Mi-arată cineva o coală de hârtie pe care scrie mare ”DIPLOMĂ”
Făcându-mă că nu știu despre ce este vorba îl întreb:
-De unde ai chestia aceea?
-De la un concurs foarte important ?
Îl întreb repede:
-Important în ce?”
-Păi, despre secțiunea poezie a fost vorba…
Îl întrerup repede așa:
-Bun, dar care a fost regulamentul de participare?
-Toți concurenții au plătit o taxă de participare și astfel evident toți au luat diferite distincții în funcție de creații…
-Ce fel de distincții s-au dat?
-Începând de la premiul întâi, și continuând cu premiul 2, premiul 3, premii speciale și diplome la toți…
În fond rostesc:
-Dacă au plătit 40 de oameni aceeași taxă, cum de s-au dat să zicem 20 de diplome de același fel la 20 de concurenți? Dintre acești 20 de participanți, care poate spune că a fost mai bun ca celălalt? Dacă nimeni nu a făcut o departajare, să se știe că X este mai bun ca Y, adică Z să poată spune că a fost mai bun ca Y fie prin mențiunea a 1-a iar Y a luat mențiunea a 4-a. Nu s-au dat asemenea mențiuni, ci toate au fost la fel, la toată năvala. În acest sens se poate numi concurs? Nu există nicăieri dovada clară unde să se poată spune că X este egal cu Y într-o oarecare disciplină. În literatură se poate spune cel puțin printr-un cuvânt că cineva este mai bun ca altul , iar în sport, cu precădere la înot nu există, nici nu au existat înotători care să ajungă la linia de sosire fix în același timp. Întotdeauna au existat secunde de departajare, iar dacă nu au fost secunde, sigur au fost sutimi de secunde. Doar prin cunoștințe sau pe linie financiară se pot situa doi sau mai mulți pe un loc, indiferent de ce profil este vorba, sau să se acorde la mai mulți la un singur concurs același fel de distincții. Așa că dumneata nu ai primit distincția aceea pentru poezii, ci pentru taxa care ai achitat-o conform ”regulamentului concursului” de a achita o taxă ca atare. Dacă nu ai fi plătit taxa respectivă, crezi că ți-ar fi dat cineva ”diploma” aceea? Nici vorbă. Chiar dacă ar fi să ai poezii de valoarea Premiului Nobel, fără această ”regulă” nu ți-ar fi dat nimeni nimic.
Cum crezi că s-au acordat distincțiile la ”concursul cu pricina? Pe cunoștinte extra culturale, fără nicio legătură cu literatura. Unde a fost selecția șau preselecția în acest sens dacă 20 sau 30 de participanți au luat diplome și mențiuni de același fel ? Vrei să spui că s-au oferit și premii? Premiul 1, premiul 2 , și premiul 3 în bani? Deci, după părerea dumitale crezi că cineva v-a spune că cei trei au fost mai buni ca ceilalți 30 de concurenți care au luat același fel de distincții? Nu domnule, nici vorbă! Cei trei așa ziși ”premianți” au fost răsplătiți astfel deoarece sunt oamenii lor, și astfel le-au dat premii în bani din contribuția de la toată năvala care a contribuit conform ”regulamentului” de toată pomina.
Așa că titlul acestui articol este cât se poate de viabil prin ce scrie în acest material.
Mai poftiți domnilor și la anul după asemenea ”diplome” de …de ce vedeți în titlu!
Vasile Dan MARCHIȘ
ofițer de presă al Ligii Scriitorilor din România
,, de …de ce vedeți în titlu! ",vad textul schiop al unui frustat cu opt clase.
RăspundețiȘtergere