vineri, 1 februarie 2019

România, poligon de teste pentru SUA?!

Roger Stone, vechiul prieten al președintelui Donald Trump, a fost inculpat vineri, în ancheta privind Rusia din timpul prezidențialelor din 2016. Vă imaginați, probabil, că s-a acționat precum în filmele americane: procurorul, incoruptibil și fără legătură cu politica, l-a sunat pe politicianul veros, care s-a prezentat în fața autorităților, înconjurat o armată de avocați, care l-au scos din pușcărie în doi timpi și trei mișcări. Procurorul de caz rămâne să lupte singur împotriva tuturor – tuturor înseamnă Sistemul – pentru a dovedi vinovăția Politicianului în faţa Curții cu Juri. Ei bine, nu a fost așa.


La 6 dimineața, procurorul de caz a venit la Roger Stone acasă, însoțit de 29 polițiști, înarmați până în dinți, parte a trupelor SWAT. Sunt cei pe care îi vedeți în serialele americane împușcând infractori din toate pozițiile. Stone povestește că detașamentul celor 29 au venit cu 17 vehicule, între care 2 blindate, dar și un elicopter în aer, probabil pe post de centru de comandă mobil. A, și cel mai important, brigada de politie a fost însoțită de … CNN. Pentru transmisiune live. Stone a comparat acțiunea poliției americane cu poliția politică secretă din timpul regimului nazist: “Sunt metode ca la Gestapo”.
Stone a fost inculpat de către deja faimosul procuror american Robert Mueller, în dosarul echipei de campanie a lui Donald Trump, pentru felul în care ar fi pus pe piață e-mailurile piratate aparținând doamnei Hillary Clinton – contracandidatul actualului președinte al SUA în 2016.
Deja-vu la București: adversarii, eliminați de procurori
Între timp, Stone a fost eliberat pe o cauțiune de 250.000 de dolari și pledează nevinovat. Probabil că tot atât a costat și acțiunea în forță a poliției împotriva sa.
Faptul că relatarea arestării lui Stone în America este un deja-vu pentru telespectatorii români, atât de obișnuiți, în ultimii ani, cu arestările de la 6 dimineața, constituie o problemă. În America, mai mult chiar decât în România, statul subteran – “ the deep state” – luptă, la scena deschisă, împotriva președintelui ales. Structurile, osificate în vremea administrației democrate, pur și simplu se opun voinței poporului american. Se ignoră faptul că Trump a obținut un lucru sfânt pentru Statele Unite: votul liber exprimat și odată cu el legitimitatea.
Sigur că orice comparație între America și România este hazardată. America este prima putere economică și militară a lumii, ancora civilizației occidentale, exportator de mod de viață și democrație peste tot în lume. România este o democrație tânără, uscată de-a dreptul în regimul Băsescu, și rămasă astfel și în vremea lui Iohannis. Și atunci, cum să faci în America circul cu arestările pe care l-ai făcut în România? Iar când n-ai suficiente dovezi să manipulezi poporul cu televizorul.
Toată lumea în America știe că Donald Trump se luptă, în parte, cu oamenii rămași pe funcții în propriul stat. Astăzi, când vorbim, Trump câștigă fără probleme un nou mandat prezidențial în 2020. Probabil că și adversarii săi știu asta și vor ca prin Justiție să-l scoată din cursa electorală.
O diferență: nu au în America un gen. Dumbravă
Există însă o diferență uriașă față de România: America are anticorpii necesari pentru a se opune celor nelegitimi. Judecătorul l-a lăsat liber pe Stone, semn că gen. Dumbravă nu a trecut pe acolo. România nu are însă acești anticorpi. Dacă ei nu vor fi creați în acest an electoral, și probabil nu vor fi, viitorul președinte al țării va conduce la fel ca Băsescu: aruncând în închisoare, la o simplă apăsare pe buton, orice adversar politic, fie el politician, ziarist sau om de afaceri.
O întrebare rămâne însă văzând asemănările izbitoare dintre România și America, adică exact acolo unde ele nu ar fi trebuit să existe niciodată: cum se face că situația reală din România, de la protocoalele secrete până la completurile de 5 de la Înaltă Curte și de la înregistrările din Ploiești sau Oradea până la judecătorii șantajați, nu au ajuns în analiza administratiei republicane a lui Donald Trump? O să spuneți că Ambasada nu a raportat. Poate. Exista însă nenumărate alte canale, neoficiale, de la fiii lui Trump, care vânează în România, până la cei care mai știu câte un număr de telefon în Departamentul de Stat sau în clădirea de lângă. Informația nu ar fi utilă pentru România ci, în primul rând, pentru America. Se pare că țara noatră a fost laboratorul de experimentare al unui nou model de leadership, care se încearcă a fi aplicat, acum, chiar în inima democrației, în America.
Autor: Bogdan Chirieac
Sursa: CorectNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu