luni, 31 octombrie 2022

Maria Cernat: „Orice om normal la cap militează pentru pace!”


Uitați, nu-mi pasă câți o să se supere, nu-mi pasă câți o să mă raporteze.

Porcăria din Ucraina trebuie să se termine. Cât mai repede. La final, când o să fie totul zob, n-o să mai conteze absolut deloc nici cine a început, nici cine a continuat. Nimic!

În fața unui morman de cadravre se tace. Nu mai e nimic de spus.

Încă de la începutul războiului am fost împotriva unui val tot mai vesel și exaltat de efuziuni pro-armament, pro-conflict.

Am rămas siderată să văd oameni de stânga acuzându-mă că sunt putinistă!

Am rămas siderată să văd feministe, da, feministe, bucurându-se că în armata ucrainiană avem femei! Da, femei care ucid cot la cot cu bărbații. Halal egalitate! În prostie și violență! Bravo!

Am rămas siderată să văd că bărbații ucrainieni erau jigniți că nu sunt destul de bărbați și bărbații ruși îcurajați să nu fie destul de bărbați, bărbăția redefinindu-se în funcție de context.

Am rămas fără cuvinte când liberali de bine urlau în lacrimi de mila lui Rushdie, dar se bucurau c-a fost ucisă Dugina. Pentru că noi suntem, desigur, raționali și imparțiali și plângem numai după cei ale căror idei ne plac. Violența e excelentă, după acești liberali de bine, dacă e îndreptată împotriva cui nu ne place!

Iar acum, în pragul unui conflict nuclear, suntem la fel de veseli și demenți în a încuraja războiul.

Orice om normal la cap militează pentru pace! Repet, când o să fie totul zob și mormanele de cadavre la tot pasul, n-o să mai conteze absolut deloc nici al cui era teritoriul, nici cine a provocat, nici cine a susținut…

Mă simt realmente de luni de zile ca într-un accident derulat cu încetinitorul. Parcă aș fi pe Titanic și văd zidul de gheață, dar mă uit în jur și lumea, ca apucată de streche, urlă dementă că trebuie să mergem înainte!

Înainte unde? Unde? Cum poate o țară fără arme nucleare să învingă țara cu cel mai mare arsenal nuclear din lume? Cum ar putea s-o facă fără să riscăm un conflict nuclear de proporții?

Într-un delir de-a dreptul criminal, toate marile platforme media citau acum câteva săptămâni un expert ucrainian militar care spunea că armele nucleare ale Rusiei sunt vechi, și poate explodează în Rusia!

Tiii, ce chestie! Deci așa. Explodează în Rusia. Și apoi, miraculos, radiația aia de la focoasele nucleare rămâne fix în Rusia. Toată. Nu ajunge nimic prin vecini.

Adică, totuși, nivelul la care s-a ajuns mă face să vorbesc. Pare că nu mai avem multe de pierdut. Ce-o să se înâmple? O să mă trezesc cu contul blocat? Păi riscul de-a mă trezi iradiată, este, mă scuzați, infinit mai mare.

Autor: Maria Cernat



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu