sâmbătă, 4 august 2018

Valul de caniculă din Europa ar putea atrage și alte fenomene extreme


 Sudul Europei se confruntă cu un val de căldură sufocantă, iar meteorologii au emis avertizări cod roșu și portocaliu de caniculă în acest weekend în zone din Spania, Portugalia, sudul Franței, Grecia sau Croația. Temperaturile vor urca adeseori peste 40 de grade Celsius, iar în Portugalia și Spania recordul absolut de temperatură, de 48 de grade Celsius, înregistrat în 1977 la Atena, ar putea fi depășit. O analiză a Severe Weather susține chiar că temperaturile ar putea urma la 51 de grade Celsius în Portugalia.

S-a modificat pe continent circulația atmosferică față de iunie și iulie și canicula s-a mutat spre sud-vest, iar valul de căldură s-a mutat spre sud-vest. Avem de a face cu fenomene extreme care lovesc zone din Europa.Ele sunt legate cauzal, furtunile care apar în celelalte regiuni europene, foarte puternice, sunt și ele legate de aceste perturbații în circulația atmosferei. Avem o creștere a temperaturii medii globale, iar zona arctică se încălzește cu până la trei ori mai repede decât media globală și nu avem un echilibru. De aici și perturbații foarte mari.

În România, în acest sfârșit de săptămână, 4-6 august, temperaturile vor fi de până la 34 de grade Celsius, din fericire nu se întrevăd fenomene meteorologice severe.

                                                                              ANMR



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu