miercuri, 3 februarie 2016

Prefectul Anton Rohian a prezentat bilanțul activității Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș

Miercuri, 3 februarie, în sala de conferințe M1 a Centrului de Afaceri Millennium, a avut loc prezentarea bilanțului activității Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Gheorghe Pop de Băsești” Maramureș și a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș. Au participat lt. col. Ioan Mureșan, inspector șef ISU Maramureș, prefectul ing. Anton Rohian, președintele CJSU Maramureș, primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, angajați ai ISU și ai altor structuri din subordinea MAI și MApN, reprezentați ai instituțiilor deconcentrate, primari ai unor localități din județ.
Analiza activității Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Maramureș în anul 2015 a fost prezentată de prefectul Anton Rohian.
Sub conducerea sa, în anul 2015 Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit în 2 şedinţe ordinare şi 8 şedinţe extraordinare, în cadrul cărora au fost adoptate 7 hotărâri.  Au mai fost organizate 2 şedinţe de lucru, fiind stabilite măsuri, sarcini şi termene precise pentru şefii Grupurilor de Suport Tehnic cu atribuţii în domeniu. Pe parcursul anului 2015 Comitetul Judeţean a fost convocat la 7 şedinţe în sistem videoconferinţă ca urmare a manifestării violente a fenomenelor hidrometeorologice periculoase.
Pentru buna gestionare a problemelor apărute în domeniul situaţiilor de urgenţă pe parcursul anului, au fost emise 16 Ordine de Prefect.

Direcţiile de acţiune ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au vizat atât PREVENIREA SITUAŢIILOR DE URGENŢĂ, cât şi  GESTIONAREA acestora.
Tipurile de risc care au generat situaţii de urgenţă pe teritoriul judeţului Maramureş în anul 2015 au fost următoarele: INUNDAŢII ŞI FENOMENE HIDROMETEOROLOGICE PERICULOASE (au fost afectate de inundaţii 27 unităţi administrativ-teritoriale ); ALUNECĂRI DE TEREN (s-au produs/reactivat alunecări de teren în 9 unităţi administrativ-teritoriale); POLUĂRI DE APE (au fost înregistrate 3 evenimente în legatură cu calitatea apelor de suprafață din județul Maramureș); SECETĂ (în perioadele de secetă, prin intermediul ISU Maramureş s-au efectuat 175 misiuni de transport apă menajeră în 27 localităţi); INCENDII DE VEGETAŢIE USCATĂ (s-au înregistrat 121 intervenţii de stingere a incendiilor de  vegetaţie uscată care au afectat o suprafaţă totală de 482,31 ha vegetaţie uscată şi lăstăriş); EPIZOOTII (s-au manifestat  anemia infecţioasă ecvină și tuberculoza bovină); CĂDERI MASIVE DE ZĂPADĂ; AVALANȘE; CĂUTAREA – SALVAREA unor persoane rătăcite.
Disfuncționalitățile și greutățile întâmpinate au privit: lipsa dotării corespunzătoare cu mijloace de intervenţie a Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență; insuficienţa resurselor financiare destinate prevenirii şi gestionării situaţiilor de urgenţă, precum şi refacerii obiectivelor şi infrastructurii afectate; raportarea, cu întârziere, de către comitetele locale, a datelor solicitate de Comitetul Județean și I.S.U. Maramureș.


Instituția Prefectului – Județul Maramureș




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu