marți, 29 mai 2018

Un Guantanamo mioritic și un personaj cu imunitate absolută

Se spune că în România, demnitarii au prostul obicei să se agațe de scaune și nu se dau duși din ele indiferent ce ar face. E o doză de adevăr, dar există, din fericire, și contraargumente. În ultimii ani am avut parte de suficient de multe demisii de vîrf pentru a nu se vorbi de o cutumă păguboasă pentru democrație. O singură persoană, însă, pare imună în fața acestei proceduri: Laura Kovesi.



Să trecem în revistă cîteva demisii celebre din ultimii nu foarte mulți ani:
  • Ministrul Apărării Naționale, Adrian Țuțuianu, a demisionat din funcţie după un comunicat ambiguu privind salariile angajaților.
  • Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a demisionat pe fondul unui scandal de la Opera Naţională.
  • Ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a demisionat în urma scandalului declanșat de cazul unui român mort în Polonia.
  • Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a demisionat după o comparație nefericită între bugetul alocat HIV și cel alocat festivalului Shakespeare.
  • Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaş-Cadariu, a demisionat după un scandal privind dezinfectanţii utilizaţi în spitale.
  • Ministrul de Interne, Radu Stroe, a demisionat după ce a declarat despre accidentul aviatic din Apuseni că “Singurul repros e ca s-a intamplat in mandatul meu aceasta tragedie” .
  • Ministrul de Interne, Ioan Rus, a demisionat după ce a declarat despre copiii și soțiile căpșunarilor că devin golani și curve.
  • Vicepremierul Gabriel Oprea a demisionat după accidentul polițistului motociclist Bogdan Gigină.
La începutul acestui an, ministrului de Interne, Carmen Dan, i s-a cerut demisia de către opoziție și o parte a presei pentru că un pedofil fusese prins cu întîrziere de o zi, ori pentru o tentativă de jaf la Sinești.
Ministrului Sănătății, Sorina Pintea, aflat în funcție de vreo trei luni, opoziția îi cere demisia pentru felul cum a gestionat problemele din sistemul de sănătate.
Ministrului Culturii, George Ivașcu, i se cere demisia pentru că în primul trimestru nu a fost aprobat niciun program pentru Centenar.
Ministrului Agriculturii, Petre Daea, i se cere demisia de către opoziție pentru că nu a finalizat achiziţionarea unui soft de la APIA.
Ministrul Educaţiei Naţionale, Valentin Popa, opoziția îi cere demisia pentru ”erorile pe care le-a făcut în procesul de alocare a locurilor bugetate pentru anul universitar 2018-2019”.
Ministrului Justiției, Tudorel Toader, i se solicită demisia de către opoziție pentru că ar fi ințiat „pe sub masă” legi ale justiţiei și nu venit la Ora Guvernului în Senat.
După cum se vede, la nivelul celor mai înalte funcții în stat au existat nenumărate demisii pentru lucruri nu mereu extrem de grave; cît despre cereri de demisie, acestea au fost și sunt cu duiumul.
Aproape nu există ministru în cabinetul actual căruia să nu i se ceară capul dintr-un motiv sau altul.
Dacă s-ar da curs, în România, tuturor cererilor de demisii politice, guvernul ar intra în incapacitate de acțiune.
Foarte interesant însă de remarcat altceva: Parchetul general din România informează ieri oficial că Lucian Onea și Mircea Negulescu, doi procurori-zmei de la DNA Ploiești, acest Guantanamo mioritic, sunt anchetați penal pentru fapte terifiante: ”ar fi determinat o persoană, prin constrângere, să întocmească în fals o sesizare și documente care să susțină cele reclamate în conținutul acesteia. Documentele falsificate au fost expediate Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti și folosite drept probe în două dosare, precum şi în susţinerea/motivarea unei cereri de extrădare”.
Conform procurorilor, deci, la unitatea de elită a DNA, cea de la Ploiești, nu că se făceau prost dosare sau beții prin birouri, ci se petrecea cea mai mare grozăvie posibilă în justiție: se falsificau probe pentru condamnarea unor cetățeni.
E vorba de acea unitate al cărei șef, Lucian Onea, vorbea aproape zilnic la telefon cu Laura Kovesi, conform propriilor afirmații.
Laura Kovesi, ca procuror-șef al DNA, nu instrumentează dosare de corupție. Nu anchetează și nu arestează infractori.
Menirea ei e doar să gestioneze eficient procurorii și unitățile din subordine, să se asigure că aceștia dau randament maxim și respectă legea.
O menire pe care Parchetul general ne informează că nu a fost asumată.
De ieri pînă azi – ciudat! – nici puterea, nici opoziția, nici tefeliștii, nici societatea civilă nu au cerut demisia Laurei Kovesi de la șefia DNA pentru gravele derapaje produse chiar sub nasul său.
Semn rău.
Anume că abuzul structurilor de forțe s-a banalizat în așa hal în România, încît chiar și faptele cele mai grave au devenit neglijabile.

Autor: Bogdan Tiberiu Iacob

Sursa: InPolitics

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu