duminică, 30 octombrie 2022

Firmele nu mai au voie sa te dea afara!

 

Firmele nu mai au voie sa te dea afara, in cateva situatii: modificari de ultima ora la Codul muncii!

Incepand din data de 22 octombrie 2022, vor intra in vigoare cateva modificari importante la Codul muncii. Cele mai semnificative dintre acestea includ o serie de motive in baza carora angajatorii NU vor mai putea sa concedieze salariatii!

 Astfel, trebuie retinut faptul ca angajatorul nu va mai putea sa dea afara angajatul aflat in concediu de ingrijitor sau in zilele de absenta pentru urgentele familiale. Desigur, salariatul trebuie sa anunte angajatorul ca va absenta de la locul de munca, din cauza unor probleme de natura personala sau de sanatate.

 In situatia in care angajatul are mai multe locuri de munca, acest fapt nu poate servi drept motiv la concediere, mai prevede o alta modificare ce se va aplica, tot incepand cu data de 22 octombrie anul curent. 

De retinut ca orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, fara suprapunerea programului de munca! Pentru fiecare job, angajatul trebue sa beneficieze de salariul corespunzator.

 De retinut si faptul ca niciunul dintre angajatori nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care isi exercita acest drept.

 Noul Cod al muncii mai prevede ca angajatorii nu vor putea sa dea afara nici angajatii aflati in perioada concediului paternal.

 Se interzice, de asemenea, concedierea salariatului care solicita mutarea pe un post mai bun. E dreptul sau sa solicite acest lucru, dar trebuie retinut faptul ca angajatorul nu este obligat sa accepte solicitarea salariatului. El are dreptul de a o refuza motivat solicitarea, dar nu poate concedia angajatul din aceasta cauza.

 Desigur, faptul ca exista aceste reguli nu inseamna ca angajatii nu pot fi concediati, desi se afla in aceste situatii despre care am discutat anterior. In cazul in care are loc o cocediere nelegala sau considerata de catre angajat a fi nelegala, acesta se poate adresa instantei de judecata.

 Angajatii au dreptul de a deschide un proces, daca simt ca au fost nedreptatiti de firma pentru care au lucrat, atat in privinta negocierii, cat si din alte cauze.

 

Autor: Magda Florea, Senior Editor Manager.ro

Foto: freepik.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu