miercuri, 29 mai 2024

Semnal editorial - ALEXANDRU POP, ILARIE GH. OPRIȘ - URISIUL DE SUS, URISIUL DE JOS, BISERICILE ORTODOXE, Însemnări monografice, BINEȚE

 

ALEXANDRU POP, ILARIE GH. OPRIȘ, URISIUL DE SUS, URISIUL DE JOS, BISERICILE ORTODOXE, Însemnări monografice, BINEȚE, EDITURA CRONICA MUREȘEANĂ, 2023

Cartea cuprinde mai multe secțiuni din care amintim: Scurt istoric, Slujitori ai bisericilor, Note biografice, Situații pastorale, Obiceiuri, tradiții, Spicuiri din lecturi, Ilustrații etc.

Se aduce la cunoștință  faptul că Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei a acordat arhiereasca binecuvântare în vederea tipăririi acestei  monografii dedicate comunităților parohiale din localitățile  Urisiu de Jos și Urisiul de Sus.

Prin Meditația (eseu) scrisă de Preotul Alexandru Pop la-nceput de volum  ni se amintește puterea dumnezeiască ce se află în orice ființă. „Lumina se numără între cele mai mari minuni ale lumii. Lumina este cea dintâi faptă  a lui Dumnezeu și credința primordială a vieții. Cu lumina s-a asemănat Mântuitorul când a spus despre Sine: „Eu sunt lumina lumii, cel ce vine după Mine nu va umbla întru întuneric, ci va avea lumina vieții. Din Ierusalim și Palestina lumina cerească și mântuitoare a trecut în toate părțile lumii. Lumina lui Hristos continuă și astăzi să se răspândească pe toată întinderea pământului.  Lumina aceasta ne răspunde la întrebările și îndoielile noastre, ne arată greșelile și rătăcirile noastre, vina și păcatele... Orice izvor de apă , orice rădăcină de copac și orice temelie de clădire tainică se află în adânc, care sprijinește partea văzută, când izvorul își păstrează puterea, rădăcinile copacilor,  seva, paguba și ofilirea sunt numai pentru o vreme,  căci rădăcina le întărește... asemenea acestora se află ființele omenești, izvorul de viață se află înăuntru și dacă stă în legătură cu forțele dumnezeiești care îl întăresc... Tăria de credință și nădejdea creștinului  nu se lasă zdruncinată de necazurile și neajunsurile vieții. Ci rămâne neclintită.”

Cartea a fost scrisă  pentru a rămâne o mărturie peste veacuri; faptele rămân deoarece în parohia Urisiul de Sus și Urisiul de Jos  s-au ridicat două mini catedrale ortodoxe în mai puțin de zece ani. Ambele dotate cu tot ce este necesar pentru oficierea slujbelor divine în cele mai bune condiții, fie iarna sau vara.  Preotul paroh Pop Alexandru mărturisea că„ aici au lucrat puterile  cerești  împrumutând de la oameni, brațele”.

Se aduc mulțumiri persoanelor care au contribuit la realizarea acestor memorii care, altfel s-ar fi pierdut în negura timpului: dl. publicist Ilarie Ghe. Opriș

( pasionat de statistici și monografii), preotului Eugen Bărăian „care m-au determinat să scriu istoria acestor sate în cei peste 41 de ani de preoție la Urisiu.”

Cele două lăcașuri de cult au înlocuit vechile biserici de lemn așa cum ne spune Conf. Univ. Dr. Ioan Jude, sociolog, bun cunoscător al locurilor descrise în carte și care afirmă că faptele preotului Pop Alexandru „vor rămâne peste veacuri, nu vor fi date uitării, aceste lucrări de suflet, cu turlele lor îndreptate spre cer, în care clopotele vor trezi și împrospăta amintirea și recunoștința despre el, al cărui nume va rămâne încrustat în zidurile și sufletele acestor localnici de pe frumosul plai mioritic, în care Dumnezeu a așezat aceste două localități cu cele două Biserici Ortodoxe surori, spre bucuria și mândria urisenilor, vrednici de amintire și cinstire prin contribuția lor cu brațele și cu sufletele la realizarea acestor capodopere spirituale locale și nu numai, purtând emblema spiritului acestui mare OM.”

Așa cum s-a afirmat anterior părintele Alexandru Pop s-a  născut în 1948 fiind al patrulea copil al unei familii cu zece frați și fiind atras de Biserică și de credința ortodoxă urmează cursurile Seminarului Special de la Mănăstirea Curtea de Argeș iar din 1975 a fost instalat ca preot la Urisiu unde a rămas până la pensionare,  timp în care a ridicat cele două biserici împreună cu oamenii din parohie vrednici de pomenire. Preotul a predat și religia și muzica la școală, a înființat două coruri bisericești și a participat la diferite evenimente culturale pe plan local.

Pentru toată activitatea desfășurată este apreciat de către Comandantul de Jandarmi Col. Ioan Roman „Tu ești preot în veac, după rânduiala lui Melchisedec”; de către director, Școala primară din Urisiu de Jos dna. Maria Pop: „Ați fost și veți rămâne părintele nostru pentru totdeauna” etc.

La Biserica nouă din Urisiu de Sus cu hramul „Înălțarea Domnului s-a pus piatra de temelie în data de 1 septembrie 2002 iar sfințirea ei a avut loc în 13 iulie 2008 de către I.P.S.S. ANDREI iar  Biserica nouă din Urisiu de Jos cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost sfințită în 2005 de către același episcop.

Biserica de lemn din Urisiu de Sus a devenit Monument istoric și de artă din secolul al XVIII-lea având hramul „Sfânta Treime”.

Conducerea parohiei a fost implicată în organizarea și desfășurarea sărbătorii „Fiii satului” iar cu ocazia acestui eveniment s-a jucat hora străbună-oamenii fiind îmbrăcați în straie populare: „Noi am sărbătorit portul popular înainte de a se declara la nivel național ziua iei românești, în aceste zile n-am văzut o față tristă, numai zâmbete, îmbrățișări și bucuria revederii se putea citi pe chipul fiecăruia”...

Ca urmare a implicării preotului Alexandru Pop în viața și activitatea cetății care se numește Urisiul, acest cetățean a fost recompensat cu multe diplome și medalii: Diploma Cetățean de Onoare, Diplome de excelență cu prilejul „Anului Omagial al Satului Românesc, Diplomă de vrednicie, apreciere etc.

O poezie și o floare părintelui Alexandru Pop:

„Credincios de când îl știm, în satele Urisiu

Ne-a zidit și sfințit Biserica, pe noi a ne mângâia

Alexandru Pop părinte, ne-a dat învățăminte

Cât o- ți fi de îndepărtați, de vatră să nu uitați

Azi să-i spunem „La mulți ani” pentru cei 30 de ani (de slujire)

Deie-i Domnul sănătate, să slujească mai departe

Pe fată și pe fecior, de casă îi prinde dor

De curte, de pomi, de oi, de tot ce-i frumos la noi”... (Lateș Aftinia-interpretă de muzică populară)

Ne alăturăm și noi cu urări de bine și sănătate cu  viață îndelungată.


OLIMPIA MUREȘAN, UZPR, Ulmeni, Maramureș, 2024

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu