marți, 29 mai 2018

Nu există soluţii pentru ieşirea din criză


Se face mult caz, şi pe bună dreptate, pe marginea pierderii majorităţii PSD-ALDE în Camera Deputaţilor. De acum înainte pentru adoptarea unei legi coaliţia de guvernare se vede obligată să negocieze cu alte forţe politice. Într-adevăr, de aici înainte despre fiecare partid, oricât de slab este reprezentat în Camera Deputaţilor, i se  poate spune că este „o forţă politică”.
Deocamdată diferenţa este de un vot. Dar în democraţie contează un vot. Teoretic, PNL, USR, UDMR, PMP, grupul minorităţilor, parlamenatrii lui Victor Ponta, pot forma o nouă majoritate. Dacă PSD-ALDE pierde majoritatea şi în Senat, guvernul poate cădea printr-o moţiune de cenzură. Odată începute, plecările vor continua. Prevăzător, PSD a încheiat un protocol de colaborare parlamentară cu UDMR. Minorităţile, altele decât UDMR, la rândul lor, votează de regulă cu puterea. Prin urmare majoritatea din Camera Deputaţilor nu este pierdută în fapt. Preţul va fi destul de mare. UDMR are obiective precise şi va negocia la sânge. Deputaţii de la Minorităţi cer lucruri punctuale. Se intră, aşadar, într-o nouă logică parlamentară.
Pe de o parte PSD va onora cererile, pe de altă parte opoziţia va avansa promisiuni. Dată fiind situaţia nou creată, pratic formarea unui echilibru între putere şi opoziţie, rolul preşedintelui Iohannis creşte. Declarat de partea opoziţiei, Klaus Iohannis poate demonstra acum că este un jucător politic abil. A declarat încă de la începutul mandatului că îşi doreşte un guvern al său.
Făcând el însuşi parte dintr-o minoritate se presupune că are un avantaj în discţiile cu UDMR şi Minorităţi. Desigur, este la limita constituţionalităţii, însă negocierile, intermedierile, fac parte din jocul politic. Traian Băsescu s-a dovedit un maestru, el însuşi catalogându-se ca jucător politic, dar la final partidul său pierzând  nu numai guvernarea în mod lamentabil, ci şi desfiinţându-se.
Formarea unei noi majoriăţi în jurul PNL este tot atât de dificilă ca şi menţinerea majorităţii de către coaliţia PSD-ALDE. La fel ca PSD şi principalul partid de opoziţie se confruntă cu probleme interne. Ludovic Orban este contestat din interior. Foştii PDL-işti nu-şi găsesc locul în marele PNL. Partidul lui Traian Băsescu este la limita pragului electoral. USR şi-a pierdut candoarea, fără să reuşească a se constitui într-un partid propriu-zis.
Din punct de vedere politic o nouă majoritate ar fi suma unor probleme. În acelaşi timp, se intră în campania electorală pentru Parlamentul European şi fiecare partid va încerca să tragă spuza pe turta lui. Opoziţia nu este coaptă pentru a prelua guvernarea, iar PSD nu poate scăpa de populisme, aruncând ţara în criză prin măsurile pe care le ia.
O seamă de jucători se află înafara parlamentului. Dacian Cioloş, fostul premier în care Klaus Iohannis şi-a pus atâtea speranţe, se chinuie să-şi încropească un partid. Iohannis pare împărţit între PNL, USR, protestatari şi partidul lui Cioloş.
PSD nu aşteaptă pur şi simplu să fie alungat de la guvernare. La rândul lui negociază, racolează parlamentari, îşi continuă seria promisiunilor şi mai presus de toate pregăteşte o ripostă la adresa preşedintelui Iohannis, considerându-l principalul adversar politic.
Situaţia pe scena politică este încordată. Ne aflăm într-un moment de răscruce, însă se pare că fiecare parte are doar soluţii pentru intrarea în criză, nu pentru ieşirea din criză.

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu