duminică, 30 octombrie 2022

Georgeta Tudor - debut prin excelență

 


GEORGETA TUDOR. VIAȚA, O NECUNOSCUTĂ LA PUTEREA PLUS INFINIT sau GEORGETA TUDOR - DEBUT PRIN EXCELENȚĂ!

Cuprins de emoție și bucurie, am să mă opresc, azi, preț de câteva minute, cu gândul, în Cetatea Buzăului, la oameni minunați și dragi, adevărați prieteni, care-și duc traiul într-o lecție de modestie și cu o nebănuită sinceritate. Și am, aici, la Buzăul-frate, o avere de prietenie, încât spun, cu mâna pe inimă, în sfânta zi de duminică, a XXII după Rusalii, că prin dumneavoastră eu sunt bogat, mult-bogat. Și îți mulțumesc, Doamne, pentru aceste averi sau bogății. Ajută-mă să le prețuiesc, ocrotește-i în viața lor, apără-i și-i dăruiește bisericii și rugăciunii.

Azi, aici, mă voi opri, la prof. Georgeta Tudor, susținând-o, apreciind-o, felicitând-o pentru marea reușită, în volum personal. Am s-o încurajez, citând din memorie, ce îmi ziceau, cu vreme în urmă, ce-i care mi-au fost exemplu demn de urmat, importanți oameni ai cuvântului: ,,Aleargă! Crede în tine și în ce faci! Privește înainte cu încredere! Citește mult! Scrie! Nu te lăsa! Doar așa vei ajunge unde vei dori!".

La vremea respectivă - la vremea rostirii acestor cuvinte, le-am și nu le-am înțeles tâlcul. Tânăr. Aflat la începutul unui drum pe care, eu, credeam că l-am inventat. Eram mândru. Îmi doream să întâlnesc oameni care-mi vor da aripi și putere dintra lor. Am întâlnit. Dar nu toți au fost din aceeași barcă. I-am apreciat pe fiecare. Și pe cei care-mi înțelegeau timiditatea pașilor. Și pe cei care au construit critici nefavorabile, demoralizatoare la adresa mea. Două lumi diferite și totuși una. Oameni care de departe se asemănau, iar de aproape erau total diferiți. Aveam și nu aveam ochi pentru a vedea și urechi pentru a auzi.

Azi, este vremea bunei prietene, Georgeta Tudor, ce vine și ne dăruiește frânturi ale sufletului, adunate în timp, din rădăcini de zori, din dimineți îmbrăcate în pasiune și lacrimă, din culori și zâmbet de stele, stând la taifas cu muzele... Și, muzele-surori, i-au dat putere și au ocrotit-o!

Spunându-i autoarei un bun venit pe cărări de lumină și smarald, în lumea cuvântului scris, urăm volumului proaspăt apărut cititori pe măsură. Când frumosul din cuvânt este adunat în colecții de cunună înveșnicită în anotimp de vise, lucrurile sunt binecuvântate. Un astfel de univers ne oferă și autoarea, prin apariția acestui inedit volum. Aripile muzelor și lumina cuvântului din stele să te apere. Culorile sunt cărări de cuvânt netulburat... curcubeul ofrandă. Zidire în cuvânt și rugăciune.

Ilustrez acest scurt semnal cu un moment de adevăr poetic... ,,CÂND DIN NIMIC...", un poem sugestiv în reprezentativ, din colecția de suflet, ,,Georgeta Tudor"... pentru că ,,din nimic", vorba poetei, iată, reușita și izbânda literară. ,,.. din nimic", clar o expresie metaforică, în acest context literar, pentru că autoarea, Georgeta Tudor, este o ,,explozie" de prietenie și putere, de talent și talant înmulțit, nu irosit, de bucurie și bunătate, de emoție și trăire.

Drum bun printre celelalte surori-volume, existente în acest moment pe piața literară. Fii puternică și crede! Inainte de toate, în ce faci. Dumneata faci absolut totul din suflet. Ești născută sub o zodie norocoasă. Te iubește muza, te iubesc îngerii și astrele. Așteptăm invitația de participare la lansarea ce va fi, când Bunul și Dreptul Dumnezeu va rândui!

CÂND DIN NIMIC...
Când din nimic ajungi să faci motiv de bucurie,
Înseamnă că trăiești mai mult în stări de reverie...
Și cei din jur te-or bănui de nu cumva ești dus,
Te-or cerceta cu de-amănuntul de jos și până sus.
Când din nimic ajungi să crezi că poți avea o șansă
Să construiești ceva măreț în lumea asta-n transă,
Ești mai puternic decât crezi, și mulți n-or înțelege:
Istorie făcut-au bravii și nesupuși de lege...
Când din nimic o gospodină hrănește-o trupă de flămânzi,
Ce-i mulțumesc pentru festin, privind-o-n ochi-i blânzi,
E semn că-n viață e posibil minuni să faci de vrei,
N-o cred aceia insensibili și trăitori ca strei.
Când din nimic se oțărăște cel stăpânit de nervi,
În fața lui dacă te afli, cu calm să te rezervi...
Că e de-ajuns doar o scânteie să-nceapă un scandal
Și-atunci sunteți deopotrivă tiparul de vandal.
Când din nimic îmi fac o lume în care liniștea-mi găsesc,
E pentru c-am ajuns la vârsta când tot din juru-mi prețuiesc,
Și-n sufletu-mi strâng nestemate de orișiunde mă găsesc,
Cu Dumnezeu merg înainte, până ce lumea părăsesc.
28.10. 2022, Vernești, Buzău, România - Georgeta Tudor
Felicitări, editurii și editorului!
Felicitări, celor care te-au susținut și au avut deplină încredere în tine!
Bun venit lumea cuvântului scris, a muzelor-surori, a emoțiilor petrecute în libertate croită cu raze de lună!
Felicitări și îmbrățișări tuturor celor de la Buzău!
Vasile Bele, 30 octombrie 2022
- președinte ASCIOR filiala Baia Mare;
- membru L.S.R filiala Cluj Napoca;
- membru U.Z.P.R. filiala Vâlcea;
- Asociația Scriitorilor din Maramureș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu