miercuri, 29 mai 2024

Voi fi prezent la Simpozionul Internațional ,,Lucian Blaga", Ediția a II-a, Fărcașa

 


Motto:

,,Veșnicia s-a născut la sat".
Lucian Blaga
,,Mai pregătit ca niciodată, dar și cu multă emoție, mă gândesc la ziua de vineri"... La asta mă gândesc, dacă tot mă întreabă facebooku'! Doar câteva zile ne mai despart până la Simpozionul Internațional ,,Lucian Blaga", Ediția a II-a, se va desfășura, în Fărcașa, în perioada 30 mai - 2 iunie 2024, inițiator proiect - dr. Nicolae Bud. Am răspuns invitației de a participa la acest eveniment cultural, cu drag, și fiindcă tema acestui simpozion este ,,Satul românesc. Izvor de spiritualitate și civilizație", mi-am manifestat intenția de a prezenta revista ,,Din vatra satului", o revistă de literatură, cultură și artă, pe care am fondat-o în luna decembrie, anul 2009, iar acest an, 2024, fiind cel de-al XVI, al aparițiilor editoriale. În toți acești ani, fără niciun sprijin financiar, am reușit să ,,ieșim pe piața literară", cu 48 de numere, în care au semnat scriitori valoroși, membri ai unor asociații sau uniuni literare, (repere importante în mediul literar). În cadrul simpozionului vom prezenta cele mai proaspete apariții editoriale ale revistei, respectiv nr. 2 (47) și nr. 3 (48). Pentru a ne motiva în fața publicului iubitor de literatură, din colecția personală, voi prezenta și câteva numere mai vechi, din revista noastră, dar accentul prezentărilor vor fi, așa cum am amintit cele mai recente apariții (nr. 2 - prezentare redactor-șef Vasile Bele și nr. 3 - prezentare senior editor prof. Gelu Dragoș).
Încă un lucru pe care doresc să îl amintesc aici, legat de această revistă literară, este și faptul că sub egida acesteia, organizăm de câțiva ani Tabăra Literară ,,Oprește-mă, la tine, Maramureș! Oprește-mă, în tine, anotimp!", prima ediție având loc în toamna anului 2021, tabăra care a devenit din prima ediție internațională, prin participarea la acea ediție a scriitoarei Maria Corini Tomița, din Republica Moldova, cea care, fiind o norocoasă, prin tragerea la sorți, a câștigat participarea gratuită, pentru ediția următoare, (anul 2022).
Un mare și din suflet mulțumesc, îl voi adresa distinsei președinte Florica Bud - Cenaclul Scriitorilor din Maramureș, care a făcut public organizarea acestui eveniment și, repet, lansând invitația de a participa. Este o onoare să fim prezenți în cadrul unor astfel de evenimente, și totodată ne obligă, implicarea și participarea noastră alături de nume de marcă din elita literaturii române.
Din Comitetul de organizare, fac parte:
- Acad. Dumitru Murariu - Vicepreședintele Academiei Române;
- Nicolae Bud - membru corespondent al Academiei de Științe Tehnice din România;
- Ioan Stegeran - Primarul Comunei Fărcașa;
- Viorelia Maria Vele - Director, Școala Profesională Fărcașa;
- Dr. Grigore Vida - Secretar științific al Secției de Filosofie, Psihologie, Teologie și Pedagogie.
Din Comitetul de Selecție a Lucrărilor - trimise spre aprobare, face parte, inclusiv, băimăreanca prof. dr. Daniela Sitar Tăut - Colegiul Național ,,Vasile Lucaciu", Baia Mare. Amintesc, tot în acest context, și pe dr. Eugeniu Nistor (cercetător științific gr. I), dr. Grigore Vida (secretar științific) și prof. dr. Bogdan Danciu (cercetător științific gr. II), în cadrul Institutului de Filosofie și Psihologie ,,C. Rădulescu-Motru", al Academiei Române.
Revista DIN VATRA SATULUI, apare și la recomandarea ASCIOR (Asociația pentru Civilizație Ortodoxă), iar din următoarele numere vom apărea sub egida UZPR (Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România), fapt ce ne bucură și ne motivează și mai mult să fim severi cu noi înșine, să susținem valorile noastre autentice, să promovăm satul românesc și tradițiile din lada de zestre a acestuia.
Multumesc, echipei tehnice, cu care colaborăm, bucurându-ne de obiectivitate și autenticitate, apreciind și încurajând, cât ne este în putință, valorile noastre.

Vasile BELE,
Chiuzbaia - 29.05.2024




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu