80% dintre adolescenţii de la sate şi comunităţi dezavantajate îşi doresc să ajungă la facultate, dar unul din trei este îngrijorat că familia nu-l va putea sprijini financiar, arată cel mai recent sondaj realizat de fundaţia World Vision România. Ca să facă faţă cheltuielilor, 70% dintre cei care vor să meargă la facultate plănuiesc să muncească pe perioada studiilor.
World Vision România a întrebat elevii din mediul rural cum îşi văd şansele de-a intra la facultate. Legat de ce i-ar putea împiedica să ajungă în învăţământul universitar, peste 46% sunt îngrijoraţi că nu vor lua examenele necesare pentru admitere, iar 28% dintre tineri sunt îngrijoraţi în particular că nu vor lua Bacalaureatul. Elevii respondenţi sunt în clasele a XI-a şi a XII-a, parte din programul Vreau în clasa a 9-a derulat de fundaţie.
Referitor la examenul
maturităţii, cele mai răspândite temeri sunt:
· Noua structură propusă în Proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar care va măsura competenţele de la mai multe discipline (41,7%);
· Nu înţeleg ce le predau profesorii de la clasă (20,4%)\Nu au suficient timp ca să înveţe pe cont propriu (17,5%);
· Nu au bani pentru a face meditaţii la disciplinele de examen (13,3%).
· Majoritatea tinerilor care vor să meargă la facultate plănuiesc să muncească în paralel. Mai bine de 34% dintre respondenţi spun că familiile nu-i vor putea susţine financiar la facultate.
Sursa: MaraMedia
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu