duminică, 3 noiembrie 2019

Ultimele întâlniri, ultimele negocieri

Poate ultimele zile ale guvernului PSD. Dacă, totuşi, guvernul Orban nu reuşeşte să facă rost de voturile care-i lipsesc până la cifra magică 233, alegerile prezidenţiale o prind pe Viorica Dăncilă în funcţia de prim ministru.
Şi dacă şi după primul tur de scrutin PSD şi Pro România reuşesc să-şi ţină parlamentarii strâns uniţi în jurul lor şi nu se asigură cvorumul guvernul Dăncilă poate merge înainte luni de zile.
Undeva, cumva, tot se va rupe lanţul. Până la urmă este firesc ca un guvern demis prin moţiune de cenzură să-şi isprăvească mandatul. La fel de firesc este ca partidele care au majoritatea parlamentară să guverneze.
La noi lucrurile s-au întors cu susu-n jos. Partidele care deţin majoritatea în parlament trec în opoziţie, iar partidele care nu reuşesc să adune 233 de voturi ca să-şi treacă guvernul  se cheamă că sunt la putere.
O încurcătură mai mare nu s-a văzut niciodată. Un guvern minoritar poate guverna dacă în parlament are susţinerea unui partid. Aşa cum a fost guvernul minoritar PNL al lui Tăriceanu susţinut de PSD. Nu ne aflăm într-o situaţie asemănătoare.
Acum este limpede că trecerea moţiunii de cenzură a făcut parte din strategia lui Victor Ponta. Împiedicarea votării guvernului PNL, susţinerea unui candidat independent, în persoana lui Mircea Diaconu, este, de asemenea, parte a aceluiaşi plan general al liderului Pro România.
  Ce mai cuprinde strategia lui Victor Ponta? Formarea unei alianţe politice care să-i fie prezentată viitorului preşedinte cerându-i să desemneze un prim ministru cu formarea unui guvern asigurându-l că au majoritatea parlamentară necesară pentru votarea guvernului. Într-o astfel de variantă nu este exclus ca ALDE să se reîntoarcă de unde a plecat.
Ce se va întâmpla în PSD după pierderea alegerilor de Viorica Dăncilă? Ce s-a întâmplat cu ceilalţi candidaţi prezidenţiali care au pierdut alegerile. Sunt schimbaţi, daţi afară din partid. Până acum au plecat din PSD după pierderea prezidenţialelor Adrian Năstase, Mircea Geoană şi Victor Ponta. Fiecare în mod diferit, dar au fost maziliţi. De ce ar beneficia Viorica Dăncilă de alt tratament? Ea devine o parte neglijabilă în jocul de putere din PSD.
Luni, în funcţie de realizarea cvorumului sau rezultatul votului din parlament, speculaţiile se vor amplifica sau se vor termina. Interesant este că ele nu influenţează rezultatul previzibil al alegerilor din 10 noiembrie.
Klaus Iohannis s-a distanţat de restul candidaţilor. Se vorbeşte că are şansa de a câştiga din primul tur. Adevărata bătălie se duce în plutonul urmăritorilor format din Viorica Dăncilă, Dan Barna şi Mircea Diaconu.
Nu neapărat în ordinea aceasta. Un sondaj IMAS îl plasează pe Mircea Diaconu pe locul doi, dar la foarte mică diferenţă de Viorica Dăncilă şi Dan Barna.
Calcule reci contrazic toate sondajele. Astfel în cazul PSD trebuie luată în considerare structura partidului din teritoriu, numărul mare de primari pe care îi are, logistica unui partid aflat la guvernare.
În cazul lui Dan Barna intră în calcul forţa de penetrare a USR în mediul on-line, capacitatea de mobilizare pe reţelele de socializare care s-a văzut când reuşea să adune sute de mii de protestatari în stradă.
Mircea Diaconu este o prezenţă insolită în concertul politic polifonic, dezacordat, în care nici dirijorii nu ştiu ce vor. Dacă, aşa cum previzionează IMAS, intră în turul doi Mircea Diaconu va fi nebunia de pe lume.
La fel se va întâmpla dacă Dan Barna intră în turul doi.
  Klaus Iohannis are tot interesul ca în turul doi să intre Viorica Dăncilă. Pentru atingerea acestui obiectiv strategic este recomandat ca guvernul Orban să nu treacă din prima încercare.
Până la urmă, poate că Victor Ponta îi face un bine preşedintelui Iohannis, prelungind agonia unui guvern şi pe Viorica Dăncilă în fruntea lui.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informatia zilei de Satu Mare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu