sâmbătă, 20 aprilie 2024

Naivități politice

 

                                                         de Gheorghe Pârja

Sincer vă spun, nu credeam că această campanie electorală va fi atât de anevoioasă, pusă pe gânduri de politicieni, comasată și cu multe termene amânate. Credeam că și democrația se maturizează în România, dar m-am înșelat. Liderii cei mari ai politicii noastre, în verva alegerilor, nu de puține ori dau dovadă de decizii încurcate, luate la ceas de seară, care mai mult încurcă decât netezesc societatea spre o așezare mai bună. Știu că nu-i ușor, dar ei s-au pus în slujba țării. Unii doresc puterea, alții avantajele ei, iar noi, cei mulți, ne gândim la o țară mai bună, cu oameni mai buni. Cu români care să tragă la țara lor, că altfel ne cam pustiim. Acest fenomen tragic parcă nu intră în preocuparea politicienilor noștri. Vorbesc despre diaspora când vine vorba doar de voturi.

Știu că fenomenul este extrem de complex, dar pe mine mă doare și de aceea scriu. Și cu scrisul rămân. Agitata precampanie electorală a scos la suprafață multe naivități politice, care nu prea dau sensul maturizării democrației. Eu, alegătorul român, spun că am rămas mirat că două partide mari nu au avut experți care să decanteze numele unui candidat cu succes la Primăria Capitalei. Că după ce au bătut palma la nivel înalt cu doctorul ortoped, un nume în domeniul lui, au apărut răzgândacii politici din propria ogradă. În loc să-i dea avânt spre Primărie, unii consilieri de campanie i-au pus bicarbonat în apa ostenelii. Că răul vine de la stângăcii de pe drumul gloriei. Să vezi tu, om de rând, că acolo sus nu a ajuns vaselina la rotițele izbânzii, este o probă de naivitate politică. Adică nu s-a aplicat tactica bunului croitor, care măsoară de trei ori și taie o dată.

În ultimele zile ni s-a oferit o amuzantă dramă prin care trece candidatul Coaliției la Primăria Capitalei. Presa, firesc, pune întrebări, șefii Coaliției răspund uneori esopic, alteori îl îndeamnă pe candidat să explice acuzațiile aduse. Se prefigurează o conferință de presă pe această temă. Deo­camdată, sondajele nu-l mișcă pe domnul doctor-candidat de pe locul trei. Dar coaliția crede în victoria lui. Deși entuziasmul multora este la malul mării. Cum ziceam, o analiză mai serioasă i-ar fi scutit pe cei doi lideri ai Coaliției de situații stânjenitoare. Deși au în spate o oaste politică apreciabilă. Unii comentatori ne sugerează că această degringoladă se datorează politicii făcute de sus în jos, o neglijare a opiniilor venite din organizațiile locale. Deocamdată candidatul este hotărât să continue cursa.

Conducătorii Coaliției pot învăța din deciziile lor că un independent nu este o formulă de succes. Una este în mintea liderilor și alta în reacția electoratului. Domnilor guvernanți, scumpirile nu se opresc. Ieri, la magazinul din colț, s-a ridicat prețul apei. Și multe au urcat pe deal în sus. Și alegătorii se uită în buzunar. Va fi un vot și împotriva aroganței camuflate, a deciziilor luate de guvernanți în liniște, fără a fi spuse poporului alegător. O altă naivitate hazlie mi se pare testul poligraf al unor lideri AUR. Cine sunt trimișii la detectorul de minciuni? Făptuitorii de rele, care nu vor să le mărturisească. Rezultatul nu a fost niciodată luat în seamă ca probă în instanță. Deci testul nu este relevant. Este o jucărie care are și doza de umilire a celor supuși acestor probe. Liderul AUR a dat tonul. Un psiholog criminalist a analizat imaginile cu Simion la testul poligraf și a spus că a fost o reclamă și se poate hazarda să dea un diagnostic cu referire la sinceritate.

Și eu care mă gândeam că democrația noastră este pe cale de maturizare! Spectacolul continuă. Eu, după pricepere, voi scrie părerile mele. Ale dumneavoastră să meargă mai departe. Spre urna de vot. Dar nu uitați de naivitățile unora care vor să se așeze pe tronuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu