luni, 28 mai 2018

Semnalăm apariţia revistei şcolare "Dintre sute de catarge", nr. 3 a Clasei a IV-a Şcoala Gimnazială Mireşu Mare



Salutăm apariția revistei școlare nr. 3 a elevilor clasei a IV a din Mireșu Mare, județul Maramureș conduși de inimosul profesor pentru învățământul  primar Gelu Dragoș. S-a ales un nume sugestiv pentru revistă și anume: „Dintre sute de catarge” pentru a se înțelege că acei copii sunt legați sufletește de poezie și în special de marele Eminescu; numele revistei e sugestiv-dar și imaginea de copertă e la fel de grandioasă, ne face să navigăm prin sufletele copiilor școlii din Mireșu Mare.
Invitatul revistei a fost poeta Elena Cărăușan care aduce din prea plinul sufletului domniei sale un gând curat de amintire din anii copilăriei sale și-i îndeamnă pe micii creatori să fie încrezători în viitor, la fel de curioși, inventivi și să devină „oameni adevărați ”-aș adăuga pentru unii dintre ei  să devină în continuare admiratori și creatori de frumos literar și artistic.
Acum, când termină un ciclu de școlaritate micii creatori își vor aminti mulți ani de acum înainte de aceste creații scrise într-o revistă școlară, despre concursurile la care au participat și au luat premii, despre serbările ocazionate de marile evenimente naționale-și nu în ultimul rând minunatele excursii instructiv-educative organizate și conduse de învățătorul lor- Gelu Dragoș.
Cred că poetul Gelu Dragoș i-a inițiat și le-a vorbit despre ceea ce spunea Platon că este poezia: „ Acest lucru gingaș, înaripat și sacru”.
Atelierul de creație ”-o rubrică a revistei îl are-n centru pe luceafărul literaturii noastre Mihai Eminescu căruia i se închină minunate și inocente poezii scrise de elevele Fărcășan Daria Maria și Țâțan Ștefania Maria; sunt prezente apoi poezii închinate anotimpurilor trecătoare scrise de elevele amintite mai sus –dar și de Mogoș Laura Alexandra, Coza Alessia Maria, de Buciuman Vlăduț Răduț din care citez o strofă din poezia „De Paști” „Și creștinii azi se-nchină/ Lui Hristos cel înviat/ Cu coșercile sfințite/ La biserica din sat.”sau poezia :„Fantezii de primăvară”-scrisă de eleva Fărcășan Daria Maria cu real talent și căreia îi doresc să și-l dezvolte.
Secțiunea intitulată „Chemare la sărbătoarea Centenarului  Marii Uniri” îi unește pe copii într-un glas și-ntr-o simțire patriotică manifestată din nou prin poezie: „Iar noi, strănepoții lor/ Avem datoria sacră/ Înveliți în tricolor/ Să păstrăm țara întreagă”-versuri scrise de aceeași elevă Fărcășan.
În cadrul programului „Săptămâna altfel” elevii au relatat prin frumoase compuneri de adevărați reporteri experiența lor în urma excursiilor la Salina Turda, dar și despre vizitarea Catedralei Reîntregirii Neamului din Alba Iulia-povestită de eleva Florean Giulia Grațiana care își exprimă și regretul de a se despărți în acest an de învățătorul lor Gelu Dragoș.
Nu lipsește „Pagina de ecologie” cu al său Calendar ecologic care reprezintă un ghid orientativ pentru păstrarea sănătății personale și a mediului înconjurător.
Spre final apare un almanah interesant de citit care cuprinde: mai multe rubrici: Curiozități despre animale, Știați că…, Râdeți cu noi!, Proverbe și zicători, Noi, prin cuvinte și imagini etc. Ultimele pagini prezintă o mulțime de diplome și medalii obținute la nivel local și județean; și alte imagini sugestive cu elevii clasei a IV a de la școala Mireșu Mare-toate completează tabloul imaginativ al activităților școlare și extrașcolare-rememorând momente importante ale vieții de școlar cu diplome și nenumărați premianți la școală pe care-i așteptăm să pășească cu dreptul și la gimnaziu.
Adresăm felicitări celor ce-au scos această revistă, tuturor elevilor „Succes școlar!” și să fie și pe viitor tot atât de harnici și creativi!


OLIMPIA MUREȘAN-L.S.R., filiala Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu