miercuri, 6 noiembrie 2019

Un guvern, o mie de probleme


După inerentele emoţii, numărând om cu om, Ludovic Orban a constatat cu bucurie că, în ciuda sabotajului PSD şi Pro România, este cvorum şi şedinţa de învestire a guvernului poate avea loc. Pragul necesar de 233 s-a depăşit cu concursul unor parlamentari de la partidul lui Victor Ponta. Astfel cel mai vehement critic al guvernului PNL a înregistrat o primă înfrângere. Una de etapă, pentru că războiul va continua.
După criteriul putere/opoziţie taberele sunt clar delimitate. Guvernul Orban a fost votat de PNL, USR, PMP, UDMR, ALDE, Minorităţi. Balanţa a fost înclinată de doi parlamentari de la PSD şi şapte de la Pro România.
În opoziţie rămân în mod oficial PSD şi Pro România.
Cele două partide, prin forţa împrejurărilor, sunt condamnate să colaboreze. Separate nu au nicio şansă de a se impune în faţa coaliţiei de guvernare.
Odată instalat, guvernul Orban va acţiona de aşa manieră încât să câştige alegerile locale şi parlamentare. Acesta era şi obiectivul principal al moţiunii de cenzură.
Dar până la locale mai au loc alegeri pentru preşedinţie. Primul tur are loc peste câteva zile. Ce se schimbă din moment ce PSD pleacă efectiv de la guvernare?
Considerată încă de la data desemnării ei candidat prezidenţial al PSD fără nicio şansă, Viorica Dăncilă, din moment ce nu mai este prim ministru, nu mai are ce face cu voturile de duminică.
Pragmatic, uşor conspirativ, logica politică dictează ca voturile alegătorilor PSD să fie îndreptate spre candidatul susţinut de partidul lui Victor Ponta.
Intrarea lui Mircea Diaconu în turul doi ar fi cea mai năstruşnică întorsătură de situaţie de la schimbul dintre Traian Băsescu şi Theodor Stolojan.
Despre deturnarea de voturi s-a mai vorbit. PDL i-a oferit o parte din voturi Elenei Băsescu pentru a intra în Parlamentul European ca independent. Însuşi Mircea Diaconu s-ar fi găsit în aceeaşi situaţie când a candidat ca independent la euroalegerile din 2014.
Deci împrumuturile strategice de voturi nu sunt simple poveşti. O acţiune de mare amploare este posibil să se fi declanşat odată cu publicarea sondajului IMAS care-l plasează pe Mircea Diaconu pe locul doi, la mare distanţă de Klaus Iohannis.
Dacă Viorica Dăncilă nu intră în turul doi, lui Victor Ponta i se iveşte ocazia de a pune faţă în faţă cele două partide pentru a acţiona unitar. Nu va fi uşor, pentru că fostului premier i se va reproşa că a contribuit la căderea guvernului PSD.
Întrebarea esenţială este cum va guverna PNL. Încă de la primele negocieri s-a văzut că fiecare partid are propriile interese. S-au semnat acorduri care, dacă nu vor fi respectate, pot declanşa crize de proporţii. Guvernul Orban are o majoritate fragilă. Este suficient să se găsească 6-7 parlamentari care la o moţiune de cenzură pot dărâma guvernul Orban.
Nu mai punem la socoteală partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. ALDE a jucat un rol esenţial atât la căderea guvernului Dăncilă cât şi la învestirea guvernului Orban. Dacă nu va fi tratat potrivit rolului său ALDE poate întoarce foaia.
Premierul Orban va trebui să fie atent cu fiecare partid care a votat guvernul. Sunt mii de probleme la care Ludovic Orban trebuie să găsească o rezolvare. A subliniat o parte dintre aceste probleme chiar în discursul de învestitură.
Guvernul PNL este, aşa cum spunea preşedintele Iohannis, unul de tranziţie. Deci să nu ne aşteptăm la mari minuni. Păcat ar fi ca în timpul scurt de aproximativ un an care a mai rămas până la alegerile parlamentare dezamăgirea să fie cât pentru un mandat întreg.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei de Maramureş

Un comentariu:

  1. La depunerea juramântului la Cotroceni ministrii au uitat sa jure pe Biblie. Emoțiile i-au copleșit pe miniștrii Guvernului PNL. Florin Cîțu a uitat să pună inițial mâna pe Biblie, când rostit ”Jur”, dar a pus ulterior. De asemenea, nici Cătălin Predoiu nu a pus mâna pe Biblie încă de la începutul depunerii jurământului. Marcel Vela nu a pus deloc mâna pe Biblie în timpul jurământului!

    RăspundețiȘtergere