In debutul Adunării Eparhiale de la Roma, șapte steaguri al României au fost sfințite de către Preasafințitul Siluan, și au fost înmânate apoi, protoereilor din tot atâtea părți ale Italiei, denumite simbolic după regiunile istorice românești, Țara Românească, Transilvania, Moldova, Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herței respectiv Dobrogea. Al șaptelea steag, reprezintă, în aceeași notă simbolică, identitatea românilor din diaspora, ca formă de unitate „în cuget și-n simțiri" cu România Mamă, transmite Romanian Global News.
Cu binecuvântarea Preasfințitului Episcop Siluan al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, a debutat la Adunarea Eparhială de la Roma, din data de 16.01.2018, proiectul inițiat de către departamentul cultural al acestuia, intitulat Stindardele Marii Uniri.
Centenarul Marii Uniri, înseamnă pentru românii din Italia oportunitatea de a celebra alături de românii de acasă, un moment unic și irepetabil, o sărbătoare a națiunii române unite după secole de vicisitudini: marea unire de la Alba Iulia. Centenarul Marii Uniri animează și spiritele românilor din Italia dornici să fie părtași ai omagierii, dând glas sufletului românesc iubitor de țară și de neam, sentimentului de cinstire față de făptuitorii actului de la 1918, prin proiectul Stindardele Marii Uniri.
Anul 2018 omagiază 100 de ani de la nașterea României Mari, prilej pentru reașezarea adevărului în matca istoriei. Astfel, manifestările de pe cuprinsul Italiei au drept obiectiv – formarea, și păstrarea unei conștiințe naționale românești în comunitățile EORI, printr-o corectă informare cu privire la adevărul istoric al unirii de la 1918, cât și implicarea activă a protopopiatelor și parohiilor EORI în celebrarea Centenarului Unirii.
În debutul Adunării Eparhiale de la Roma, șapte steaguri al României au fost sfințite de către Preasafințitul Siluan, și au fost înmânate apoi, protoereilor din tot atâtea părți ale Italiei, denumite simbolic după regiunile istorice românești, Țara Românească, Transilvania, Moldova, Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herței respectiv Dobrogea. Al șaptelea steag, reprezintă, în aceeași notă simbolică, identitatea românilor din diaspora, ca formă de unitate „în cuget și-n simțiri" cu România Mamă. Sub oblăduirea simbolică a stindardelor, în cadrul periplului acestora prin toate parohiile Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, vor fi organizate slujbe de Te Deum, simpozioane, manifestări cultural artistice și conferințe cu largă participare românească și italiană, prin care să fie prezentată și omagiată, unirea românilor de la 1918, perspectiva istorică și dimensiunea națională a unirii. Finalitatea manifestărilor va fi reprezentată prin serbarea de la 1 decembrie 2018, de la Roma, când stindardele vor fi înmânate Preasfințitului Episcop Siluan, refăcând astfel un traseu simbolic prin cele șapte zone geografice.
În consens cu proiectele de omagiere ale Unirii, susținute în România, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei promovează pe cuprinsul acesteia, un mănunchi de evenimente care vizează atât reașezarea adevărului istoric în matca firească a acestuia, cât și exprimarea sentimentului național în contextul specific al diasporei. Aceste manifestări culturale sunt reunite simbolic în proiectul intitulat Stindardele Marii Uniri, proiect cultural, de coeziune a conștiinței naționale și de emulație creatoare. RGN
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu