joi, 6 aprilie 2017

DSP Maramureş - Comunicat de presă

ZIUA MONDIALA A SĂTĂŢII
7 aprilie 2017
DEPRESIA: Rupe bariera tăcerii


Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Maramures organizează în perioada 07 17 aprilie 2017 activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei referitoare la depresie.
Depresia constituie o provocare redutabilă la adresa sistemelor de sănătate din Europa. Costurile personale, sociale şi economice ale acestei maladii, precum şi faptul că peste 50% dintre persoanele afectate nu beneficiază de tratament, deşi acesta este ieftin şi disponibil, fac din depresie o problemă de sănătate publică majoră, cu atât mai mult cu t afecţiunea este un puternic factor de risc pentru suicid. Femeile prezintă un risc de două ori mai mare de a traversa un episod depresiv, comparativ cu bărbaţii.
Organizatia Mondiala a Sanatatii estimează , la nivel mondial, există mai mult de 300 de milioane de persoane afectate  (reprezentând  4,4%  din  populaţia  globului).  Pcontinentul  european,  peste  40  de milioane de persoane sufe de tulburări depresive, iar în România, prevalenţa este estimată la 5% din populaţia generală (931000 de cazuri).
La nivelul judeţului Maramures datele relevă următoarea situaţie privind depresia : in anul 2016 s-au inregistrat 2120 cazuri noi de depresie din care  1379 cazuri  in mediul urban si 741 cazuri in mediul rural . Din totalul de 2120 cazuri noi 1416 au fost femei, reapartizarea pe medii fiind urmatoarea : 938 cazuri in mediul urban si  478 cazuri in mediul rural.
 Datele statistice sunt relative având în vedere faptul că o multitudine de cazuri rămân nediagnosticate, fie datorită lipsei unor cunoştinţe cu privire la simptomatologia de debut a bolii, fie datorită neprezentării la medic din considerente subiective, diagnosticul unei boli psihice constituind, în mod empiric, un stigmat.
Este evident că una dintre priorităţile actuale în lupta împotriva depresiei este ne asigurăm că populaţia, politicienii şi furnizorii de servicii medicale înţeleg pe deplin atât dramatismul acestei patologii, t şi beneficiile depistării în timp util a tulburărilor depresive. În scopul conştientizării acestei probleme de sănătate publică şi al îmbunătăţirii nivelului de cunoaştere de tre populaţie a mijloacelor prin care poate fi prevenită, Ziua Mondia a Sănătăţii din acest an este dedica depresiei.
Prin activităţile preconizate, dorim sensibilizăm populaţia generaasupra magnitudinii acestei probleme de tate publi, asupra recunoaşterii timpurii a simptomelor depresiei, dar şi asupra necesităţii depăşirii barierelor care blochează accesul la ajutorul de specialitate, dintre acestea cea mai importanfiind stigmatizarea socială asocia afecţiunilor mentale.
Cu acest prilej, promovăm sloganul OMS Depresia: stăm de vorbă” şi materialele informative aferente aflate pe website-ul:http://www.who.int/campaigns/world-health- day/2017/en/ .
Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publi, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii.


                                  Suineţi Campania de Prevenire A Depresiei Depresiei!
Contribuiţi la creşterea gradului de conştientizare cu privire la prevenirea depresiei!
Rupeţi bariera tăcerii!

                                                                DIRECTOR EXECUTIV
                                                                    DR. POP RARES




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu