luni, 29 aprilie 2024

Două doamne și-un miracol

 


                                                               de Gheorghe Pârja

De vreo câteva luni am luat seama la o știre care mi-a trezit interes. Mă urmărea, deoarece se povestea despre o faptă care are multe trăsături ce inspiră încredere între oameni. Mai ales că se elaborează studii pentru a ne evidenția o carență a noastră. Care vor să ne convingă că spiritul românesc nu mai produce încredere. Iar neîncrederea a devenit o trăsătură evidentă. Eu nu împărtășesc asemenea opinii până la capăt. Semnificația cuvântului o știu încă din copilărie, când oamenii satului se împrumutau cu bani, ori cu alte produse, pe încredere. Fără martori, fără hârtie scrisă, ci doar pe cuvântul de onoare. Atunci nu am auzit de oameni care nu s-ar fi ținut de înțelegere. Acum a scăzut serios încrederea în oameni, în instituțiile statului. S-a consacrat zicala: Să nu ai încredere în nimeni!

Vorba confratelui Sever Voinescu: dacă s-au inventat nave spațiale, de ce oamenii nu pot născoci un instrument care să oprească neîncrederea în noi? Dar să nu uit de știrea care mi-a trezit interes. Este vorba despre două doamne – Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu – care au avut ideea de a se pune în fruntea unui proiect și au ridicat un spital pentru copiii bolnavi de cancer. Cele două doamne și Asociația Dăruiește viață au desfășurat o amplă acțiune de strângere de fonduri, au adunat banii și au coordonat construcția și dotarea spitalului. Lista oamenilor de încredere în această idee este lungă și vindecătoare. Peste 350 000 de donatori, mici și mari, au investit încredere în aventura unică a celor două doamne.

Pe mine m-au cucerit ideea, curajul și tenacitatea acestui proiect împlinit. Are ineditul lui. S-au luat, doamnele, la întrecere cu statul, cu promisiunile partidelor politice, fără să facă prea mult zgomot publicitar. Că ne sună în urechi, și acum, vestea politică cu cele opt spitale regionale, care au rămas verb și proverb pentru noi, cei mulți. Toate acestea poartă un nume în limbajul cumpănit și socotitor al poporului. Știți care este termenul? Nu-i măgulitor. Oana și Carmen, în contextul evocat mai sus, au săvârșit miracolul. Și domnul Sever a pus acest calificativ. Eu îl întăresc. Și mă bucur că mă întorc undeva în pruncie, când încrederea era pe cuvânt de onoare. Cei care au reacționat la apelul lor au demon­strat că nu este totul pierdut pentru spiritul comunitar românesc. Am citit cuvinte de admirație pentru gestul practic. Spitalul are nouă etaje, iar construcția a început în urmă cu șase ani. 53 de milioane de lei din donații și sponsorizări! Proiectul aduce o serie de premiere în sistemul medical din România. Unul ar fi primul Departament de radioterapie pediatrică.

Cum spuneam, acum este predat la cheie statului român. Sunt spre final procedurile de autorizare și funcționare. Da, cam așa ar trebui să arate firescul. Câteodată și cu o floare se face primăvară. Am constatat și noi, cei din țară, cum încrederea poate construi un spital. Este și o poveste de neuitat despre noblețea sufletului dăruitor. M-am documentat și am aflat că, în urmă cu câțiva ani, proiectul doamnelor a suferit mai multe atacuri din partea unor politicieni aflați vremelnic la putere. Au trimis controale, au semănat idei cu viciu, pentru a provoca dezbinare. Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu și cei care le-au fost alături au știut că au o misiune de îndeplinit. Și-au făcut datoria față de viață, de suferința copiilor. Am rămas surprins când l-am auzit pe medicul Rafila, ministrul sănătății, care a vorbit în doi peri despre măreața faptă a doamnelor. Niciun cuvânt de mulțumire, nicio laudă potrivită pentru asemenea făptuiri.

Nici guvernul nu a fost cu flori, nici președinția nu am auzit-o aplaudând. Cel puțin nu am văzut eu. Una dintre distinsele doamne a spus unui reporter: Nu suntem toți hoți, nici impostori, nici incompetenți. Încercați, nu este atât de greu de făcut! Multe înțelesuri se mai desprind din gestul consecvent al celor două doamne, Oana și Carmen, care nu au renunțat în ciuda piedicilor și lentorii unora din sistem. Ați învins! Primiți și din Maramureș cuvenita reverență!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu