sâmbătă, 29 octombrie 2022

Trecerea la ora de iarnă

 


Schimbarea orei are loc în noaptea de sâmbătă 29 octombrie spre duminică 30 octombrie 2022, când ora 4:00 devine ora 3:00. România este una dintre cele 76 de țări care respectă această schimbare de oră, dar multe altele au ales să nu mai facă acest lucru, din diverse motive.

În această noapte, românii vor trebui să-și dea ceasurile înapoi cu o oră: la ora 4:00 dimineața devine ora 3:00 dimineața. O oră în plus sau o oră în minus de lumină/întuneric? Este dezbaterea care animă de mulți ani internetul, dar odată cu criza energetică pe care o traversează acum Europa din cauza războiului, apar și alte argumente și temeri.

Sistemul cu ora de vară - ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970. Introducerea orei de vară a avut ca scop creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui și a fost extrem de avantajoasă pentru cei care lucrau pe vremuri în agricultură.

 Ora de iarnă este considerată însă ora standard, ora naturală, și chiar s-a pus problema la nivelul Uniunii Europene ca ora să nu mai fie schimbată, o idee agreată de foarte mulți oameni, care sunt bulversați de această decalare a rutinei zilnice, resimțind-o inclusiv la nivel fizic. Ceasurile se dau înapoi cu o oră Conform Convenţiei fusurilor orare, ceasornicele arată pentru fiecare punct de pe Pământ acelaşi minut şi aceeaşi secundă, iar diferenţele dintre ore sunt date de faptul că la fiecare 15 grade longitudine apare o oră în plus. Numerotarea acestor fusuri începe de la meridianul de origine, care trece prin localitatea Greenwich (Marea Britanie), în sens pozitiv către est.

Astfel, pentru Europa, ora Europei Occidentale este ora fusului 0, a Europei Centrale - ora fusului 1 şi a Europei Orientale - ora fusului 2. România se afla în fusul orar 2, iar perioada dintre lunile octombrie şi martie (cea a lunilor de iarnă) este denumită „timpul legal român”. Cel mai devreme se va întuneca pe 21 decembrie, la 5 fără 10 după-amiază. Atunci, lumina naturală a zilei va dura doar opt ore și 50 de minute, iar noaptea va fi cea mai lungă din an, din punct de vedere al duratei întunericului. Va avea 15 ore și 10 minute, pentru că atunci se produce solstițiul de iarnă.

Sursa: DIGI 24.RO

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu