joi, 14 noiembrie 2019

Baia Mare vrea să obţină titlul de „Capitală Europeană a Tineretului 2022”


  Vineri, 15 noiembrie, în faţa juriului de la Bruxelles autoritatea locală îşi asumă finanţarea integral pentru Baia Mare 2022 – Capitală Europeană a Tineretului.
Baia Mare este în finală pentru competiţia ce priveşte dobândirea titlului de „Capitală Europeană a Tineretului 2022”. În competiţia europeană au intrat oraşe din ţările membre ale Consiliului Europei care doresc să investească în tineri şi să asigure un cadru de încurajare a participării acestora la dezvoltarea oraşului şi comunităţii.
Dată fiind importanţa majoră pe care acest proiect o are pentru oraş şi pentru comunitate, la iniţiativa primarului Cătălin Cherecheş, plenul Consiliului Local Baia Mare a aprobat la ultima şedinţă extraordinară angajamemtul de susţinere pentru candidatura Municipiului Baia Mare pentru titlul de „Capitală Europeană a Tineretului 2022”.
„Am iniţiat proiectul de hotărâre privind aprobarea angajamentului de susţinere pentru candidatura municipiului Baia Mare pentru titlul de „Capitală Europeană a Tineretului 2022”. În data de 15 noiembrie, la Bruxelles, în faţa juriului ne prezentăm proiectul de candidatură urmând ca în data de 21 noiembrie la Amiens, în Franţa să se deseneze, respectiv să se facă nominalizarea pentru unul dintre oraşele finaliste care va deveni Capitală Europeană a Tineretului în 2022 şi vorbim despre cele cinci oraşe: municipiul Baia Mare,  Pozna din Polonia, Tirana din Albania, Kazan din Rusia şi Varazdin din Croaţia. Am transmis Guvernului României inclusiv solicitarea pentru a susţine din perspectivă logistică, dar şi din perspectivă financiară acest demers. Sunt convins că domnul ministru va achiesa la invitaţia noastră de a deveni partener direct în acest proiect. Aşadar municipiul îşi asumă în acest moment prin acest proiect de hotărâre întreaga candidatură, respectiv bugetul multi anual urmând să vedem prin Ministerul Tineretului, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Educaţiei, respectiv prin Guvernul României sau alte foruri la nivel central modul în care fiecare îşi vor asuma anumite finanţări astfel încât, în varianta în care municipiul Baia Mare va fi nominalizat, să vedem modul în care ne ridicăm la cel mai înalt nivel prin acest proiect, respectiv prin organizarea în 2022 a Capitalei Europene a Tineretului”, a spus primarul Cătălin Cherecheş.
Demersul oferă oraşului Baia Mare o şansă reală atât pentru creşterea vizibilităţii europene şi a profilului european al oraşului, cât şi pentru consolidarea ecosistemului de tineret ce pune bazele unei dezvoltări sociale, urbane, pe termen lung. Candidatura municipiului a fost pregătită şi depusă de către persoanele implicate în managementul programului Baia Mare – Capitala Tineretului din România, alături de experţii şi colaboratorii Grupului PONT. Peste 65 de organizaţii de la nivel local, naţional şi european au contribuit la realizarea candidaturii . De asemenea, 650 de tineri voluntari şi-au exprimat punctele de vedere cu privire la oraş şi candidatură.
Conceptul si propunerea municipiului Baia Mare pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului din 2022 este Urban Youth Circle (Cercul Urban de Tineret), un proiect care redefineşte modul în care Baia Mare este percepută în regiune, în România şi în Europa. Capitala Europeană a Tineretului este un titlu conferit de către Forumul European de Tineret, organizat cu scopul de a încuraja tinerii să participe activ la conturarea Europei  şi a comunităţilor în care trăiesc. În competiţia pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului în 2022 s-au înscris 12 oraşe din Europa, Baia Mare fiind singurul oraş din România care ţinteşte câştigarea titlului.


                                                                   Vasile  Gherman

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu