luni, 8 aprilie 2024

Îndemn la resemnare?

                                                                      de Gheorghe Pârja

Într-o seară,  pe un post de televiziune, un personaj marcant din domeniul bancar s-a adresat românilor pe un ton prudent, vizavi de promisiunile din campania electorală. Unde spuma zilelor este în vogă, imaginația candidaților este productivă și ne garantează că orizontul poate fi atins cu mâna, iar lipsurile oamenilor se vor retrage în păduri. Nu după multă vreme, curiozitatea mea a putut fi domolită. Afirmațiile care mi-au trezit interes aparțin domnului Valentin Lazea, economist-șef al Băncii Naționale, care au stârnit mai multe comentarii în presă. Cel mai aproape de limita întrebărilor pe care mi le-am pus este documentarul confratelui, analistului economic Constantin Rudnițchi, întâiul jurnalist din presa centrală care a ajuns în Maramureș, după schimbarea lumii. Cu care am cutreierat multe din așezările Ținutului.

Am rămas într-o relație de respect colegial. Din documentarul confratelui am aflat că domnul Lazea, de fiecare dată când participă la diverse evenimente, spune răspicat că nu vorbește în numele Băncii Naționale a României, ci al său personal. Auziți ce a spus economistul Lazea! Că românii nu ar trebui să se aștepte să le mai crească nivelul de trai, că trăiesc mult peste posibilități și că ar face bine să repare anumite bunuri casnice pe care le folosesc, să meargă mai mult cu mijloacele de transport în comun și să nu mai călătorească cu avionul, ci cu trenul. Eu am priceput că domnul Lazea face un exercițiu de sinceritate, de viziune limpede asupra stării economiei românești. În timp ce oamenii politici ne livrează variante optimiste, cu creșteri economice încurajatoare.

Cum nu sunt economist, dar subiectul merită dezvoltat de către cei pricepuți, apelez la aprecierile confratelui cu care am bătut parte din Maramureș, și care sugerează că la nivel macroeconomic, România trebuie să își propună să crească produsul intern brut pe cap de locuitor. De altfel, datele recente ale Eurostat arată că România a ajuns la un PIB pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare din media europeană. Mai mult decât Bulgaria, Grecia, Slovacia, Croația și Ungaria și aproape de Polonia. Eu am priceput din această situare că nu ne privim într-o oglindă aburită. Ne vedem în lumea asta agitată. Și atunci cum să înțelegem afirmațiile domnului Lazea? Ne-a îndemnat la resemnare? Da, una lucidă și responsabilă. Că resemnarea din literatură, a unor personaje cunoscute, nu are aceeași încărcătură de înțeles precum în social și economic.

Câteodată, resemnarea mioritică, mult hulită de nepricepuți, poate fi de bun augur în mersul lumii. Este vorba de acel popas în numele meditației, când se poate afla calea cea potrivită. Cea salvatoare. Dar nu scap din vedere afirmațiile domnului Lazea de la începutul acestui text. Adică să reparăm și să refolosim bunurile din mediul casnic. Asta o mai fac românii, numai că se simte o acută lipsă de ateliere de reparat. Și atunci se recurge la varianta decât să repar, mai bine cumpăr unul nou! Dar cum rămâne cu nivelul de trai? Aici nu rimează cu repararea aspiratorului, ori a bicicletei. Ni se spune că românii suferă de consumerism. Economistul-șef crede că aceste excese ajung să fie limitate de creșterea prețurilor. O durere cotidiană a cumpărătorului român. Mai ales când ne raportăm la o mare parte a veniturilor românilor.

Într-o țară în care locuitorii ei s-au deschis spre consum, îndemnul domnului Lazea vorbește despre ieșirea dintr-un fel de confort. Dar nu spre această stare aspirăm? Atunci când domnul amintit spune că românii ar trebui să se aștepte să nu le mai crească nivelul de trai și că trăiesc peste posibilități, ar trebui să ne întrebăm la cine se referă? Pentru că în România există multe categorii sociale. Sunt cetățeni care și-au asigurat venituri salariale care le permit un nivel de trai european. Mulți dintre ei sunt angajați ai statului. Oglindiți-vă în sistemul de justiție. Apoi, industria aviatică este racordată la standarde europene. Apoi veniturile din sistemul bancar. Aici domnul Lazea ne este o pildă. Dar nu la el s-a referit în acea emisiune. Există categorii de bugetari care au venituri frumoase. Cum ar fi militarii, diplomații, angajații din serviciile speciale, parlamentarii. Și mai sunt.

Aceștia nu au emoții când este vorba de nivelul de trai. Eu mă gândesc la categoriile cu câștiguri modeste. Aici intră o bună parte din pensionarii României. Ei sunt cei la care se referă resemnarea. Îndemnul domnului Lazea este cu adevărat curajos. Economistul ne spune că românii nu ar trebui să se aștepte să le mai crească nivelul de trai, că trăiesc mult peste posibilități? Că ar trebui să-și repare obiectele casnice și să nu călătorească cu avionul. Cam cinic sfatul! Dar dacă este adevărat? Izvorât dintr-o realitate pe care noi nu o cunoaștem. Care stă după dea­lul anului viitor. Poate domnul Lazea s-a referit la Guvern, să mai oprească nivelul de consum, să deducă deficitul bugetar și să încetinească ritmul îndatorării. Pe mine, personal, mă îngrijorează că trăim pe mari împrumuturi. Poate așa este moda lumii.

Când mai avem ceva de dat din țară și împrumutul este mai vesel. Vorba vine. Tezele propuse de economist pot fi criticate, pot fi lăudate, dar nu pot fi trecute cu vederea. Întrebarea: ne mai crește sau nu nivelul de trai? Îi preocupă pe cei de la marginea cercului. Pe cei resemnați prin destin. Unii, puțini, joacă tenis financiar cu domnul Țiriac. Din care toți jucătorii câștigă. Ceilalți sunt subiect de presă jeluitoare. Mai ales în campania electorală. Dar nu uit îndemnul la resemnare al domnului Lazea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu