duminică, 10 noiembrie 2019

Problema canalizării și a aducțiunii de apă este o prioritate și pentru comuna Mireșu Mare

Problema canalizării și a aducțiunii de apă este o prioritate și pentru comuna Mireș. Proiectul de introducere a apei și canalizării este un proiect costisitor, de anvergură, dar care aduce și neplăceri localnicilor în timpul derulării lucrărilor.

Edilul local al comunei Mireșu Mare, ing. Ioan Mătieș recunoaște că proiectul de canalizare și aducțiune de apă este unul ambițios, cu avantaje, dar care aduce și mult disconfort localnicilor, în timpul intervențiilor.
”Noi lucrăm pe mai multe planuri, adevărul e că cea mai grea lucrare, cu cele mai multe costuri și cel mai mare disconfort este canalizarea. Mai deranjăm intrările în curți ale oamenilor, le mai spargem conductele, podețele. Noi am început într-o ordine firească cum trebuie făcute investițiile. Canalizare, gaz, apă, și apoi să asfaltăm. Asfaltarea e ca și cum ai pune cireașa pe tort. Ca și atunci când te apuci să faci o casă nouă, e mai greu până ajungi la etapa de zugrăvit”, mărturisește primarul comunei Mireșu Mare, Ioan Mătieș..
Proiectul cu canalizarea va fi gata până în vara anului viitor, speră edilul local.
”Inițial proiectul cu canalizarea l-am gândit pentru vreo doi, trei ani, pentru că Mireșul nu înseamnă doar localitatea Mireș, nu sunt doar 20 de kilometri de canalizare.  Noi avem numai diferență de canalizat de aproape 50 de kilometri. Cu ce s-a mai adunat ulterior, pentru că Mireul este o comună în dezvoltare, ajungem la 58 de kilometri numai de canalizare, ceea ce este destul de  mult”, spune edilul local.
Administrația comunei Mireșu Mare a gândit un proiect revoluținar pentru problema canalizării din comună și satele aparținătoare.
”Noi am convenit împreună cu cei din Consiliul local și cu anumiți specialiști care lucrează în structuri europene să mergem pe o tehnică nouă. În capitalele mari ale Europei se schimbă canalizările astea de pe metoda clasică, pe gravitațional, pe vacuum, așa că am adoptat și noi această tehnică și marele avantaj al acestei metode, este că vrând nevrând te disciplinezi. Dacă noi facem canalizarea pe vacuum, dacă cineva nu respectă regulile, i se înfundă canalizarea numai lui”, precizează Ioan Mătieș.
În timpul lucrărilor pentru canalizare s-a rezolvat și problema aducțiunilor de apă. Peste 8 milioane de euro sunt prevăzuți pe proiectul de canalizare și aducțiune de apă. Cel mai văduvit sat din cauza apei potabile a fost până acum satul Iadăra.

                                                                                       MaraMedia



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu