vineri, 31 mai 2024

„La mulți ani!” copii de toate vârstele!


„Sâmbătă – 01.06.2024, orele 11, Sala de Cenaclu „Ion Burnar”, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, Baia Mare – va avea loc o nouă întâlnire a Cenaclului Scriitorilor din Maramureș.”

Atenție, citiți până la capăt, căci nu este ceea ce credeți. De fapt, așa ar fi trebuit să înceapă invitația pentru cenaclul de mâine, 1 iunie 2024. Dar, să nu vă grăbiți să veniți, mâine este „Ziua Internațională a Copilului”, ca atare este zi liberă și pentru adulți. Dar, există și un dar, care nu este chiar dar… și totuși este. Întâlnirea cenaclieră, care nu se va ține mâine, s-a ținut, ad-hoc, astăzi la Fărcașa, unde am lansat la ora 11,oo volumul „Pohta-n cui și alte pohte”, Editura „eLiteratura”, București, 2022, conform Programului Simpozionului Internațional „Lucian Blaga”, Fărcașa 30 mai-2 iunie.

Desigur, volumul a fost lansat la vremea lui, la Târgul de Carte „Gaudeamus” București, 2022, dar, nu l-am lansat acasă în Maramureș. Cum fusul -- ce deapănă întâmplări hazlii, amintiri bucătărești, și vise copilărești -- aparține veacului trecut și poartă numele unei sătene, lansarea volumului s-a potrivit cu tema generoasă a conferinței. Desigur, nu m-am născut în Fărcașa, ci în Ulmeni, actual Oraș-Ulmeni, dar localitățile fiind apropiate, pățăniile ar fi fost cam aceleași, fie născută în Ulmeni, fie în Fărcașa. Cum lansarea era doar un punctișor al programului, nu îmi stârnea îngrijorarea. „Surpriza cu emoții” a apărut abia, când m-am trezit cu o mulțime de figuri cunoscute. Pentru moment, nu mai știam unde sunt, în Sala de Cenaclu „Ion Burnar” ori în Sala Profesorală a Școlii Profesionale Fărcașa. Eram totuși în Fărcașa, înconjurată de colegii de cenaclu, cei care au putut lipsi de la școală și de la locul de muncă, într-o zi de vineri minunată. A mai fost o surpriză, prezența domnului cercetător științific, dr. Eugen Nistor.

M-au susținut, luând cuvântul: doamna conf. univ. dr. Terezia Filip, poetul Gelu Dragoș, familia Maria și prof. Pamfil Bilțiu, poetul Vasile Bele, care alături de Gelu Dragoș au prezentat revista editată de ei: „Din Vatra Satului”.

Au fost alături de mine: familia de profesori, Lotica și Simion Vaida, doamna dr. Ioana Mailatescu Săcăleanu, poetul Nicolae Scheianu, pr. Gheorghe Pop, preot Radu Botiș, poeta Mihaela Poduț Ienuțas, prof. Maria Berciu, poetul popular Nelu Danci, prof. Cornel Cosmuța, poetul Flaviu Claudiu Mihali, dr. Ioana Tripon, Ștefania și Adrian Donca și desigur doamna directoare Viorelia Vele și doamna directoare adj. Simona Dragoș. A lipsit motivat prietenul nostru Ionică Moldovan, ce îl susținea în sala alăturată pe binecunoscutul poet sătmărean, George Vulturescu. Mulțumesc și mulțumim gazdelor primitoare și organizatorilor simpozionului. Lucrările vor continua și mâine și duminică. Mult succes!

Cei care ne-am născut la sat, fiind la prima ori la a „N”-a spiță, vom simți mereu fiorul, ca un fier înroșit, cuvintelor lui Lucian Blaga: „Veșnicia s-a născut la sat.”

P. S. Ne vom revedea în 22 și în 29 iunie, când vom încheia sezonul cenaclier 2023-2024. În 22 iunie, vor citi prof. Olimpia Mureșan și poeta Janeta Coroiu. În 29, va citi editorul poet Flaviu Claudiu Mihali.

La mulți adulți și alți copii!

Florica Bud,
președinte,
Cenaclul Scriitorilor din Maramureș.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu