vineri, 10 august 2018

Mitingul unui milion de speranţe

Anunţat pentru 10 august, cu o participare de un milion de persoane, mitingul atribuit Diasporei, va fi un moment de cotitură atât pentru cei ce protestează cât şi pentru guvern.
Depinde de număr. Dacă piaţa Victoriei va fi arhiplină se cheamă că mitingul este o reuşită pentru opoziţie. Dacă forţele de ordine vor fi prezente într-un număr covârşitor înseamnă că puterea s-a speriat şi , spre ruşinea ei, a alocat un număr prea mare de jandarmi.
Confruntarea politică se joacă la număr. Cine adună mai multă lume în stradă este considerat mai tare. După protestele opoziţiei PSD şi-a mobilizat susţinătorii şi a organizat un mega-miting. A fost contestat atât numărul participianţilor, cât mai ales discursurile. Liviu Dragnea şi-a demonstrat limitele talentului oratoric, în vreme ce Călin Popescu Tăriceanu a transmis un mesaj rece, ca de parlament. PSD nu are în acest moment un orator, un personaj capabil să entuziasmeze masele.
Este adevărat că nici opoziţia nu are un personaj carismatic. Protestele lansează slogane anonime. Lipsa unui lider face din toate ieşirile în stradă simple spectacole. Devin interesante numai prin prisma violenţelor. De exemplu mitingul ce se va desfăşura azi a scos în evidenţă un personaj cu grave probleme de percepţie socială. „Dacă jandarmul îşi pune bastonul la gât eu am dreptul să scot pistolul şi să-i iau viaţa”.
Explicaţia o dă tot el: pentru că este revoluţie, nu protest. Mai sunt personaje care gândesc la fel? Pe bună dreptate scos din circuitul civic de DIICOT, s-ar părea că acest individ este şi cel ce a anunţat mitingul de un milion de oameni. Acum nu-şi asumă nimeni organizarea lui. Dar vor participa politicieni din opoziţie. PNL şi USR vor profita, aşa cum este normal.
Dar vor transmite un lucru deja ştiut: că PSD guvernează prost, că duce ţara de râpă, că majoritatea parlamentară face legi numai ca să-l scape pe Dragnea de puşcărie. Sunt lucruri grave, însă lumea nemulţumită de PSD aşteaptă şi altceva.
Opoziţia de dreapta nu are niciun mesaj pentru clasa de mijloc, pentru mediul de afaceri, pentru intelectualitate. Nu are mesaje pentru producătorii agricoli. Mitingul de azi trece drept al Diasporei, dar opoziţia nu oferă soluţii nici măcar pentru românii care lucrează în străinătate. Ce le-ar putea oferi?
Aceştia se vor reîntoarce în ţară doar atunci când ţările respective vor intra în criză. Când se va întâmpla acest lucru? Inversarea polurilor economice pare imposibilă. Estul nu poate deveni Vest în acest secol. Prin urmare nu există nicio soluţie miraculoasă pentru aducerea românilor în ţară.
Sunt şi voci care spun că în general cei rămaşi acasă, cei care plătesc impozite, fac parte din electoratul de bază al PSD. În parte este adevărat, electoratul PSD plăteşte impozit, dar este angajat la stat. Tot din electoratul său captiv fac parte şi pensionarii. Aceştia stau acasă, au muncit, au dreptul la pensii, iar PSD le majorează.
Opoziţia râvneşte la acest electorat. Nu are curajul să declare că sunt prea mulţi angajaţi în sistemul de stat şi că deîndată ce va veni la putere va începe restructurarea sistemului. Nu are curajul să atace pensiile speciale, şi nici salariile uriaşe din anumite domenii, cum ar fi justiţia şi serviciile speciale.
Nu oferă nicio speranţă pentru mediul de afaceri autohton, mai degrabă remarcându-se prin susţinerea investitorilor străini. Cine să-i voteze în aceste condiţii? Mai mult, de regulă cei ce protestează în stradă nu se prezintă la vot, limitându-se să se joace pe reţelele de socializare.
Pentru o parte din ei protestele sunt o distracţie. Opoziţia cunoaşte bine aceste lucruri, dar nu are curajul să le spună deschis.
Să vedem dacă se va schimba ceva azi, la marele miting de un milion de speranţe.

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu