vineri, 31 mai 2024

Cum își respectă Statul Român propriul cetățean? Iac-așa. Hop ș-așa!

Să nu cădem în șabloane, dar nici să nu ignorăm realitățile, da? Susținem o idee sau alta, dar exemplificăm. Începem cu Biblia Națiunii, Constituția. “România este stat de drept, democratic și social, în care demnitatea omului, drepturile și libertățile cetățenilor, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradițiilor democratice ale poporului român și idealurilor Revoluției din decembrie 1989, sunt garantate”.

Vă simțiți așa, apărați, protejați? Abia începe să se confirme în justiție că dl. Coldea chiar avea un stat paralel, mic și jucăuș, cu care făcea ce și cui voia el. Și ce râdeam noi de Dragnea și de obsesia lui. Iar paralela cu Biblia n-am făcut-o degeaba, ci cu gândul la citatul fabulosului Woody Allen. “Cred că există cineva acolo, sus, care ne supraveghează. Din păcate, este guvernul”.

Dar să continuăm, una arată modul în care Statul ne respectă și ne protejează.

“Suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice și corecte, precum și prin referendum”. Asta o știați? Tot din cărticică. Dar stați așa, abia ne-am încălzit.

“Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări. Nimeni nu este mai presus de lege”. Atunci explicați de ce la spitale, la servicii de urgență, există un protocol stabilit la nivel central? Cine intră primul, iar în cap de listă sunt cetățenii ucraineni fugari, migranți asiatici sau chiar minorități. Dar lista neconcordanțelor între Constituție și realitate e lungă. Atât de lungă încât aproape o putem pune (cartea) în raftul cu SF.

“Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poștale, al convorbirilor telefonice și al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil”, asta s-o spuneți protocoalelor de Internet care după ce cauți bocanci sau doar vorbești despre ei, te asaltează luni de zile cu reclame nu la făină sau tampoane, ci fix la bocanci. Mai departe. “Dreptul persoanei de a avea acces la orice informație de interes public nu poate fi îngrădit”. Asta s-o spunem și președintelui țării, care în continuare se plimbă cu avion privat și nu simte nevoia să ne spună cum, de ce, cât ne costă. Nu vrea și gata.

“Statul recunoaște dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos și echilibrat ecologic”. Asta una sună bine în Baia Mare, înconjurat de iazuri cu cianuri și halde de steril, pe care nu catadicsește nimeni să le acopere cu un strat de pământ. De aproape 30 de ani.

Să nu uităm de alegeri, că sunt de actualitate. „Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, și nici persoanele condamnate, prin hotărâre judecătorească definitivă, la pierderea drepturilor electorale”.

În schimb, nimic de gen la Dreptul de a fi ales! Atenție! Alegătorul trebuie să fie imaculat! Alesul? Poate lătra, urla, țipa, poate fi informator, penal sau țepar. Constituția îi dă dreptul să fie ales. Ba poate chiar dă bine în C.V.-ul intern, de partid, e “băiat de băiat”, te poți baza pe el la o adică.

Și am continua lista, dar nu mai e cazul. Pentru că ajungem invariabil la nivelul de trai. La taxe imense care, din păcate, urmează să crească iar, după alegeri, Statul s-a dovedit nesustenabil și vorba Adei Milea, Statul înseamnă Odihnă. Același Stat care prin Constituție se angajează așa “Dreptul la viață, precum și dreptul la integritate fizică și psihică ale persoanei sunt garantate”.

 

Autor: Alexandru Ruja

Sursa: Graiul Maramureșului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu