luni, 29 aprilie 2024

Săptămâna Patimilor! Semnificațiile fiecărei zilei!

Ne aflăm în Săptămâna Sfintelor Patimi, sau Săptămâna Mare, care este cuprinsă între Florii și Sâmbăta Mare și ca slujbe caracteristice sunt Deniile. Slujba Deniei se săvârșește seara și este utrenia din ziua următoare.

Cuvântul vine de la slavonescul ”vdenie” și înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. În Săptămâna Patimilor ne reamintim, sau mai bine spus trăim ultimele zile din viața Mântuitorului înainte de răstignirea Sa pe cruce.
Luni – ne aduce în faţă icoana tânărului Iosif care a fost vândut de fraţii săi în Egipt. Istorisirea vieţii sale în cultul liturgic este anticiparea Jertfei Mântuitorului Iisus Hristos Care a fost vândut de Iuda.
Marți – se face pomenirea Pildei celor zece fecioare. Este o pildă care are menirea să ne țină trează datoria de a trăi permanent în Hristos.
Miercuri – se face pomenire de femeia păcătoasă care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului – simbol al pocăinţei adevărate şi al îndreptării omului păcătos.
Joi – este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie; Cina cea de Taină, la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii; rugăciunea arhierească; începutul Pătimirilor, prin vinderea Domnului.
Vineri – se prăznuiesc „Sfintele şi mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Domnului şi Dumnezeului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.
Sâmbătă – prăznuim îngroparea Mântuitorului nostru Iisus Hristos și pogorârea Sa la iad.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu