miercuri, 26 iunie 2024

Aforismul zilei - Laurie Lee

 


Ilustrate cu personaje politice

                                                                       de Gheorghe Pârja

După primul val de alegeri – locale și europene – am văzut harta României în mai multe culori. Roșul este culoarea dominantă, apoi săgeata albastră și galbenul. PSD a câștigat alegerile locale încheiate recent. Deși Coaliția este luată în seamă, mai sunt diferențe de păreri, unele mai cu colțuri. De obicei câștigă cei din frunte. Cum a fost și fixarea datei alegerilor prezidențiale. Unii aminteau de luna septembrie, pesediștii, alții voiau luna decembrie. A rămas pe voia PSD-ului. Dacă nu se vor răsuci. Pesediștii au o rană deschisă în privința Cotroceniului. Nu au oferit un candidat viabil pentru președinția țării. De fiecare dată, în ultimele două decenii, candidatul pesedist se poticnea. Sau îi puneau alții frână. Cazul Geoană este ilustrativ.

Pentru viitoarele alegeri se pot întâmpla și surprize. Mă gândesc la poziția liberalilor. Partidul nu a strălucit, dar la nevoie ar putea fi o variantă a Opoziției. Că prea se simte mâna lui Ciolacu asupra caschetei generalului. Se vede cu ochiul liber ambiția domnului Ciolacu de a se așeza pe tron. Deși afișează în public o sfială care nu convinge. Ce-i drept, un eșec ar putea să-i pună capăt vieții politice. După voturile primite de partid, 25 de județe câştigate, are tot dreptul să încerce. Că au mai încercat și alții. Un lider liberal îl vede sigur pe domnul general Ciucă președinte de țară.

Îi las pe amândoi să lucreze la propria scară, că timpul de pregătire pentru escaladare este scurt. Alianța Dreapta Unită nu a fost convingătoare, nu a adunat suficiente energii electorale. Asta s-a văzut la votul pentru consiliile județene și locale ca un efect al lipsei de structuri în teritoriu, numărul de localități unde nu au avut candidați fiind mare. Dacă nu pui, n-ai de unde să iei! Nu a știut să joace un rol activ al opoziției, să arate de ce Coaliția nu este bună pentru România. Că acesta era sloganul. Rezultatele obținute de AUR au fost decente, nu pe măsura agitației afișate. La europene a fost mai evident, dar la locale nu a fost pe măsura ambițiilor.

Pentru mine AUR este un partid fără program serios pentru țară, iar liderii sunt suficient de sulfuroși. Puțini auriști sunt capabili să susțină o doctrină coerentă, ilustratele sunt precum niște fotografii mișcate. Se vrea cea mai închegată Opoziție, dar partidul care strigă și când nu este nevoie nu are idei argumentate, ci doar afirmate. A confiscat sentimente nobile ale poporului român și le-a transformat în strigăte electorale. Apoi, suspiciunile că ar avea sensibilități răsăritene nu intră în grila de control a acestui timp. Se vrea exponentul celor care sunt antieuropeni, dar are momente de iluminare apuseană. Se vrea unionist, dar liderul AUR are interdicție de a intra în Basarabia. Ba și în Ucraina.

Multe semne de întrebare, pe care fostul lider al galeriei sportive nu le lămurește convingător. Rămâne un personaj excentric și nu am cum să-l iau în serios la nivel înalt. Încearcă exerciții de maturizare politică, dar contextul politic și economic european sunt teme mai greu de rezolvat pentru el. Pe scena politică românească se fac eforturi pentru reconstrucția USR, care a scăzut în simțirea alegătorilor din mai multe motive. În primul rând inadecvări în programul ideologic. Este nevoie de o coagulare rapidă. Dar e problema useriștilor cum își va alege noua conducere și care vor fi noile alianțe. Cât privește fantoma REPER, este un proiect născut din orgoliu și ucis de inadecvare (T. Tiță) .

Plecarea la Bruxelles a unor personaje ca Diana Șoșoacă, deja inclusă în categoria ciudaților de presa europeană, riscă să ne afecteze imaginea. Poate va învăța lecția cumințeniei, a statutului de europarlamentar. Cam acestea sunt ilustratele pe care le-am desenat în cuvinte în care se mișcă personaje politice.

Fotografia zilei - Actrița Esra Rusan

 


Semnificațiile zilei de 26 iunie 2024


 Evenimentele zilei 

363

Moartea împăratului roman Flavius Claudius Iulianus într-o luptă împotriva Imperiului sasanizilor, duce în aceeași zi la stabilirea succesorului său Flavius Claudius Iovianus.

684

Benedict II devine papă

1241

A fost fondat orașul Hanovra (Germania)

1483

Richard al III-lea devine rege al Angliei

1599

Un nou tratat între Țara Românească și Transilvania; Mihai Viteazul a acceptat suzeranitatea lui Andrei Bathory, iar acesta a recunoscut domnia ereditară în familia lui Mihai Viteazul

1819

Este patentată bicicleta

1848

Guvernul revoluționar de la București a decretat eliberarea robilor țigani aparținând boierilor

1877

Schimb de focuri între artileria română și cea otomană în zona Calafat-Vidin; a cazut la datorie sergentul Nicolae Popescu, prima jertfă românească în războiul de independență

1886

Chimistul Henri Moissan a descoperit fluorul, fiind distins pentru aceasta cu Premiul Nobel, în 1906

1895

S-a constituit „Liga votului universal", care milita pentru obținerea votului universal

1906

În localitatea franceză Le Mans, 32 mașini concurează pentru prima dată la primul Grand Prix din lume.

1935

În Germania Nazistă se introduce serviciul obligatoriu de șase luni, Reichsarbeitsdienst RAD, pentru bărbații între 18 și 25 de ani.

1941

Al doilea război mondial: Finlanda se alătură Germaniei în războiul antisovietic

1941

Al doilea război mondial: NKVD ucide 100 de prizonieri politici într-o strâmtoare în apropiere de Minsk, Belarus

1945

A fost semnată, la San Francisco, Carta Națiunilor Unite

1963

Exprimând sprijinul SUA pentru locuitorii Berlinului, președintele Kennedy vizitează orașul la doi ani după construirea Zidului Berlinului.

Adresându-se unei mulțimi uriașe, el spune: Astăzi, într-o lume a libertății, cea mai mare mândrie este să spun: Ich bin ein Berliner
1964

The Beatles lansează albumul ''A Hard Day's Night''

1967

Karol Wojtyła, viitorul papă Ioan Paul al II-lea, este învestit cu titlul de cardinal

1974

Prima utilizare comercială a codurilor de bare într-un supermarket american

1977

Ultimul concert al lui Elvis Presley - FOTO.

1986

A fost inaugurat noul edificiu al Palatului Copiilor din București

1995

Președintele egiptean, Hosni Mubarak, a supraviețuit unui grav atentat, la Addis Abeba, în Etiopia

2000

Vaticanul face public cel de-al treilea secret revelat de Fecioara Maria, 13 iulie 1917, celor trei copii păstori în localitatea portugheză Fatima

2006

Ursul problemă, numit „Bruno”, este împușcat în Bavaria. El este primul urs împușcat pe teritoriul german după 170 de ani.

2009

Venețiana Giorgia Boscolo devine prima femeie gondolier, meserie exclusiv masculină de peste 900 ani.

2013

România este în doliu național, după accidentul din 23 iunie 2013 din Muntenegru, când au murit 18 români.


Celebrări 26 iunie

Chris Isaak1956

A fost născut Chris Isaak.

Pearl Sydenstricker Buck1892

A fost născut Pearl Sydenstricker Buck.

Colin Wilson1931

A fost născut Colin Wilson.

Laurie Lee1914

A fost născut Laurie Lee.

Antoine de Rivarol1753

A fost născut Antoine de Rivarol.

1950

A fost născut Marius Jucan.

1947

A fost născut Dragoș Vicol.

1929

A fost născut Dinu Zamfirescu.


Comemorări 26 iunie

Vasile Pârvan1927

A murit Vasile Pârvan.

marți, 25 iunie 2024

EURO 2024! Două remize albe și o situație rar întâlnită în fotbal!

 

Marți s-a încheiat și cea de-a patra grupă de la EURO 2024, după meciurile Anglia - Slovenia, scor 0-0, respectiv Danemarca - Serbia, scor 0-0. Anglia s-a calificat în optimi de pe primul loc, cu 5 puncte.
După aceste rezultate, s-au aflat alte două țari calificate în optimi. Este vorba de Danemarca și Slovenia, naționale care se alătură listei din care mai fac parte Austria, Anglia, Franța, Olanda, Spania, Germania, Portugalia, Italia și Elveția.
Cele două remize albe au dus la o situație total inedită. Concret, Slovenia și Danemarca au încheiat la egalitate perfectă.
Primul criteriu de departajare e rezultatul din meciul direct (1-1), apoi golaverajul (ambele zero), apoi numărul de goluri marcate (ambele câte două). Astfel, s-a ajuns la situația rară în care s-au aplicat criteriile de departajare doar între cele două echipe.
Danemarca și Slovenia au fost la egalitate și la numărul de cartonașe (6 galbene de fiecare), iar detaliul care a făcut diferența a fost poziția ocupată în clasamentul preliminariilor, ultimul criteriu prevăzut în regulamentul UEFA!
Deoarece Danemarca a câștigat Grupa H, în timp ce Slovenia a încheiat pe doi, culmea, tot în aceeași grupă, scandinavii au încheiat deasupra în clasamentul de la EURO.

Grigore Ciascai

Zilele Iei, Zilele Poeziei - Venim cu drag!

 

Câteva zile... ups! Nuuu... doar azi și mâine ne vedem! Cum, unde? La Târgu Lăpuș! Festivalul Internațional de Literatură, Artă, Tradiții ,,Zilele Iei. Zilele Poeziei", director prof. dr. Valeria Bilț. Deși, mi se anunță o zi (zile!) aglomerată, încerc să fiu acolo. Din foarte multe motive. Întâiul - respectul și prețuirea ce le port pentru dascălul, scriitorul, omul de cultură prof. Valeria Bilț. Apoi, întâlnirea cu prieteni dragi din cele patru colțuri de lume, care și-au anunțat participarea. Și, mai am un milion de motive! În acest cadru literar, festiv, cultural, împreună cu alți autori/scriitori îmi va fi prezentat volumul de versuri ,,TIMP RĂTĂCIT PRIN VISE - 54. ACROSTIH ȘI POEZIE - PORTRETE LITERARE", apărut la Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2024, editor Nadia Fărcaș - care va fi prezentă la eveniment.
Mulțumesc, Nadia Fărcaș!
Adâncă prețuire și respect Editurii Ecou Transilvan și colectivului minunat din cadrul acesteia.
(vezi poza care adeverește rostirea mea!)
Am să te îmbrac
poezie
în ie, în rugăciune și mir
pentru a te dărui șoaptelor
viselor și luminii -
cunună înspre amintiri
cernute...

VASILE BELE
Chiuzbaia, 26.06.2024

DRAPELUL



Mi-e dor de neamul românesc,
De ciutura de la fântână
Aici aș vrea eu să trăiesc
Și să vorbesc limba română.
Mi-e dor de ramura de flori,
De satul din vale părăsit,
De biserica din sat în sărbători,
De crucea de pe muntele vrăjit.
Mi-e dor de tine, țara mea de dor,
Cu lanuri bogate și cu mari suspine
Unde mamele plâng și-așteaptă cu dor,
Copiii plecați la muncă-n țări străine.
Mi-e dor de munți, de văi și de câmpii,
De Mare și de Dunărea albastră,
De mănăstiri, schituri și lacuri
Mi-e atât de dor, de România noastră.
Mi-e dor de drapelul fluturând în zare,
De oamenii frumoși și patrioți,
De cer senin cu nori în depărtare,
Cu inimi ce suspină la România Mare.
Ștefan Popa

26 iunie – Ziua Drapelului

În fiecare an, la 26 iunie, este marcată Ziua Drapelului Naţional, instituită prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998, potrivit https://www.cdep.ro/.

Potrivit Articolului 12 din Constituţia României din 2003, drapelul este unul din simbolurile noastre naţionale, alături de stemă, sigiliu, imnul "Deşteaptă-te române" şi Ziua Naţională 1 Decembrie. Constituţia stabileşte, prin acelaşi articol, că "drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu", potrivit https://www.presidency.ro/.

Drapelul României trebuie arborat în mod permanent pe edificiile şi în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură, la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi la aeroporturile cu trafic internaţional, se arată pe https://www.jandarmeriaromana.ro/.

Este permanent arborat pe navele de orice fel şi alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc. Potrivit uzanţelor de protocol, drapelul României se arborează la sediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale statului român din străinătate, precum şi la reşedinţa şefilor misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare. De asemenea, drapelul României se arborează sub formă de fanion, pe mijloacele de transport ale şefilor de misiuni diplomatice şi oficii consulare române, în deplasările oficiale ale acestora, potrivit aceloraşi uzanţe.

Temporar, drapelul României se poate arbora cu prilejul Zilei Naţionale a României şi al altor sărbători naţionale, în locurile publice stabilite de autorităţile locale; cu ocazia festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter local, naţional şi internaţional, în locurile unde acestea se desfăşoară. De asemenea, trebuie arborat cu prilejul vizitelor oficiale întreprinse în România de şefi de stat şi de guvern, precum şi de înalte personalităţi politice reprezentând principalele organisme internaţionale interguvernamentale, la aeroporturi, gări, porturi şi pe diferite trasee. Drapelul mai este arborat cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive, pe stadioane şi alte baze sportive, şi în timpul campaniilor electorale, la sediul birourilor, comisiilor electorale şi al secţiilor de votare.

Drapelul României poate fi arborat fără constrângeri de persoane fizice la domiciliul sau reşedinţa lor, sau de persoane juridice la sediile acestora.

 Guvernul este singurul organism oficial care stabileşte zilele de doliu naţional, în care drapelul României se arborează în bernă.

Drapelele altor state pot fi arborate pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea Legii nr. 75/1994. În acest caz, drapelul României ocupă locul de onoare, anume în centru, dacă numărul drapelelor este impar, sau la dextra drapelului împreună cu care ocupă centrul dacă numărul drapelelor este par. În acest caz, toate drapelele trebuie să aibă aceleaşi dimensiuni (dar nu în materie de proporţii, unde fiecare ţară îşi are reglementările sale).

Drapelul Uniunii Europene se arborează alături de drapelul României, la senestra celui din urmă.

Arborarea drapelului României la manifestările care se desfăşoară sub egida organizaţiilor internaţionale se face potrivit reglementărilor şi uzanţelor internaţionale.

În cadrul ceremoniilor militare, drapelul este arborat conform regulamentelor militare.

Propunerea legislativă privind proclamarea Zilei Drapelului Naţional, iniţiată de mai mulţi parlamentari, a fost adoptată de Camera Deputaţilor la 10 martie 1998 şi de Senat la 23 aprilie 1998, cu respectarea prevederilor Art. 74 alin. (2) din Constituţia României. A fost promulgată de preşedintele României, prin Decretul nr.165/1998, şi a devenit Legea nr.96/1998, care a fost publicată în Monitorul Oficial nr.190, la 22 mai 1998, https://www.cdep.ro.

La Art. 1 alin. (1) Legea nr. 96/1998 prevede proclamarea zilei de 26 iunie Ziua drapelului naţional; alin. (2) Ziua drapelului naţional va fi marcată de către autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne.

Conform Art. 2. alin. (1) Guvernul şi autorităţile administraţiei publice locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi drapelul României să fie arborat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994, şi pentru buna desfăşurare a acţiunilor prevăzute la art. 1; alin. (2) În capitală şi în municipiile-reşedinţă de judeţ se vor organiza ceremoniale publice de înălţare a drapelului României, pe baza normelor convenite între prefecturi, primării şi comenduirile de garnizoană.

Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 237 din 26 august 1994, cu completările ulterioare, se modifică şi se completează cu Legea nr. 176 din 19 iunie 2023, publicată în Monitorul Oficial nr. 550 din 20 iunie 2023, se arată pe https://legislatie.just.ro/. Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor Art. 75 şi ale Art. 76 alin. (2) din Constituţia României, republicată. La Art. 1, după alin. 2 se introduce un nou alineat, alin. 3, cu următorul cuprins: Pe drapelul României nu pot fi adăugate alte inscripţii şi simboluri în afara celor aprobate prin lege sau prin regulamentele militare. La Art. 7, alin. 3 se modifică şi va avea următorul cuprins: În locurile în care se arborează drapelul României pot fi arborate şi drapelul Uniunii Europene, şi cel al NATO. La Art. 21, după alin. 1 se introduce un nou alineat, alin. 2, cu următorul cuprins: Pe toată durata intonării imnului naţional asistenţa va intona imnul sau va păstra tăcerea.

                                                         * * *

În contextul revoluţionar al anului 1848, cu arborarea noilor drapele tricolore ca simboluri ale unor state naţionale, şi revoluţionarii români, aflaţi la Paris la izbucnirea revoluţiei, au arborat drapelul albastru, galben, roşu. Aşa avea să fie şi consfinţit, ca drapel naţional, prin Decretul nr. 252 al guvernului provizoriu de la Bucureşti, deşi, iniţial, apăruseră drapele tricolore cu benzile dispuse pe orizontală, potrivit https://www.presidency.ro/. Guvernul provizoriu întărea că "Steagul naţional va avea trei culori - albastru, galben şi roşu", iar deviza, care va fi scrisă atât pe steaguri cât şi pe monumentele şi decretele publice, va fi compusă din cuvintele "Dreptate - Frăţie". Drapelul naţional tricolor, roşu-galben-albastru, astfel decretat la 14/26 iunie 1848, a fost sfinţit a doua zi, în cadrul Marii Adunări Naţionale de pe Câmpul Filaretului, numit de atunci Câmpia Libertăţii, potrivit lucrării "Istoria României în date" (Ed. Enciclopedică, 2003).

De-a lungul istoriei, drapelul nu a suferit transformări majore, doar distribuţia culorilor (în materie de proporţie şi poziţie) s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluţia de la 1848. Documente sigilografice atestă faptul că, în unele epoci istorice, drapelul românesc avea cele trei culori dispuse orizontal, cu roşul în partea superioară, galbenul în mijloc şi albastrul la bază. De asemenea, proporţia culorilor nu a fost aceeaşi cu cea de acum (33% pentru fiecare culoare).

Sursa: AGERPRES

Lucrările de disertație ale absolvenților studiilor de Masterat la Galeria de Artă U.A.P. Baia Mare

 


Vernisajul Lucrărilor de Disertație ale absolvenților studiilor de Masterat – Valori plastice și reflexive ale imaginii în pictura contemporană, promoția 2024, va avea loc la Galeria de Artă U.A.P. Baia Mare, luni 8 iulie 2024, de la ora 14:00.

Expoziția va putea fi vizualizată pe simezele Galeriei de Artă în perioada 25 iunie – 8 iulie 2024.

GDL

1.207 de afișări - MOARA LUI GELU - 25.06.2024

 


Trump vrea să pună capăt războiului punând condiții Ucrainei!

Consilierii lui Donald Trump au pregătit un plan pentru a pune capăt sprijinului pentru Ucraina dacă aceasta refuză să negocieze cu Rusia, a informat Reuters , citând consilieri.

„Doi consilieri cheie ai lui Donald Trump i-au prezentat un plan pentru a pune capăt conflictul din Ucraina în eventualitatea victoriei sale la alegerile prezidențiale conform căruia ar trebui să informeze Ucraina că o să poată primi mai multe arme americane doar dacă se alătură negocierilor de pace”, scrie agenția.
Planul a fost elaborat de Keith Kellogg și Fred Fleitz, foști șefi de cabinet ai Consiliului de Securitate Națională al lui Trump în timpul președinției sale din 2017-2021. Ei au declarat agenției că încetarea focului se va baza pe linia frontului dominantă.
Consilierii au spus că Trump a răspuns pozitiv, dar nu a precizat dacă va fi în totalitate de acord cu planul.
„Le spunem ucrainenilor: trebuie să veniți la masa de negocieri, iar dacă nu vii la masa de negocieri, sprijinul SUA se va epuiza”, a spus Kellogg.

Să ne amintim din când în când de cei dragi sufletului...

 


                                Acasã, din îndepãrtate zãri


Motto:
„România mea personalã. O port aici, în suflet, ca pe un mugur de fluier” (Delia R. Hornfeck)


Asa o risipire a românilor, ca în ziua de azi, n-a mai fost în toatã istoria noastrã – obisnuitã cu bãjenii, pribegii, iar la nivel înalt, exiluri - si fenomenul tinde sã ia o si mai largã anvergurã. La vârsta primului salariu, copiii îsi întind aripile si zboarã pânã cine stie unde. Vatra Tãrii pare cã va rãmâne, în câtiva ani, pustie.

În realitate, despãrtirea de tarina asta sãrãcitã si compromisã nu se întâmplã niciodatã. Ducem cu noi, pânã departe si pentru totdeauna, limba care, uitatã de tot de-ar ajunge, tot maternã rãmâne, ducem amintiri, ducem un fel de a fi si o mentalitate, o fizionomie singularã strânsã din chipurile pãrintilor, bunicilor, strãbunicilor, ducem un nume, ducem o capacitate de muncã, de gândire, de iubire. Si dãm, din ele, si altora. Lãsãm urmã. Lãsãm un spatiu mai bogat. Mai bogat cu un pic de Românie.

Se stie, în general, cã „diaspora” înseamnã „împrãstiere”; mai putin atenti suntem la componentele cuvântului: grecestile „dia” („prin”, „peste”, „între”, „printre”) si „spora” („sãmântã”). Deci, întelesul întreg al cuvântului este: semintie/neam/gintã presãratã peste/prin/între/printre alte popoare. Trãieste, de fapt – risipitã pe mii de kilometri –, o lume româneascã, de multe ori, fãrã legãturi între oamenii ei – suspendati numai în izbucnit sau înãbusit Dor.

În orice situatie de izolare, comunicarea este vitalã pentru cã dã sentimentul de solidaritate. Iar solidaritatea - „tinerea laolaltã a celor ce se aflã despãrtite” – amintindu-ne de Heidegger, este însãsi identitatea. Tot el defineste bine limba ca fiind „locul de adãpost al fiintei”. Refugiul în dimensiunea de securitate a graiului pãrintesc si „tinerea laolaltã”, crearea unui liant al celor de vitã româneascã, pãstrarea identitãtii, este si ceea ce reusesc revistele online, majoritatea, ale diasporei, dar editate, câteva, si în Tarã, în format electronic care asigurã accesul universal-planetar instantaneu, inclusiv al celor rãmasi (nu mai putin izolati) între hotarele României. Aceste seriale sunt, de obicei, de tip magazin, acoperind o tematicã vastã, pentru toatã lumea, iar colaboratorii – adunati de pe tot Pãmântul - sunt mai înzestrati, mai exersati, sau mai manufacturieri în arta scrisului. Esti contrariat, uneori, ca cititor, cum a fost acceptat un articol nu tocmai îndreptãtit sã primeascã „bun de tipar”. Dar am înteles cã nu-i decât atât de specifica îngãduintã româneascã – proverbialã, de-a dreptul – cu „Lasã!”, „Lasã-l si pe el”, si o pornire de ospitalitate, emblematicã si ea pentru români, si ideea cã „oameni suntem”.

Si m-am dus în josul paginii uneia din aceste reviste, apoi a alteia si încã a uneia, m-am uitat mai bine si m-am pomenit pe ulite românesti mirosind a sat la vremea înserãrii, cum de ani nu mai avem, aievea, nici în România, dar sat al cãrui spirit existã, în continuare, oricât ne-am fi urbanizat si occidentalizat. La o portitã, se istorisea o întâmplare senzationalã, dincolo era în curs un taifas (articol mai colocvial redactat), mai încolo, se intona o doinã, ceva mai departe – un vers mai putin reusit (poate, încã, în lucru, publicat într-o formã preliminarã), apoi, un discurs cam impulsiv (si de-astea se-ntâmplã), pe urmã – povestea unei reusite românesti, din cinstea cãreia simtim cã avem si noi o parte, cã, doar, suntem din acelasi neam. Dintr-un cuptor, tocmai iesea o pâine adevãratã, cum o fãcea mama, cum a fãcut-o si strãbunica. Uite si-un înscris în care, la un cuvânt, autorul a pus un „i” în loc de doi. – Dar, ce? Moare lumea din asta?

Nu moare. Dimpotrivã. Din risipiri pe mii de kilometri se-adunã în noduri de comunicatii publicistice potecile inimii circulate de români. Pentru câteva minute, pentru o orã, pentru douã, auzi (chiar! - parcã auzi) vorbe de-ale noastre – prietenoase, blajine sau mai aspre, fraze curat construite ori mai fãrã mestesug, dar pornite de la oameni de omenie. Te simti Acasã, într-o românitate reunitã, scuturatã de rigorile locului de muncã strãin, deshãmatã, asa, ca-n faptul cinei, de la grijile practice, dezlegatã de legile fãrã numãr care, prin strãinãtate, zice cã se si aplicã, nu ca pe la noi – corectitudini de care românii nostri se declarã multumiti, cãrora li se conformeazã pe-acolo, pe unde i-a dus soarta, le-ar dori existente si în România, dar, pitit în fundul inimii, îl poartã, o viatã, pânã la capãtul lumii, de e sã fie, pe „Lasã!”

Din vãi sublime dar strãine si din umila, umilita, însã ca nicio alta în lume albie – încã – a Tãrii, revistele online de rostire româneascã strâng ce are esential neamul nostru, fãcându-se punct de întâlnire pentru românii de peste tot, într-o atmosferã de românitate autenticã – primitoare, concesivã, cuviincioasã, cumsecade, identificatã prin (sigur vã amintiti!) „Povesti si doine, ghicitori, eresuri”.

În mii de ecrane, ochii cititorului de limbã românã se odihnesc pe mesaje de suflet adunate din „împrãstiere”. Da, dragã Delia, fãrã pãmânt delimitat, dar strânsã definitiv în conturul inimii fiecãruia, împãrtitã între câti si la care pe unde suntem, dar niciodatã destrãmatã, e aici, vie, „România mea, România ta. România noastrã”.

Angela-Monica Jucan




Ia românească, un mijloc de promovare a identităţii românesti in multicultularismul canadian!

 

Bun găsit,

 

IA românească, un mijloc de promovare a identităţii românesti in multicultularismul canadian.

Câteva imagini, dacă doriti, la :

http://www.observatorul.com/events_main.asp

 

O vară frumoasa, in liniste si sănătate vă dorim !


OBSERVATORUL

O masă amorfă de carne de tun: marele foc dintr-o Mare Neagră devenită sângerie…


Grija guvernanților noștri nu este nicidecum aceea că, în zona perimetrului de exploatare a gazelor românești din Marea Neagră, ne-ar putea aprinde rușii, la propriu, un mare foc… Pentru că nu-i interesează coordonata de securitate pentru noi în zona de litoral ce ar putea fi afectată. Mai ales când vizează deschiderea unei industrii cu risc maxim chiar în preajma unei arii tot mai extinse de război… Una ce nu va rămâne pe loc, ci, în perspectiva împingerii din zona inițială a apelor internaționale a frontului și conflictelor armate dintre statele de sub UE-NATO și Rusia, se va extinde masiv prin „revărsarea” spre țărmuri… Fără a mai ține cont de contururile de granițe și nici de dreptul maritim internațional… Pentru că, practic, se va pune o țintă chiar pe zona românească de coastă, pe Marea Neagră, pe instalațiile ce se vor ridica în perimetrul „Neptun Deep” (și să nu ne trezim cu un „Neptun Deep War”!) și, în cele din urmă, la propriu, pe resursele de gaz ce ar putea să se aprindă și să ardă mult timp necontrolat la prima rachetă, mină sau dronă subacvatică mai mult sau mai puțin „rătăcită”. Pentru că niciodată nu proiectezi o structură industrială de risc major în zona, nu doar de posibil front extins, ci de foc deschis…

Dar atenția, cu atât mai puțin preocuparea!, guvernanților nu se îndreaptă nicidecum spre protejarea țării și a populației… Mai importante sunt încasările din ceea ce ar mai putea vinde… Din ce ceea vor da altora, nu nevoilor casnice și necesităților industriale ale României. Pentru că noi suntem scoși din calculul de consum al propriului gaz chiar de către guvernanți… Și suntem trimiși, ca preludiu al stării de subzistență ce va urma, să căutăm sticle de plastic prin gunoaie, în timp ce dăm din avuția noastră refugiaților, ucrainienilor și altor „înfășurați” în „burke”, „hijaburi” și alte felurite fulare-cearșaf … Pentru noi se taie totul la sânge, se impozitează, se fiscalizează, și nu doar pentru nevoile țării, restricționându-se energetic, din motive ecologiste tot mai puerile, tot ceea ar mai putea utiliza gazul drept combustibil, întâi la nivel industrial, apoi și casnic. Mai mult, legislația exploatării din Marea Neagră este modificată fățiș pentru a fi scut pentru alții în exportul resurselor noastre, grija guvernanților fiind aceea de a asigura „uniformitatea tarifelor vamale și accizelor”. Or, dacă acest gaz ar fi pentru noi, nu am vorbi despre tarife vamale, nu?!… Și nu am trasa din pix zonele de delimitare teritoriale, maritime „de contigență”.

În fond, nici un guvern al unei țări aflate lângă o zonă de război, predictibil a deveni o țintă, dar și o posibilă arie de conflict, cel puțin parțial, nu ar sta, la acest răboj ce numără zilele de pace și acalmie rămase inclusiv nouă, pentru a face socoteli de uniformizare valutară… Ci, dintr-o minimă grijă față de țară, ar trebui să pregătească mecanismele de protecție, de asigurare a securității zonei de litoral…

Dar, din nou, noi contăm cel mai puțin pentru guvernanți… Iar realitatea este că, prin punerea țării în jugul de colonie al Ucrainei (și abia apoi, și poate doar prin acesta, a UE), românii devin, cu fiece zi ce trece fără a se ridica, o masă amorfă aproape ambalată în hârtia morții… O masă amorfă de carne de tun. Și atât. Fără copârșee… Pentru că, dacă va fi un mod în care vom beneficia de gazele extrase din rezervele noastre va fi doar prin tonele de importuri dintr-o Ucraină ce se va dezvolta industrial. Iar noi vom deveni, dintr-o piață cândva de consum una gata consumată, epuizată… Epuizată în și de absurdul situației de a deschide o exploatare cu risc major într-o zonă, nu doar aflată aproape de un război în derulare, ci pe drumul acestuia, prin minele ce rătăcesc pe Marea Neagră, dar și prin cătarea la care ne-am înhămat de vii într-o moarte în urma căreia nu vom primi nici elogii, nici ferpare, nici recviemuri. Mai ales dinspre un stat ce ne va folosi fiecare picătură de resursă și care, deja, ne-a pus într-o cușcă de slugă, prin interzicerea transportului de cereale sub pavilion românesc din danele de la Odesa…

Să ne privim în ochi și să recunoaștem! De atâta trădare și nepăsare de ființa noastră nu am fi avut parte nici de eram noi cei de pe linia Herței, cei executați cu revolverele la tâmpla unei istorii hidoase, nu prin repetarea ei, ci prin aceia ce permit reinserarea ororilor, fie și sub alte farduri și cosmetice… În fond, mortul, machiat ori nemachiat postmortem, tot cadavru rămâne…

Cezar Adonis Mihalache – Natiunea

Notă. Sublinierea îmi aparține.

Gelozie



Pod de lacrimi legănat de o umbră nefirească

Ce agale tot păşeşte mai aproape de fereastră...

Ori e vântul, ori e luna legănându-se pe ape,

Ori o aripă de înger încercând dureri să-ngroape!

Doar privirea-i este arsă precum scrumul unui pom

Dintr-o tainică pădure-ncediată de un om,

Unde se-ntâlneau odată-ndrăgostiții pe furiş

Iar un altul îi pândea dintr-un colț de aluniş.

Ea cu părul desfăcut şi cu pielea măslinie,

Acceptase un boier ce-o ceruse de soție

Însă-n umbra nopții grele, un alt tânăr visător,

În pădurea înstelată, îi ştoptea încetişor

Vorbe dulci sub ascunzişul ramurilor înfrunzite ...

Ea îl săruta în taină şi-i zâmbea pe negândite,

Îi cerşea îmbrățişarea cu privirea -nfrigurată,

Îi spunea că -n astă lumea îi va da iubirea toată!

Timpul sapă ca o stâncă într-un mal înlăcrimat

Şi boierul într-o seară, sub un cer însângerat,

Îşi priveşte trist soția cum tiptil se furişează ...

El cu lacrimile stinse-n urma nopții o urmează.

Arde cerul plin cu stele pe poteca înverzită,

Arde inima nebună ca o aripă rănită,

Sângerând precum izvorul într-un tremur nefiresc!

Lângă marginea pădurii doi copii se întâlnesc.

Ea cu pielea măslinie şi cu părul desfăcut,

El cu ochii de cărbune şi cu pielea ca de lut,

Trupul ei ascuns în taină de o rochie-argintie ...

Se priveau îmbrățişați cu atâta gingăşie!

Dar o adiere caldă coborî prin frunze reci,

Îi atinse pentr-o clipă şi privind cum pe poteci

Se întinde ca o lavă zid de foc înfierbântat,

Tresăriră dintr-o dată neştiind ce s-a-ntâmplat !

Focul iute se întinde ca o plapumă -aurie

Ce îneacă orizontul şi înghite o câmpie,

Ca un cerc aprins îi strânge, ei se simt înconjurați,

Până-n clipa dimineții, vor muri îmbrățişați!

Pod de lacrimi la fereastra unde un boier priveşte,

Palmele îi sunt pătate de rugina din ferestre

Unde luna îi pictează mâinile însângerate...

El priveşte -n depărtare, umbrele par neschimbate

Însă ştie că-i doar gândul ce-l răneşte uneori,

Doar fantasmele aprinse, vor pieri până în zori!

Cioturi arse se zăresc fumegând în depărtare

Şi se -ntreabă lacrimând, cui să-i ceară-acum iertare?

Cioturi arse, scrumul ud, norul gros ce-mbracă zarea,

Toate îi aduc aminte de-acei ochi senini ca marea

Şi privind în depărtare o zăreşte uneori

Cum se-apropie în taină dar dispare până-n zori ...

 

Gabriela Ryelle PANAIT

 


Rolex Bogdan amenință PSD! Măriți o taxă, ieșim de la guvernare!

Europarlamentarul Rareș Bogdan a declarat că PNL nu va accepta majorarea de taxe și impozite și că va ieși de la guvernare dacă se va lua o astfel de măsură.

„Dacă crește o singură taxă, PNL pleacă de la guvernare. Am fost extrem de clar. E pentru prima dată în 34 de ani când în legea bugetului este trecut clar că nu poate fi majorat niciun fel de impozit, niciun fel de taxe.

Deja este prea mult ceea ce am acceptat în septembrie anul trecut cu acel pachet fiscal. Am înțeles că pachetul fiscal trebuie dublat de reducerea cheltuielilor, au fost introduse, am înțeles că trebuie să reducem… să creștem de la 1% la 3% impozitul la microîntreprinderi, nu am fost de acord cu scăderea plafonului de la 500.000 la 60.000 și bine am făcut.

Orice creștere de impozite și taxe, culmea, nu va rezolva situația economică decât pe termen scurt, dacă nu scădem cheltuielile bugetare și dacă nu chivernisim banul public”.

Sursa: Realitatea Plus