de la Câmpeni.
Pe 19 octombrie 2013, la Câmpeni a fost sărbătoare. În jur de 5.000 de locuitori ai Munţilor Apuseni şi prieteni de-ai lor din toate colţurile ţării (Cluj, Bucureşti, Braşov, Timişoara, Sibiu, Deva, Alba Iulia, Turda, Oradea, Piteşti etc.) s-au adunat pentru a le transmite un mesaj cât se poate de clar guvernanţilor: pe aici nu se trece cu cianură. Unii dintre ei au venit la Marea Adunare cu vacile şi caii, care, la rândul lor, nu vor să aibă de a face cu cianura.
cititi mai mult pe www.unitischimbam.ro
19 octombrie 2019 - Regina-Mamă Elena a fost reînhumată la Curtea de Argeş.
Regina-Mamă Elena a fost reînhumată, sâmbătă, în noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş, la ceremonii asistând câteva mii de oameni. Slujba de înmormântare a fost oficiată de înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, în vechea catedrală ctitorită de Neagoe Basarab.
La ceremonia religioasă au asistat Custodele Coroanei Române, Margareta, Principele Radu, Principesa Sofia, Principesa Maria alături de Ducele Amedeo de Aosta, Principesa Mafalda (fiica Ducelui De Aosta) şi Lord Peter Rosslyn (şeful Casei Principelui de Wales şi Ducesei de Cornwall), dar şi Nicolae Medforth-Mills, nepotul regelui Mihai.
Regina Elena a murit în Elveţia, pe 29 noiembrie 1982, timp în care România se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.
Sursa: www.agerpres.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu