sâmbătă, 4 august 2018

Mai mulţi bani şi mai multe zile libere

PSD continuă să puncteze electoral, indiferent că are sau nu bani. Că prin tot ce face guvernul Dăncilă nu are în vedere decât acapararea propriului electorat se vede şi prin înmulţirea cu trei a oricărei zile libere. Dacă 1 mai cade într-o zi de joi, imediat vecina vineri se metamorfozează în zi liberă. Dacă o altă zi liberă, cum este 15 august, cade într-o zi de miercuri, guvernul decide că este obligatoriu ca şi joi şi vineri să fie zile libere.
De ce au fost discriminate zilele din faţă, luni şi marţi?
Răspunsul este limpede: pentru ca oamenii să se întoarcă din mini-vacanţa de la mijlocul lunii august într-o zi de duminică.
Aşadar, guvernul Dăncilă se conduce după o logică, nu face lucrurile aşa, la întâmplare. La zile libere depăşeşte planul cu 300%.
Ar fi fost de aşteptat ca opoziţia să atace dur această decizie a guvernului, şi mai puţin rectificarea. României îi merge atât de bine încât îşi poate permite să nu muncească trei zile la rând? Până la urmă nu munca va conduce România spre prosperitate? Opoziţia nu are curajul să atace problema birocraţiei excesive, a uriaşului aparat bugetar, ca să nu jignească un electorat care, oricum, nu va fi niciodată al PNL sau al altui partid de dreapta.
Fără îndoială, coaliţia PSD-ALDE îşi consolidează capitalul politic prin nenumărate cadouri electorale. Nu ţine seama de nicio lege economică, nu ţine seama de priorităţi. Împrăştie banii publici asemeni unei băbuţe care aruncă grăunţe la găinile din curte.
Deşi părea săracă lipită pământului, băbuţa mai scoate un pumn de grăunţe. De unde le-a scos, unde au fost dosite cele şase miliarde de lei? Problema este că încă nu există aceşti bani. Nu au fost dosite nicăieri. Banii provin din estimarea greşită a PIB-ului. O parte sunt luaţi de la unii şi daţi la alţii.
Greu de prins guvernul acesta cu musca pe căciulă. Pe de o parte pentru că are mai multe căciuli, pe de altă parte nu este vorba despre o singură muscă. Este vorba, în cazul coaliţiei PSD-ALDE, de un roi de musculiţe. Maşina de propagandă funcţionează atât de bine încât nimeni din opoziţie nu-i poate găsi o hibă. Dă bani la rectificare? Dă. Oferă zile libere, trei în loc de una? Desigur. A majorat salariile? Da. A majorat pensiile? Da.
A înjumătăţit cătuşele pregătite de DNA? Va oferi posibilitatea celor condamnaţi în urma protocoalelor secrete dintre SRI şi DNA să scape de puşcărie? Va pune serviciile speciale, SRI, SIE, SPP, STS, cu o treaptă mai jos? Desigur că o va face, tăindu-le bugetele. Coaliţia PSD-ALDE a luat un avânt şi pare că nu mai poate fi ajunsă din urmă. Dictează agenda zilei. Este mereu cu un pas înaintea opoziţiei. De fapt, nici nu avem un termen de comparaţie. Pentru că opoziţia pare să se afle într-un concediu fără sfârşit.
Preşedintele Iohannis, pe care îl considerăm liderul opoziţiei, vorbeşte din trei în şapte zile. Şi-a găsit o nouă distracţie, atacul legilor la CCR. Pierde de fiecare dată, dar, ca la loto, îşi mai încearcă norocul. Din când în când se mai răcoreşte, mergând pe bicicletă.
Comentariile liderului PNL? Cine îl ia în serios? Restul preşedinţilor de partide? Dan Barna? Slăbuţ şi neconvingător. Dacian Cioloş? Un speculant, un vânător de oportunităţi. Eugen Tomac parcă începe să prindă ceva pojghiţă după desprinderea de Traian Băsescu. PSD-ALDE va începe coborâşul inerent oricărei alianţe din România când se va ivi un incident major, o gafă de proporţii.
Ar putea fi ajutată de departamentele, de instituţiile care au fost belite la rectificare. S-a dat la unii tăind de la alţii. În ordinea importanţei: Preşedinţie, SRI, SIE, STS, SPP. Dar s-a tăiat şi de la Ministerul Afacerilor Externe, de la Mediu, de la Turism, Tineret şi Sport, de la Cercetare şi Inovare, de la Ministerul Apelor şi Pădurilor şi chiar de la Ministerul Dezvoltării, ministerul care l-a propulsat pe Liviu Dragnea în vârful piramidei trofice a puterii.
Va cârti cineva din interior împotriva acestui mod de împărţeală a banilor? Poate vreun şef al acestor instituţii, în semn de protest, îşi va înainta demisia. Sau, cine ştie, va refuza să primească trei zile libere în loc de una şi va merge la serviciu atât în 15 august, cât şi în 16 şi 17 august.
Ba şi sâmbătă şi duminică. În orice caz, deşi cu banii tăiaţi, SRI, SIE, SPP, STS cu siguranţă vor munci şi pe timpul minivacanţei oferite cu ocazia Adormirii Maicii Domnului.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu