duminică, 12 august 2012

A fost şi cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului „Fersigana” 2012




       În această vară, ca un răsfăţat al soartei, am reuşit „să-i urmăresc” pe literaţii băimăreni şi în perioadele lor de concepere-relaxare în taberele organizate de organele locale sau prin propriile lor puteri cum au fost cazul  celor de la Clubul epigramiştilor „Spinul” din Baia Mare, de a căror „tabără” s-au gospodărit singuri cu proprie contribuţie. Poeţii şi prozatorii băimăreni au avut taberele lor atât la Ocoliş la „Casa Marchiş” cât şi la „Poiana Soarelui” de la „Izvoare”.
      Epigramiştii prin proprie iniţiativă şi cheltuială şi-au organizat această zi de relaxare-concepere la Casa de vară a lui Filip Romulus, de la Fersig, unde, odată pe an, pentru o zi se întâlnesc epigramiştii „Spinului”. Cum scriam mai sus, ei nu s-au bucurat de nici-o atenţie din partea autorităţilor, aşa că deplasarea au făcut-o cum s-a putut: cu maşinile proprii, în înţelegere cu colegii, sau cu trenul. Nu ştiu dacă participând la o astfel de întrunire a epigramiştilor este obligatoriu să şi râzi, dar acei epigramişti cărora le-au rămas uşile trenului blocate şi imposibil de deschis atâta timp cât sunt sub presiune, nu cred că i-a pufnit râsul,  mai ales când trenul a plecat din staţia Fersig. Nu erau singuri în acel vagon, erau şi tineri care veneau acasă, oameni care se reîntorceau de la serviciu, aşa că un tânăr localnic, a tras semnalul de alarmă, moment în care s-au deschis şi uşile singure!!! După plecarea trenului, cum este un vad lângă linia ferată, nu s-a putut circula nici cu pasul, au urcat pe terasament şi s-au îndreptat spre sat. Colegii s-au alarmat că trenul s-a dus şi încă n-au sosit toţi „spinişti”. Atunci Mureşan Vasile cu doamna Maria au plecat să vadă despre ce-i vorba. I-au găsit aproape de gară, cu inimile cât un purice. Este o aventură nu tare plăcută pentru persoane la 70 de ani. I-au luat în maşină şi i-au dus la „sediu” unde ceilalţi care sosiseră deja, s-au bucurat când i-au văzut, dar şi faptul că sunt toţi acei care s-au putut deplasa.
      Nu s-a stat mult la taclale, după micul dejun, s-au împărţit atribuţiunile pentru prânz. Acesta fiind luat cu fleici la grătar cum numai Filip le ştie face, s-a trecut la „Lucrările celei de a VIII-a ediţie a Festivalului de epigrame Fersigana 2012”, care a avut în program lansare de carte şi evident concursul de epigrame.
     Au lansat cărţi domnii Dragoş Gelu şi Toma G. Rocneanu. Cartea domnului Dragoş Gelu „Instantanee Maramureşene” a fost lansată oficial la Primăria Baia Mare în „Sala Europa” cu ocazia „Zilei Scriitorului” din luna trecută, şi cuprinde articolele Domniei Sale din presă, dar cu deosebire de pe internet din ziarele electronice „Necenzurat” şi „ŞtiriMm” a domnului Roşiianu, care de acum sunt grupate între cele două coperţi ce cuprind 180 de pagini. Carte este scoasă de Editura TRANSILVANIA. În interiorul cărţii, grupate pe teme avem articole  de educaţie şi învăţământ, de cultură şi sport. Articolele sunt parte a istoriei citadine ale Maramureşului. Felicitări, domnule Dragoş!
       A lansat cărţi şi scriitorul Toma G. Rocneanu, o carte de beletristică, care are povestea ei:Domnişoara Ana Călina Scridon, informatician de formaţie şi colegă de serviciu cu fiul scriitorului, la o firmă din Cluj Napoca, într-o pauză, răsfoieşte această carte, îi place şi-l roagă să i-o dea s-o citească. Fiind o bună cunoscătoare a limbii engleze, din plăcerea dânsei o traduce în limba engleză şi autorul a tipărit-o şi sub acest titlu: „A stranger in their times”, cartea „Născuţi în timpul …altora”, care în varianta românească urmăreşte povestea unui om în viaţă, şi-i este donată în anul 2001 De atunci şi până a încetat din viaţă, Buia Toma a dormit cu ea sub cap. Înainte s-adoarmă citea câteva pagini şi apoi o ascundea sub pernă. Pe atunci Ana Călina Scridon nu ştia că acea carte a avut şi pe alţii care-o iubeau, poate tot aşa de mult ca şi dânsa. Îţi mulţumim, Călina!
      Celelalte cărţi discutate au fost Volumul IV al „Clubului epigramistic „Spinul” din Baia Mare şi „Membrii Clubului „Spinul” Baia Mare în presa scrisă şi electronică” -  cărţile de suflet ale Clubului în care suntem încondeiaţi atât de ziarişti, cât şi de scribul clubului Rocneanu!
       Revenind la  ziua de ieri, o Zi sfântă pentru noi epigramiştii, partea de creaţie a Festivalului a fost construcţia epigramelor cu tema „legume”.
Aici juriul doamnelor secondate de Şiman Ioan şi Filip Romulus, au decis:
                   locul I-  prof. Ioan Şiman
                   II - prof. Gelu Dragoş
                   III – prof. Toma G. Rocneanu
    Au fost premii „în legume” şi diplome făcute de Pop Mircea-Buzeşti. Membrii conducerii Clubului au mai decis ca doamnele care ne jurizează de ceva ani să fie şi ele onorate cu câte o diplomă. Este vorba de soţiile epigramiştilor : Gros Magdalena, Bodnar Eva, Pop Maria, Dragoş Ana.
     Tot festivalul s-a desfăşurat într-o atmosferă deschisă, plăcută creativă şi amicală. Să ne trăiţi şi să ne vedem la al IX-lea festival „FERSIGANA”  !!!


                            Toma G. ROCNEANU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu