vineri, 31 mai 2024

Noile modele de familiei sunt construcții artificiale, ideologice!

 

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a transmis, vineri, un mesaj cu privire la rolul primordial al părinţilor în creşterea şi educarea copiilor, în contextul Duminicii părinţilor şi copiilor, instituită de Sfântul Sinod în prima duminică după data de 1 Iunie – Ziua Internaţională a Copilului.
„Între taina Bisericii şi taina familiei există o legătură profundă (cf. Efeseni 5, 32). Biserica binecuvintează familia şi o călăuzeşte pe calea mântuirii şi sfinţeniei, iar familia extinde Biserica, deoarece persoanele care se nasc în familia creştină nu intră doar în comunitatea umană sau în societate, ci, prin Sfânta Taină a Botezului, intră în comunitatea eclesială, în iubirea paternă şi filială a Preasfintei Treimi.
În familia creştină, copilul creşte în iubirea faţă de Dumnezeu şi faţă de oameni, îşi formează un mod luminos de a înţelege lumea şi viaţa, primele deprinderi şi caracterul religios-moral. De aceea, Sfântul Ioan Gură de Aur îi îndeamnă pe părinţi să cultive cât mai devreme învăţăturile bune în sufletele copiilor:
„Dacă vei întipări în sufletul lui încă fraged învăţăturile cele bune, nimeni nu va putea să i le desprindă; ele se întăresc ca şi sigiliul aplicat pe ceară'”, subliniază Preafericitul Daniel.
În mesajul său, Patriarhul atrage atenţia că slăbirea credinţei, a iubirii părinteşti, filiale şi frăţeşti, neglijarea educaţiei în familie duc la slăbirea legăturii familiei cu Biserica, la delăsare şi decădere spirituală.
„Astăzi trăim într-un context dominat de o mentalitate individualistă, care minimalizează rolul primordial al familiei în educarea copiilor şi îl subordonează intereselor efemere şi materialiste ale individului şi societăţii.
Criza familiei se manifestă în abandonul copiilor de către părinţi şi al părinţilor de către copii, în numărul mare de avorturi şi de divorţuri, în creşterea violenţei în familie şi a delicvenţei juvenile, în pericolul drogurilor şi al diferitelor adicţii, în promovarea unor aşa-zise noi modele de familie, care sunt construcţii artificiale ideologice”, adaugă înaltul ierarh al BOR.

Grigore CIASCAI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu