vineri, 28 iunie 2024

CJSU: Vremea rea a produs pagube în mai multe localități din județ

În ultima perioadă la nivelul județului Maramureș s-au înregistrat precipitații abundente, averse torențiale, grindină și instabilitate atmosferică accentuată, care au condus la creșterea debitelor și nivelurilor cursurilor de apă din județ, respectiv la formarea de torenți pe versanți, informează Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU).

S-au depășit pragurile de precipitații la stațiile hidrometrice Vadu Izei, Baia Sprie, Sighetu Marmației, Bistra, Baia Borșa, Săcel, Bușag, Mireșu Mare și Răzoare. Echipaje ale pompierilor militari au intervenit pentru degajarea unor elemente desprinse de rafalele de vânt, de pe acoperișurile unor imobile, în două locații din municipiul Baia Mare. De asemenea, s-a intervenit pentru degajarea crengilor de copaci prăbușite de vânt. S-au asigurat măsurile de prevenire pentru protecția și stingerea incendiilor în două locații de pe raza municipiului Baia Mare.

Un alt echipaj de pompieri, împreună cu un echipaj de la societatea Electrica au intervenit pentru degajarea unui arbore prăbușit pe rețelele de alimentare cu energie electrică în localitatea Satulung. S-a acționat și pentru evacuarea apelor dintr-o gospodărie afectată de scurgerile de pe versanți.

În orașul Șomcuta Mare torenții de apă formați în urma precipitațiilor torențiale au inundat patru gospodării. Pompierii militari au evacuat cu pompele din dotare apa din gospodăriile inundate, din patru subsoluri și două curți.

Echipaje ale societății Electrica s-au deplasat în toate zonele afectate din județ pentru remedierea defecțiunilor și alimentarea cu energie electrică a localităților afectate de fenomenele hidrometeorologice periculoase. Și la această oră echipele de intervenție ale societății Electrica sunt în teren și lucrează pentru alimentarea cu energie electrică a consumatorilor.

Precipitațiile abundente au contribuit la formarea de scurgeri de pe versanți care au transportat aluviuni, material lemnos, crengi, vegetație și au afectat, conform rapoartelor operative primite până în prezent patru gospodării și patru anexe în localitatea Săliștea de Sus și alte patru anexe gospodărești și beciuri în orașul Borșa.

Debitele și nivelurile crescute ale unor cursuri de apă necadastrate nu au putut fi preluate de rețelele de canalizare,  iar apa s-a revărsat și a avariat două punți pietonale. Au fost afectate de inundații 31,2 km de străzi, 0,80 km de drumuri forestiere și agricole, dar și 0,40 hectare de teren arabil.

Serviciile voluntare pentru situații de urgență au acționat pentru eliminarea efectelor negative produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase la nivelul unităților administrativ-teritoriale. La Vadu Izei s-a intervenit pentru degajarea unui arbore prăbușit de rafalele de vânt în zona podului peste râul Iza.

Prefectul Rudolf Stauder, președintele CJSU Maramureș, a precizat că după primirea rapoartelor operative din teritoriu, vor fi constituite comisii mixte care se vor deplasa în teren și vor proceda la evaluarea pagubelor produse, în ultima perioadă, de fenomenele hidrometeorologice periculoase în județ. Situația centralizată a pagubelor va fi transmisă la ministerele de resort.

 

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș



 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu