vineri, 8 octombrie 2021

Ce vor partidele politice, ce vrea preşedintele Iohannis?

 

                                                                                           de Dumitru Păcuraru

PSD are deja un proiect de lege în parlament prin care, dacă se votează, preţurile vor fi plafonate. Aceasta este o problemă reală.

O altă problemă reală: vaccinaţii vor să se vaccineze toţi nevaccinaţii pentru a se stopa creşterea infectărilor. Nevaccinaţii, la fel de încăpăţânaţi ca useriştii, nu se lasă lămuriţi de nimeni, iar guvernul, din motive electorale, ezită să introducă vaccinarea obligatorie.

Toate partidele se agaţă de ceva. Fiecare partid are câte o propunere de neacceptat pentru celelalte partide. Rezultatele obţinute la alegerile parlamentare de anul trecut, în plină pandemie, au dat o majoritate de dreapta. Coaliţia  PNL-USR PLUS-UDMR s-a şi realizat, însă alianţa s-a rupt din cauza demiterii a doi miniştri USR de către Florin Cîţu, fără să se consulte cu partenerii de guvernare.

Este un element de care face abstracţie şi primul ministru şi preşedintele Iohannis, precum şi toţi susţinătorii  lui Florin Cîţu, când analizează criza guvernamentală.

Dacă se uită cauza ieşirii de la guvernare a USR, partidul fără de care nu se poate realiza o majoritate a dreptei, cu greu se poate ajunge la rezolvarea crizei.

În aceste circumstanţe vor urma o serie de consultări la Cotroceni. Adevărul este că din cele cinci partide parlamentare, doar două trebuie să ajungă la un consens: USR şi PNL. Soluţia, din perspectiva USR, este simplă: pleacă Florin Cîţu şi majoritatea se reface urgent.

O altă problemă reală: din cauze greu de înţeles, preşedintele Iohannis îl vrea neapărat prim ministru pe Florin Cîţu. De aici apar o serie de întrebări. Dacă nu se vor găsi răspunsuri, se va specula la infinit pe marginea întrebării: de ce Cîţu? PNL, echipa câştigătoare, spune că Florin Cîţu trebuie să rămână prim ministru pentru că la congresul din 25 septembrie a câştigat preşedinţia PNL.

O altă problemă reală: datorită modului în care a fost organizat congresul, fostul preşedinte al PNL acuză  „echipa câştigătoare” că s-au măsluit alegerile. Prin urmare Ludovic Orban se crede îndrituit să rupă o aripă din PNL şi să refacă adevăratul partid liberal. Vinovatul ar fi Florin Cîţu, acuzat că nu respectă nici democraţia internă, nici tradiţia adevăratului PNL.

Aşadar, există o dispută cât se poate de reală între partide, dar şi una în interiorul PNL. Deocamdată ignorată, competiţia dintre gruparea Orban şi gruparea Cîţu, poate conduce la divizarea PNL.

Nu ar fi pentru prima oară. De 30 de ani încoace, PNL se tot divizează şi se tot reface prin fuziuni care de care mai spectaculoase.

Istoria alianţelor, istoria coaliţiilor partidelor de dreapta, este spectaculoasă. Ultimii doi preşedinţi, Traian Băsescu şi Klaus Iohannis, sunt produsele politice ale unor alianţe politice, dar tot ei sunt şi cei care au contribuit la ruperea alianţelor în urma cărora au deveni preşedinţi.

Cauza instabilităţii politice provocată de formaţiunile de dreapta trebuie căutată la Cotroceni. Preşedintele uneşte, dar tot preşedintele dezbină. Ludovic Orban este ultima victimă a amestecului preşedintelui ţării în treburile interne ale unui partid.

Dacă se merge pe acest fir, se ajunge la concluzia că nu USR este vinovat de criza guvernamentală, ci preşedintele Iohannis. Gruparea Ludovic Orban a lansat acest scenariu, el fiind preluat de toate partidele din opoziţie, de toată mass media, dar şi de populaţie.

AUR, un partid destul de viclean pentru vârsta lui fragedă, a sesizat oportunitatea şi lansează o nouă provocare: suspendarea preşedintelui Iohannis.

Încă un circ, spune preşedintele. Dar ce nu este circ în viaţa politică? Scumpirile, de exemplu, dar mai ales criza pandemică, nu ţin de secţiunea circ.

Din păcate, nicio criză nu poate fi rezolvată decât de factorul politic. În momentul de faţă de două partide, PNL şi USR. Partide care nu pot ajunge la un consens, aparent din cauza unei singure persoane, a lui Florin Cîţu. Sau poate din cauza preşedintelui Iohannis?

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu