vineri, 31 mai 2024

Cenaclul ”Artur Silvestri ” al Ligii Scriitorilor - Medalionul literar ”Nostalgia ultimelor zile de primăvară în muzica și poezia creatorilor de frumos!”

 


La cenaclul ”Artur Silvestri ” din Cluj Napoca al Ligii Scriitorilor a avut loc Medalionul literar ”Nostalgia ultimelor zile de primăvară în muzica și poezia creatorilor de frumos!”

În ziua de joi, data de 30 mai, la orele 17,oo  în prima zi a ”Zilelor Clujului”, la Cercul Militar din Cluj-Napoca, a avut loc ședința cenaclului literar ”Artur Silvestri ” al Ligii Scriitorilor, condusă de Gavril Moisa, secretarul general al al acestei organizații profesionale.

La ședință au participat scriitori și iubitori de cultură din mai multe localități din țară. Coordonatorul ședinței Gavril Moisa, a invitat pe președintele național al Ligii Scriitorilor să informeze participanții prezenți despre activitățile, din ultima perioadă, a filialelor Ligii din țară și străinătate. Astfel că scriitorul Al.Florin Țene în cuvântul său, a subliniat frumoasele activități ale filialelor din Iași, (condusă de inginer Ilie Serediuc ), care a instituit un premiu special cu numele fondatorului Ligii Scriitorilor și părintele, încă în viață, al Zilei Naționale a Limbii Române, fiind vorba de Al.Florin Țene, a mai fost nominalizată filiala ”Bartonomeu Anania” din Râmnicu Vâlcea, condusă de poeta Lucia Trușcă, care a organizat un concurs de creație pentru elevi, acordând premii câștigătorilor, filiala Maramureș condusă de poeta Carmena Băințan, și filiala din Timișoara condusă de profesoara Doina Drăgan, care a organizat o șezătoare literară la un liceu din capitala Banatului. Practic majoritatea celor 39 de filiale din țară și străinătate au avut fructuoase activități prin care au promovat cultura română.

În continuare Al.Florin Țene și-a prezentat recenta carte apărută la Editura Napoca Star, intitulată ”Teatru.” Volum ce cuprinde 5 piese de teatru, din care două sunt în versuri și fac parte din Epopeea Română.

La invitația coordonatorului ședinței a vorbit scriitorul Iulian Patca, președintele filialei Cluj al Ligii Scriitorilor, care a făcut o analiză a cărților primite pentru jurizare și a stadiului primirii materialelor pentru viitorul număr al revistei ”Agora Literară ”, care va apare în vara aceasta.

Un moment deosebit a fost concertul la orgă și lansarea CD-ului, interpretat de compozitorul și scriitorul dr.Mihai Ganea, având ca titlu ”Viziunile Veșniciei”. Programul a avut două părți. Partea 1-a a cuprins prezentarea CD 1 și CD 2 cu audiție după CD (3 Coloanele Catedralei), cuprinzând muzică lejeră ( Opusuri: 694, 574, 550, Valsuri). Partea a II-a a cuprins: recital poetic Virginia Paraschiv-Mihai Ganea ( Ioan Alexandru-Clopotele)și (Mihai Ganea- Odă Maramureșului). Acest regal de muzică și poezie s-a încheiat cu recitalul poetic al lui Mihai Ganea care a interpretat propriul poem ”Lupul blestemat.” Momentul a fost viu aplaudat, iar Gavril Moisa în cuvântul său a evidențiat opera complexă a acestui mare intelectual maramureșan. Iar Al.Florin Țene în remarcile sale a subliniat faptul că Mihai Ganea este o personalitate marcantă a culturii naționale, iar scriitoarea Virginia Paraschiv o profesoară de latină de excepție, evidențiată de foștii săi elevi în diferite cărți.

În continuare a urmat un moment liric susținut de poeții:Teodor Mândruțiu, Ioan Florian, Iulian Patca, Blaga Alexandru, Ioan Avram, Gavril Moisa, iar prozatoarea Clementina Mireșan a citit un fragment din romanul său ”Povestirile Tincuței.” Acest moment a fost viu apalaudat de publicul prezent.

 Au urmat discuții despre cele prezentate. Cenaclul a luat o vacanță bine meritată până la viitoarea ședință din data de 26 septembrie 2024.

 

Victor Roșianu



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu