duminică, 8 octombrie 2023

CICĂ UN ANUMIT EVENIMENT CULTURAL ARE SCRIS PE ANUNȚ PE LÂNGĂ ALTELE AȘA: ”Primirea invitaților...”

Legat de asta lumea a dedus și s-a întrebat că dacă scrie așa pe anunț, evenimentul respectiv este unul de grup restrâns, iar ceilalți doritori , iubitori de cultură ce fac dacă vor „încerca” să fie și ei prezenți? Vor face cale întoarsă dacă nu-i va primi nimeni? Păi, e clar că nici nu vor participa alții la asemenea eveniment de grup restrâns, dacă nu se anunță a fi unul public. Adică se poate spune că e public?

Stimați oameni de cultură, orice eveniment care are conotație publică trebuie să se anunțe că se va desfășura cu intrare liberă într-o sală foarte spațioasă (că doar avem în toate comunele și orașele fie cămine culturale, case de cultură administrate din banii publici, plus că angajații acestora au salarii din același buget, și trebuie să asigure gratuit odată pe an dacă nu chiar lunar pentru asemenea eveniment să se prezinte cei care trebuie să ia cuvântul la lansări de publicații, etalări pe linie artistică (picturi, grafică, sculpturi) sau creații muzicale, dezbateri, alocuțiuni, recitări de versuri etc.
Că organizatorii au invitat personalități din peisajul literar, cultural sau politic, este o parte importantă a evenimentului, însă acest aspect nu trebuie să determine populația că pot participa strict doar cei invitați, ci să se pună un afiș sau un anunț pe care să se menționeze clar că este cu intrare liberă, deoarece nu este nuntă să trebuiască să se cheme o anumită firmă de catering să distribuie pe mese ”rânduri, rânduri” de meniuri, băuturi sau produse alimentare de altă natură. Nu este obligatoriu să se impună un anumit meniu celor prezenți, ci dacă dorește cineva simbolic să servească pe cineva fie în public sau în ”culise” o poate face după posibilități.
Doar acel eveniment care are conotație publică, adică să determine lumea că este cu intrare liberă pentru toți doritorii se poate numi festival, altfel este doar o adunătură de gașcă, bazată doar pe fală, interese individuale, sau de grup restrâns.
Vasile Dan Marchiș, ofițer de presă la Liga Scriitorilor din România

Notă. Afișul de mai sus nu-i aparține ”maestrului” Vasile D. Marchiș, doar textul!

2 comentarii:

  1. Iar a iesit la latrat ,,astrul" limbii romane? ... agramatul de el.

    RăspundețiȘtergere
  2. Vasile Dan MARCHIȘ, ofițer de presă al Ligii Scriitorilor din România!!! Rușine Ligii că au un așa „ofițer de presă”. Cand scrie cu greseli elementare de ortografie este de vina ”calculatorul” sau ”telefonul”...

    RăspundețiȘtergere